Археолошко откриће на Космету: Крст, мачеви, оклопи, ћупови… доказ да су Срби одувек на овим просторима!!!!

Археолошко откриће на Космету: Крст, мачеви, оклопи, ћупови… доказ да су Срби одувек на овим просторима!!!!

У селу Доња Брњица, пет километара удаљеном од Приштине, на локалитету на коме се до 1981. године налазило православно гробље, пронађен је исклесани крст, који потврђује да је насеобина Брњица једно од најстаријих насеља на Косову и Метохији.

02.11.2013.СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

Горња Брњица, сеоска црква

Горња Брњица, сеоска црква

Ранко Милићевић, бивши просветни радник, који покушава да сачини записе о археолошким налазиштина на локалитету Брњица, присећа се да је педесетих година прошлог века на локалитету Брњица пронађен бакарни оклоп и мач са крстом.

Према вештачењима и анализама надлежних историјско-арехеолошких инситута, ти предмети датирају из Првог или Другог века.

Пронађено је неколико керамичких ћупова и у њима златници, новци, крстови који, уз стотинама година стар воденички камен, потврђују да је на локалитету старе Башчије постојала насеобина хришћана – Словена – извесно православаца.

Управо оклоп, мач, ћупови и воденички камен послужили су историчарима и археолозима у доказивању да су православци – Срби на подручју Балкана одувек“ – каже Милићевић.

Нечијом несавесношћу, или смишљено, осамдесетих година прошлог века мештани су затрпали гробље које се налазило у дворишту цркве “Свети Никола” у овом селу у коме данас живи око 1.000 Срба.

На гробљу су нађени и, како тврди Милићевић, пренесени у Историјски музеј надгобни споменици који датирају из раног Средњег века, из периода Немањића, од када датира и Српска православна црква.

Пописом из 1455. године Турци одвајају Брњицу на Горњу и Доњу, а први писани траг на српском језику о локалитету Срба северно од Приштине под називом „Брњица“ датира из Душанове повеље која је чувана у манастиру Свети архангели.

У њој стоји: „Срби из Брњице су приложници манастира Свети архангели”.

Милићевић и мештани Брњице очекују да их убрзо посети неко од стручњака из области историографије и археологије да би „растумачили“ гравуре на новоотркивеном крсту – надгорбном споменику.

Крст је пронађен на око двеста метара од цркве, на линији која прати зидине чији се трагови – камен и цигла – налазе дужином од око једног километра. Све то потврђује да је постојала уређена насеобина.

Милићевић наводи да су „косовски“ археолози, уз помоћ или у сарадњи са међународним стручњацима, пре неколико година вршили ископавања северно до Брњице и да су, бар према доступним информацијама, пронашли велики број предмета.

О судбини тих археолошких проналазака ништа не зна. Причало се да је бивши цивилни администратор Косова Михаил Штајнер постао власник једног од предмета нађених на локалитету који одваја садашњу Горњу од Доње Брњице.

Бивши директор Средње школе из Обилића Добривоје Танасковић тврди да су археолози пронађени накит, огрлице, минђуше, мачеве и бројне друге предмете и ствари односили, те да је мало тога сачувано у музејима.

Свако ко се имало бави археолошким истраживањима зна да је локалитет Брњице и српска насеља Девет Југовића, Трудна и Лебане, уз Ајвалију, надомак Грачанице, најизазовнији локалитет и да је потребно предузети озбиљан археолошки пројекат којим ће да руководе експерти светског гласа“ – наводи Танасковић.

Извор: Фронтал

3 comments

 • Evo Vam i slika, A SHIPTARI PROPAGIRAJU TO KAO SVOJU KULTURU
  (7 Dardanian Historical and Cultural Artifacts found in Germany – Recently brought back in Kosova – At National Museum you can see them at any time .!)

  Göttin auf dem Thron/ Hyjnesha ne fron
  ein Foto von Bujar Gashi auf explore kosovo.

  Manche Zeitgenossen nennen Ihre Frau “Göttin auf dem Thron”…

  Wir gehen 6000 Jahre Menschheitsgeschichte zurück……….
  Die Göttin auf dem Thron oder Dardanische Götti. Wurde in Ulpiana, der Vorgängerstadt von Prishtina gefunden, weswegen dieses Symbol auch das offizielle Wappen der Stadt Prishtina ist. Wissenschaftlern zufolge, sollen diese Figuren 6000 Jahre alt sein und es wurden mehrere ausschließlich auf dem Gebiet des antiken Dardanien (heutiges Kosovo) gefunden.

  Hier bspw. eine der Figuren im nationalen Museum in Prishtina, diese wurde im Dorf Bardhosh in Prishtina ausgegraben. Diese Figur wurde vor einigen Jahren von Michael Steiner, dem UN-Chef im Kosovo damals, im Jahre 2002 aus einem Belgrader Museum nach Prishtina zurück geholt und wird jetzt im französischen nationalen archäologischen Museum in Paris ausgestellt.

  Republik Kosovo……komm und erlebe uralte Kultur kennen.:

  Like

 • Evo jos jedan dokaz KULTURNE KRADJE: kbj. su starogrcki suveniri bili pokloni, lol..
  http://sciencev1.orf.at/urban/110917.html

  Like

 • Autorski tekst je objavljen na SRNA agenciji

  Like

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s