Сајмон Џенкинс: Између хуманитарне помоћи и “хуманитарне” интервенције


Сајмон Џенкинс: Између хуманитарне помоћи и “хуманитарне” интервенције

(Гардијан,  11. 11. 2013)[1]

simon_jenkinsУжас тајфуна на Филипинима подсећа нас и на једну другу недавну људску трагедију – на грађански рат у Сирији. Слике су сличне: породице у бекству, запањена, тужна деца. Видимо људе који подносе несхватљиве тегобе којима они сами нису нимало допринели. Те катастрофе су различите – једна је природна, а друга је дело људских руку. Па ипак, гледамо их и чезнемо да будемо у стању да нешто учинимо – да им помогнемо.

То је, ипак, врло тешко учинити. Онај цунами који је 2004. погодио Индонезију (tsunami that hit Indonesiain 2004) и земљотреси – у Пакистану (2005) и на Хаитију (2010) – привукли су милијарде долара прикупљене помоћи. Али, примитивне локалне инфраструктуре  и неефикасне локалне власти само су у ретким случајевима биле у стању да изађу на крај са тим “цунамијем помоћи“ – како су прикупљена средства названа.  Помоћ је крадена, режими су били корумпирани, а и приоритети су били наопаки. Прича се чак и да се Хаити опоравио од земљотреса – али не и од последица помоћи.

gardijan-sj-500

У случају Сирије, у почетку је жеља да се буде у стању да се помоћ пружи попримила специфичан облик  – трку да се  војно интервенише (military intervention). Јесте – неки су тврдили, а тврде они још и увек  – да би моћни, успешни и добронамерни Запад могао да помогне повратак Сирије у мир, стабилност, па чак и у толеранцију. Ма, свакако – нешто оружја послатог на праве адресе, па онда неколико добро нациљаних ракета… То би сигурно помогло оној сиротој породици која се сада скрива у рушевинама Алепа? Ма, треба само да почнемо с тим…

Али, чинити добра дела бива исто тако тешко као и чинити зла. Зрачење [и дејство] помоћи – а то укључује и  поседовање моћи да помогнеш, опада са растојањем. Чак и толико развијена и усавршена земља као САД имала је тешкоће да се опорави од поплаве у Њу Орлеансу (New Orleans floods) или торнада у Њу Ингланду (New England tornado). Врло често помоћ пружана из далека није ни мало кориснија од оних играчака послатих у помен на мртву децу Аберфана (Aberfan)[2].

Кључ за прилажење питању помоћи удаљеним катастрофама, било да су оне природне, или да су их проузроковали људи,  лежи у смиреном држању. Површна јурњава да се на неког баца кривица – било то на верску подељеност у случају Сирије, или на глобално загревање у случају Филипина – само је свесна илузија да постоји неки [јасан] излаз из проблема. То је исто као и она реакција на глад у Етиопији 1980-их година (Ethiopian famines of the 1980s): “Требало је да им променимо режим“. Неке ствари су, ипак, ван домашаја наше контроле.

gardijan-sj-200-2

Тежња да се помогне је најбољи од људских инстинката и не може се потиснути. Али, – неке ствари нису под нашом контролом. Прва помоћ преко Црвеног крста и Уједињених нација (Frontline relief through the Red Cross and United Nations) данас је далеко боље организована – и све што можемо учинити јесте да подржимо те организације како би се помоћ учинила још ефикаснијом.

Са енглеског посрбио: Василије Клефтакис

Наслов и опрема текста: Стање ствари


[1] Текст у Гардијану објављен под насловом “Тајфун Хајан: Илузија да увек постоји неко решење”.

[2](прим. ВК): После великих киша у рударском делу Велса 1966. године дошло је до одроњавања великог  брда јаловине и огромне  лавине блата од чега је нарочито страдала једна школа – погинуло је 116 деце и 18 наставника и особља школе.

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s