Александар Лазић: Феуд Србија и побуна кметова

Александар Лазић: Феуд Србија и побуна кметова

Фонд српске медијске понизности: Третирање локалних избора у “Републици Косово” показало је да су медији у Републици Србији покорени; да ли су пали без борбе или је освајач имао аргументе који се нису могли одбити (страх од превелике моћи и/или новчано-лукративни разлози) – евидентан резултат јесте да су новинари главних српских медија најбоље описани Вучелићевом реченицом (датом другим поводом) да “сада личе на мачку повађених зуба која лежи у свачијем крилу.” Једногласност у хваљењу господара и господарчића ујединила је Прву, Другу и Трећу Србију, као и њихове медије; од мејнстрим гласила највише што се може очекивати јесте критика господаревих сеиза и чауша. Тако смо стигли до невеселог податка да најсрпскији став од посећенијих медија/сајтова има руски “Фонд стратешке културе” (а можда његова слобода потиче и из чињенице да су сервери и део људства изван домашаја народне нам милиције).

kurir-mj

Таблоид “Курир” открива “паклени план” Марка Јакшића и Хашима Тачија

О запушавању медијских рупа: Овде бих подсетио на почившег Богдана Тирнанића (зв. Тирке) и њему омиљену сцену из цртаног филма – не питајте ме којег – у којој главни јунак запуши једну рупу/гејзир, али одмах искоче нових неколико водоскока; пренесено на нашу медијску ситуацију, можда су информације на површини строго контролисане, али подземље кључа. То медијско подземље  – које се активира увек кад је надземље неслободно – није могло бити контролисано ни кад су пописиване куцаће машине а тек је неухватљиво у данашње време развијених друштвених мрежа (ма колико власт имала плаћених коментатора и дојављивача неподобних ствари). Ако желите пример – полиција може (можда и с неким правом) да упадне у просторије радија “Снага народа” и искључи предајник, али тај радио наставља емитовање програма преко Интернета. Јасно је да су данашњи властодршци прекаљени противници слободе медија, али – ваљда је и њима – очито да овде постоје и искрени борци за истинито информисање, а не само они који су своју позицију независног новинарства црпли из соросових и осталих западних фондова. С тим у вези, власт је наоко у предности јер има неподељену подршку Запада да раскрсти са својим народом (у преводу: пара за праву борбу против њих нема), али за Српство је боље да се 1) или ослободимо сами или 2) доживотно уживамо у чарима црвено-црне коалиције.

Кликните за увећану слику

Кликните за увећану слику

Феуд се умирит’ не може: На, сасвим оправдану, примедбу да се радио “Снага народа” може, било директно било индиректно, везати за “Двери” (ex “Двери српске”) и сврстати у страначку борбу, наводим следећи пример борбе, рекао бих о свом руху и круху. Друштвеним мрежама прострујала је вест да је Сузана Златановић (умет. Луна Лу) добила отказ због емитовања песама групе “Феуд”: за Луну Лу чух и раније, али за групу “Феуд” – на моју велику жалост – тек појављивањем поменуте breaking news. Иако су чланови групе, на свом “Фејсбук” профилу, написали да је након пуштања њихових песама “Тајкун” и “Власт” на радију Б92 “Луна Лу добила отказ”, да им је жао и да “захваљују на подршци”, сама Сузана Златановић је (на истом профилу) написала: ”Овим путем морам да демантујем следеће отказ нисам добила због пуштања песме Тајкун већ сам га дала пошто је одлучено да се мења формат Радија Б92 у један музички радио по коме не бих имала више слободу бирања песама ни звања гостију.  Дубоко верујем у ауторство и слободу аутора да бира теме и госте и зато је било време да одем. Поздрав.” Не улазећи у детаље је ли Сузана Златановић сама дала отказ или је отпуштена (а још мање улазећи је ли ово потврда злобних гласина да би Веран Матић могао бити нови директор РТС-а), неспорно је да. чак и из њеног демантија, цури податак да се, после сређеног информативног, прешло на дисциплиновање забавног програма. (Луна Лу је водитељка искључиво музичко-забавних, емисија без икакве политике.) Користећи метафору из претходног одељка – власт је можда запушила и ућуткала рупе на површини, али јавља им се гејзир у виду групе “Феуд”. У то име, срдачно их поздрављам (и желим непријатно поподне) цитатом из песме “Тајкун”:

Јасан ми је правац
као вектор имам смер
са мном у причи
је чак и премијер
а цела свита чува нас од тилта
цела свита

Бонус: Спот “Власт” групе “Феуд”


Напомена: Снимак групе “Феуд” преузет са њиховог званичног “јутјуб” канала

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s