ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

Италија: Торнадо направио хаос, пијавице затвориле школе (видео)


Италија: Торнадо направио хаос, пијавице затвориле школе

Циклон који је погодио Сардинију, и средиште Италије, донео је пијавице и торнада. Најгоре је прошло место Галиполи где је торнадо с мора дошао на копно и направио значају материјалну штету. Нема жртава, пише лист Крометео.

20.11.2013. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Формирање торнада над морем

Формирање торнада над морем

Две школе су затворене након што их је погодила пијавица. У једној школи дошло је до стампеда ученика током евакуације након што је пијавица поразбијала прозоре.

Циклон ће у среду 20. новембра бити над Јадраном, али у слабијем облику. Очекује се јак ветар и невреме.

Погледајте како је језиво изгледао торнадо који је погодио Италију:
(Ore 12:15 del 19 novembre 2013 riprendendo la mareggiata a gallipoli alle spalle della finanza,mi sono imbattuto nella formazione di una mostruosa tromba d’aria che stava x raggiungere la terraferma,fuga al limite del possibile… http://youtu.be/a8R8EnUJkp4)

На снимку који следи се нешто слабије види торнадо види, јер је његово стварање забележено док су кола била у покрету:

(Објављено у 19.11.2013. fonte originale del video Antonio Schirosi http://youtu.be/i0jr3SBdxXU)

Ево како је циклон беснео:

(Maltempo in Puglia, violento tornado a Gallipoli, Објављено у 19.11.2013. Video di Davide Piro
http://youtu.be/Ox-gRJKsP0A)

***

Циклон на Сардинији однео 17 живота

Италијанска влада прогласила је ванредно стање на Сардинији након што је у налету циклона „Клеопатра“ погинуло најмање 17 особа, а више стотина људи остало без крова над главом.

ciklon--sardinija--foto-jutjub-com_f
„У питању је национална трагедија“, изјавио је премијер Енрико Лета након ванредног састанка владе. Он је прецизирао да ће ванредно стање омогућити да се што хитније достави помоћ угроженим регионима, где је олујно невреме проузроковало изливање река и поплаве.

  • Страшне смрти за становнике Сардиније

    Међу жртвама је и једна 64-годишња жена која је страдала у потопљеној кући у селу Урас, на југозападу острва, наводи агенција Анса. Њен супруг је хоспитализован, а стотине становника овог села провело је ноћ у локалној спортској хали због поплава. Један човек је погинуо када се срушио мост, а 90-годишња жена је преминула у својој кући у близини Нуора, у централном делу острва. Становници Олбије су путем „Фејсбука“ позвали угрожене од поплава да преноће у њиховим становима. Тим поводом оформили су и посебну групу под називом: „Отворимо домове за наше суграђане“, пренела је агенција Франс прес.

Председник Сардиније Уго Капелачи изјавио је да су град Олбиа, на североистоку острва, и околина града Нуорао, у централном делу Сардиније, скоро потпуно поплављени.
Он је навео да је до сада познато да је погинуло 17 људи, али да је много људи нестало, те се страхује да би број жртава могао бити већи.

„Ситуација је трагична. Киша која је пала проузроковала је велике поплаве“, изјавио је градоначелник Ђани Ђованели. Спасилачке екипе покушавају да продру до руралних и планинских области, које су тешко приступачне. Ватрогасне екипе су обавиле више од 600 интервенција. Шеф цивилне заштите Ђанфранко Галафу је навео да је пало 440 милиметара кише, што је уобичајена количина за шест месеци.

Он је рекао да је олујно невреме погодило 20.000 људи, али да је најгоре прошло. Обилне кише које су захватиле острво проузроковале су поплаве које су преплавиле улице, носиле аутомобиле и уништиле један мост, објавила је италијанска агенција Анса.

Највише људи је погинуло на североистоку острва, у лучком граду Олбија и околини.