ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

УЦЕНА ИЗ БРИСЕЛА ЗА СРБИЈУ: “Јужни ток је супротан правилима ЕУ”!


УЦЕНА ИЗ БРИСЕЛА ЗА СРБИЈУ: “Јужни ток је супротан правилима ЕУ”!

Заменик директора Секретаријата Енергетске заједнице Дирк Бушле (Buschle) изјавио је 18. новембра да је споразум о изградњи гасовода Јужни ток у Србији у многим тачкама у колизији са европским правилима. Неусклађеност се пре свега огледа у томе што трећа страна нема право да користи капацитете тог гасовода и што нема раздвајања делатности транзита од снабдевања. Бушле је рекао и да Србијагас и Југоросгас хитно морају да раздвоје делатности преноса и продаје гаса. Он је препоручио да се одмах спроведе и власничко раздвајање делатности јер ће то постати обавеза Србије од 2015. године па је најефикасније да се тај посао обави одједном.
“Начин на који је међудржавни споразум Србије и Русије тренутно направљен није у складу са правилима Енергетске заједнице”, казао је он агенцији Бета.

Позадина
Градња деонице међунардног гасовода Јужни ток у Србији би требало да почне 24. новембра. Вредност радова на гасоводу у Србији процењена је на 1,9 милијарди евра.

Изградњу Јужног тока кроз Србију реализује заједничко предузеће са седиштем у Швајцарској Јужни ток Србија, у којем Србијагас има 49 одсто, а руски Гаспром 51 одсто власништва.
Бушле је у Београду учествовао на конференцији о промоцији инвестиција у енергетску инфрастуктуру у Србији, у организацији Асоцијације европских консултаната у енергетици (AEEC). “Начин на који је међудржавни споразум Србије и Русије тренутно направљен није у складу са правилима Енергетске заједнице”, казао је он агенцији Бета.

Бушле је казао да је уколико се прави нова енергетска инфраструктура као што је Јужни ток мора да обезбеди да и трећа страна има користи од тога.

“Постоји могућност да се затражи изузетак, али за то је потребно покренути процедуру коју никада није иницирао Гаспром, Србијагас нити и једна од компанија укључених у пројекат Јужни ток”, казао је он.

Бушле је прецизирао да Јужни ток није усклађен са европским правилима пошто трећа страна нема право да користи капацитете тог гасовода, као и због тога што нема раздвајања делатности транзита од снабдевања.

Заменик директора Секретаријата Енергетске заједнице је рекао и да Србијагас и Југоросгас хитно морају да раздвоје делатности преноса и продаје гаса.

Он је агенцији Бета казао да је рок за раздвајање делатности у гасним компанијама у Србији истекао је још 2006. године и прецизирао да би у Србијагасу требало да се обави правно раздвајање, а у Југоросгасу функционално раздвајање.

“Компаније то морају да ураде што је пре могуће”, казао је Бушле.

У току је формална процедура, додао је он и истакао да је Секретаријат Енергетске заједнице дао Влади Србије рок од два месеца за за одговор који истиче половином децембра.

“Видећемо да ли ће отклонити то кршење правила Енергетске заједнице или ће доставити нове информације”, казао је Бушле.

Одмах спровести и власничко раздвајање

Према његовим речима, чланице Енергетске заједице су сада на почетку примене Трећег енергетског пакета ЕУ који раздвајање делатности у енергетици подиже на виши ниво.

“Морамо да почистимо све заостатке из Другог енергетског пакета. Код Србијагаса и Југоросгаса то мора да се деси веома брзо, да бисмо могли да пређемо на следећу фазу”, казао је заменик директора Секретаријата Енергетске заједнице.

На питање какав модел раздвајања је прихватљив за Енергетску заједницу Бушле је казао да се сада налазимо на раскршћу између два режима.

“До сада је било потребно само правно и функционално раздвајање делатности, док Трећи пакет захтева и власничко раздвајање. Сваки модел који иде у том правцу је једнако ефикасан”, оценио је Бушле.

Он је прецизирао да је сигурно да ће бити потребно правно раздвајање, што у случају Србијагаса значи да ће морати да издвоји имовину из области транзита гаса у независно предузеће.

Бушле је казао и да ће Србија као члан Енергетске заједнице од 1. јануара 2015. године морати да примени и правила из Трећег енергетског пакета и оценио да “нема смисла да се два пута улаже исти напор”.

Бушле је казао и да Секретаријат Енергетска заједница очекује да ће кроз разговоре са Владом Србије и пословодством Србијагаса пронаћи начин да се раздвајање обави тако да буде у складу са правилима Трећег енергетског пакета ЕУ.

“То ће захтевати дубље резове”, казао је Бушле.

НСПМ/Бета/Дојче веле

4 replies »

 1. Јест да сам за ове работе неук,ал ко незналици прошло ми је нешто кроз главу,кад је реч о раздвајању у оквиру Трећег енергетског пакета ЕУ:“До сада је било потребно само правно и функционално раздвајање делатности, док Трећи пакет захтева и власничко раздвајање. Сваки модел који иде у том правцу је једнако ефикасан”, оценио је Бушле.Реч је дакле,по мојем схватању,да предузећа која учествују у транспорту и продаји гаса ,постану и власници над њим.По тако предузеће које га купује и транспортује,постаје власник над њим и може да га прода коме жели и по цени коју одреди.Над чим сам ја газда,ценим га колко ми воља.Да би гас стиго до потрошача,потрбно је друго предузеће,које ће тај гас да прекупи и препрода потрошачима,наравно коме хоће и по цени коју одреди.
  Е сад је остала да се задовољи и трећа страна:“Бушле је казао да је уколико се прави нова енергетска инфраструктура као што је Јужни ток мора да обезбеди да и трећа страна има користи од тога.“Ко ли би могао да буде трећи човек у свему овоме,не знам,ал нагађам да је то овај што на томе и настоји, или пак неки њему надређен,који би такође постао један од власника и препродаваца.
  А где су три ту су и четврти…па док стигне до последњег,колки ли ће цех да искочи?
  Како то увек бива Срби су вазда пролазили грудачки,па ме живо интересује дал ће то да се понови и у овом случају ,везано за гас.

  Свиђа ми се

 2. Vidi ,vidi, kako to ne smeta Nemačkoj?
  Seća li se neko da je tadić tražio da glavni ventil iskladište budu u federalnoj Bosni?
  Seća li se odgovora Predsednika Putina,da ruski ventil mora da bude u Ruskoj ruci, a što smo saznali,zahvaljujući tome što nisu znali šta će Velja da ispriča kod Milomira Marića). Izgleda da se EU natakla ko pijan na plot, na Srbijicu, i ucenjuje li ucenjuje. Ovi „domaći“ su jak klin, ostaje samo da Rusija, drži dizgine u svojim rukama.Izgelda da se polako pomalja ono što je do sada kočilo početak radova na gasovodu.

  Свиђа ми се