ГЕНОЦИД: Федерација БиХ очишћена од Срба

ГЕНОЦИД: Федерација БиХ очишћена од Срба

Федерација БиХ је готово очишћена од Срба! По попису становништва из 1991. године, на простору ФБиХ живело је око 600.000 Срба, а сада их је, према проценама, око педесетак хиљада, а од предратних 160.000 сарајевских Срба, остало је свега десетак хиљада. Ово су подаци Демократске иницијативе сарајевских Срба, добијени анализом прикупљених информација од пописивача током октобарског пописа становиштва у БиХ.

02.11.2013. Интермагазин, Новости, за ФБР приредила Биљана Диковић

v125955

– Федерација БиХ је етнички очишћена од Срба. Сарајево је најдрастичнији пример њиховог прогона који и даље одлазе из овог града, јер не могу да се запосле и остваре друга основна животна права – каже, за „Новости“, председник Демократске иницијативе сарајевских Срба Јово Јањић.

Да је у многим сарајевским насељима проведено потпуно етничко чишћење, показује пример насеља Осијек код Илиџе, које је пре рата било готово 100 одсто српско. Сада у њему нема ниједног Србина. Ни у појединим сарајевским школама тренутно нема ниједног српског ђака, а Срби су сведени на минималан проценат и у администрацији ФБиХ!

У институцијама ФБиХ запослен је минималан број Срба, јер се се у пракси не поштује уставна одредба о пропорционалној заступљености. Према званичним подацима институција БиХ, од укупног броја државних службеника у ФБиХ, 66,54 одсто чине Бошњаци, 26,19 одсто Хрвати, а свега 4,26 одсто Срби.

Јањић тврди да Срби и даље масовно продају имовину и некретнине у Сарајеву и Федерацији БиХ, по врло ниским ценама.

– Федералне власти су годинама опструисале повратак Срба у Сарајево. Сада је свима јасно да је бошњачка страна остварила свој циљ – Сарајево је искључиво бошњачко-муслимански град – рекао је Јањић.

У Асоцијацији удружења избеглих и расељених особа и повратника Српске тврде да су Срби протерани из Федерације БиХ најугроженија популација у Европи.

Према подацима ове асоцијације, 80 одсто протераних Срба неће успети ни да се пријави на конкурс за обнову и обештећење имовине по регионалним пројектима који су у току, јер немају физичку снагу ни новац потребан за прибављање бројне документације по коју морају да путују у ФБиХ.

– Шокантно је шта се све од документације тражи и шта се пита, колико се беспотребних додатних услова намеће на нашем трновитом путу за обнову имовине уништене у ФБиХ или за правично обештећење – рекао је председник Асоцијације Душан Стевановић.

Асоцијација је позвала власт да коначно формира Агенцију за заштиту српске имовине и интереса у ФБиХ, уз оцену да се ради о вредности мереној милијардама марака.

– Затиру нам трагове, преоравају куће и гробља, бришу нас из евиденција и ми смо практично најугроженија група становништва Европе – поручио је Стевановић.

КОНТРОЛНИ ПОПИС

Контролни попис становништва, домаћинстава и станова, од суботе до 10. новембра, обухватиће око 50.000 особа у око 16.000 домаћинстава у 107 општина и 240 пописних кругова. Циљ је да се анализом упоредних података из пописа и постпописне анкете израчунају две врсте индикатора квалитета пописа, индикатори обухвата и индикатори садржаја.

Грађани су обавезни да учествују у постпописној анкети и да дају потпуне и тачне податке, као што су давали и током пописа. Анкетирани ће одговарати на 16 питања. Неће се анкетирати сви грађани, већ само чланови домаћинстава изабраних методом случајног узорка.

Из Агенције за статистику БиХ истичу да је у завршној фази обрачун плаћања накнада за учеснике у попису – пописиваче, општинске инструкторе и пописне комисије.

ДОДИК: БРОЈКЕ СВЕ ГОВОРЕ

Председник Српске Милорад Додик истакао је да је дошло до драматичног пада броја Срба у Федерацији БиХ, посебно у Сарајеву, што говори о „поштењу“ и намерама бошњачке политике. Додик је рекао да зна да је ситуација, када је реч о броју Срба у ФБиХ, драматична.

– Ситуација је посебно драматична у федералном Сарајеву, где је пре рата живело више од 150.000 Срба, а данас их је у том граду свега 1,2 одсто. Срби су сведени на маргиналну групу. То говори о поштењу – рекао је Додик.

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s