Ванредно Стање

Додик: Судбину земље одређује народ, а не сила и наметање


Додик: Судбину земље одређује народ, а не сила и наметање

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да је његова посета Руској Федерацији апсолутно потврдила жељу и вољу њених државних органа за стабилизацијом прилика и успостављањем трајног мира на Балкану.

08.11.2013. Срна-ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

milorad-dodik-2013--srna_if

„Тамо где политичке елите прихвате било какав утицај или вођство странаца, нема те земље“

– Оно што је кључно и што је истицано на свим местима у Москви је то да судбину тих земаља морају да одређују сами народи и да не сме да буде никаквог наметања са стране, јер тамо где политичке елите прихвате било какав утицај или вођство странаца нема ни те земље, ни државе, а самим тим ни народа. Зато је снажна порука Русије немешање у унутрашње ствари појединих земаља и жеља за партнерством, истакао је Додик и истакао да Русија има велико разумевање и неку врсту емоције за српски народ у Републици Српској и БиХ „али да она није та која ће доћи у БиХ и дефинисати њену политику“.

Додик је додао да је званична Москва веома информисана о начину на који се спроводи Дејтонски споразум и да у потпуности разуме позицију Српске.

– Спремни су да бране спровођење међународног уговора и међународног права, што је и основна политика Русије, и то не само у вези са Дејтонским споразумом, него и другим међународним правним актима. То је још једна потврда одлучности Руске Федрације да на глобалном мултилатералном, а поготово на нивоу БиХ настави са одбраном онога што је слово Дејтонског споразума, истакао је Додик и навео да је упознао руководство руске Думе са низом кршења Дејтонског споразума, те подсетио да је БиХ земља састављена у Дејтону и представља облик државне заједнице са два ентитета.

– Позиција Републике Српске је веома јасна. Ми подржавамо Дејтонски споразум и не споримо БиХ у њеним Дејтонским оквирима, али све оно што је високи представник силом и ароганцијом наметнуо, било политичким притиском или силом земаља које су подржавале такву политику, мора у будућности да буде преиспитано и постављено на логичне основе Дејтонског споразума. Односно, споразум ентитета мора претходити сваком присвајању било које надлежности, истакао је Додик.

3 replies »

  1. Теорија и пракса никако не иду заједно код Додика. Послије боравка у Русији, одједном патриота. То је код њега уобичајено. Много је тога предао и продао, најтеже пада што Репу.Србска нема војску. Исти су му наредбодавци као Николићу и Вучићу.

    Свиђа ми се