Љиљана Јовановић

Сирија – Побуњеници извели нови напад хемијским оружјем!


Побуњеници извршили нови хемијски напад у Сирији у близини Турске границе

 

Последња измена текста: 29. октобар. 2013, 21:11
Извор: РТ, Превод: Љиљана Јовановић, СРБски ФБРепортер

rebels-chemical-weapons-syria.si

Стручњак за наоружање УН сакупља узорке 29. августа 2013, док су испитали место где су пале ракете у предграђу Гхоута, источном предграђу Дамаска, јер су постојале сумње да је употребљено хемисјко оружје у нападу (фото АФП)

Побуњеници  су у уторак користили хемисјко оружје у североисточној Сирији, у близини границе са Турском, јавља Либански ТВ канал Ал-Маиадеен.

Граната са отровом је експлодирала у близини одбрамбеног пункта Курдских снага у близини границе са Турском, у граду Раса ал-Аин –Ал Хасаках. Напад су пријавиле Курдске снаге које у том крају ратују рпотив побуњеника.

Јавили су да су након експлозије видели жути дим, и да су неки од њих имали симптоме тешког хемијског тровања са мучнином.

Пријава напада хемијским оружјем је дошла током другог дана врло јаких борби у граду.

Курдске снаге су успешно  одбиле неколико напада наоружаних екстремистичких група, припадника Нусра фронта (Јабхат ал-Нусра), из исламске државе Ирак и са Леванта, убивши 28 терориста.

Ово се дешава док заједничка комисија УН и Организације међународних експерата за забрану хемисјког оружја (OPCW) борави у Сирији у инспекцији места где су били напади и места где су смештени депои хемијског оружја  ради његовог уништавања. Заједничка мисија је формирана након претње САД и савезника  да ће покренути војну акцију против Сирије, после напада хемисјким оружјем 21.августа 2013, у источном предграђу, Дамаска- Гхоута,  у којем је погинуло од неколико десетина па до 1.300 људи, сходно  различитим извештајима.

Сирија је званично постала чланица ОPCW почетком октобра, у покушају да се реши проблем хемијског разоружања  у ратом разореној земљи.

Дамаск је започео уништавање првих  количина хемијског наоружања, што је и било договорено посредством Русије, у разговорима са САД,  а сво ооружје би морало бити и уништено до 30. јуна 2014 године.

un officer

Слика напраљена на основу видео материјала приказаног на Yоу тубе, који је поставио  “Моадамиyет ал-Схам медиа центар” 26. августа 2013, јасно показује експерте УН какао мере и фотографишу канту у предграђу Моадамиyет ал—Схам, током истраживања напада хемијским оружјем на Дамск. (фото: АФП).

Сирисјке власти су пријавиле 23 локације где се налази хемијско оружје. Заједничка мисија УН је потврдила 21 локацију како су обавстили у извештају АП објављеном  у понедељак.

“Остала  два места нисмо обишли из безбедносних разлога”- додаје се у Извештају што указује да су их побуњници држали  под  контролом.

Сирија је пријавила остале објекте, укупно 41 постројења – 18 производних објеката хемијског оружја, 12 складишта хемијског оружја, 8 мобилних јединица за пуњење хемијског оружја, и још 3 објекта повезана са хемијским оружјем – у местима где се налазе 1.300 тона прекурсора  и агенаса за производњу хемијског наоружања и 1.200 комада непопуњене  хемисјке муниције коју је требало испоручити.

Поред тога Сиријске власти су пријавиле да су нађена два цилиндра, која нису припадала Сиријским снагама, а “за које се претпоставља да саџе хемисјко оружје”-рекао је Ахмет Узумцу, Шеф чувара глобалног хемисјког разоружања у Извештају OPCW.

У оквиру својег пута по региону Изасланик УН и Арапске лиге Лакхдар Брахими је путовао у Дамаск, у покушају да добије подршку за Мировну конференцију Женева-2, где би се преговарало о окончању Сиријског сукоба, а које су заједнички предложили Русија и САД.

Деветнест побуњеничких група је у недељу изјавило да неће учествовати у мировним преговорима, заказаним за крај новембра.

Руски Министар иностраних послова, Сергеј Лавров је ову претњу о подривању преговора назвао “нечувеном”.

Најјача опозициона група Сиријска Национална коалиција, недавно је поновила свој захтев да Башар ал Асад, поднесе оставку, као предуслов за почетка мировне конференције.

Лавров је позвао оне који имају утицаја на побуњенике да их убеде да присуствују и тако би обе стране у сукобу, учествовале  на Конференцији Женева-2.