Ванредно Стање

ЦРНА ГОРА: Јеванђеље по Мафији


ЦРНА ГОРА: Јеванђеље по Мафији

„Циник је овај Ђукановић: од државних пара је направио приватну банку за себе и породицу, а од истог новца финансира дневни лист за себе и своје пријатеље“, пише у колумни Жељко Ивановић, директор НД Вијести из Подгорице.

25.10.2013.Вијести-ЖЕЉКО ИВАНОВИЋ, за ФБР приредила Биљана Диковић

"Гласник наше мафије је преживио" (Фото: Веско Белојевић)

„Гласник наше мафије је преживио“ (Фото: Веско Белојевић)

Поменуо сам у прошлом текстурекет, до бола циничан: лист у власништву државе свакодневно пријети премијеру Лукшићу и министру финансија Катнићу, а они не смију да покрену процедуру разрјешења главног уредника. Знају да иза њега стоји мафијашки клан на челу са предсједником њихове партије. Партија је, дакле, јача од државе, а мафија од Партије. То знају бивши премијер и његов министар финансија, па не престају са дотирањем листа спасавајући га тако сигурног гашења.

Епилог је свима добро познат – гласник наше мафије је преживио, а Лукшић и Катнић су угашени. Циник је овај Ђукановић: од државних пара је направио приватну банку за себе и породицу, а од истог новца финансира дневни лист за себе и своје пријатеље.

Zeljko Ivanovic direktor ND Vijesti Podgorica CG
Али, није то једини примјер рекеташке пропаганде. Својеврсног Јеванђеља по Мафији. Ових дана је премијеров цензор и спин доктор Владимир Беба Поповић преко своје ТВ Фарме покренуо кампању уцјењивања, застрашивања и изнуде чак и самог државног Тужилаштва!

Након пресуда двоје судија Основног суда којима је не само одбачена, већ и исмијана тужба „сестре високог званичника“, Ђукановић је одлучио да узврати. То јест да предуприједи даље уздизање из пепела правосудних институција. Нема му више Чарапићке да каже како је у Првој банци, кеш машини његових пријатеља како је описала истраживачка мрежа ЦиНС-а, све по закону и беспрекорно.

А да је, у ствари, криминал почињен у тада и данас највећој банци у Црној Гори – ЦКБ. Обећање са предизборног скупа у Никшићу да ће ухапсити Перовића, шеф ДПС је тако, уз асистенцију Чарапићке, реализовао процесуирањем његове сестре! Морбидно, зар не.

Прошло је 6 мјесеци, што је уобичајени рок да се изучи случај и донесе одлука – подизањем или одустајањем од оптужнице. Иако комплетна црногорска јавност зна за позадину приче – насиље над главним опонентом политике црногорског премијера – режим и мафија су вјеровали да ће оптужница лако бити срочена. Да ће довољни бити „докази“ објављени у чувеном памфлету који је писао Екрем за потребе свога шефа и његове Банке. Да би га на крају, да фарса буде потпуна, потписао именом другог човјека!

Како поменуте пресуде двоје савјесних судија Основног суда не би пробудиле и државно Тужилаштво, премијеров цензор је одлучио да покрене своју пропаганду. У паузи ријалитија на ТВ Фарма којим свакодневно 7-8 сати понижава гледатељство, покушавајући да од њега направи покорно стадо, Беба им на „минут-два“, сипа ексклузиву о „заборављеном случају“ криминалног ЦКБ-а.

Можете замислити тај мафијашки цинизам: цензор који је у депресији након извјештаја Европске комисије о стању у нашој дежели се, поред афера снимак, црне тројке, напада на новинаре, КАП-а, корупције, криминала… бави „заборављеном“ афером ЦКБ.

И каже да ће ићи до краја: док Тужилаштво не поклекне и подигне оптужницу против Милке Љумовић. Само зато што је сестра главног опонента режима!

Покушај новог рекета са застрашујућом поруком: институције система треба додатно понизити како би онда премијер, Беба и Цане одлучивали о истрагама и пресудама, а Тужилаштво и судство само спроводили њихове жеље и намјере. Као пука трансмисија и сервис мафије. Ваљда са наруџбама неке друге врсте којим би се брутално елиминисали критичари режима сада иде мало теже (иако ни оне нијесу искључене), па се тај „губитак“ покушава надомјестити злоупотребом давно понижених црногроских институција.

На све то, такозвани директор Агенције за електронске комуникације Абаз Бели Џафић, ћути. Да сачува повјерења Шефа. И реизбор. И тиме подстиче незапамћену злоупотребу националне фреквенције од стране једне телевизије! Шта се дешава у сличним приликама, не у неким развијеним земљама, већ у сусједној Србији, показало је недавно искуство.

Бебин финансијер и пријатељ Жељко Митровић, власник ТВ Фарме, био је упозорен од стране надлежне Радио дифузне агенције да ће му бити одузета национална фреквенција ако настави да је злоупотребљава. А злоупотреба се огледала у десетодневној кампањи ове ТВ против дневника Блиц. Нешто само налик, али далеко од размјера и количине лажи и прљавштине коју иста ТВ овђе сипа по Вијестима и Монитору. И то већ мјесецима.

Џафић ћути, Тужилаштво ћути, полиција асистира, судови се комешају, народ застрашен и ошамућен ријалитијем у коме живи. Личимо ли то све више на Њемачку 30-их? Када је Хитлер почео да пријети, онда пали имовину, на крају хапси и убија? Прво Јевреје, потом Роме, онда комунисте, на крају све, без разлике. Баш зато што је огромна већина ћутала. На крају је, када је помислила да се побуни, било касно.

1 reply »

 1. „Раскол који се у Српској напредној странци дешава последњих месеци, унапред је испланиран, јер је ова странка настала да обави посао и да нестане. Кључна реч је Косово. Кад то буде завршено, Александар Вучић, у завршном чину свог издајничког сценарија, планира да направи коалицију са Демократском странком, у којој ће главну реч водити његов политички идол, Миодраг Ракић, бивши шеф Тадићевог кабинета и чувар прљавог веша истакнутих политичара и тајкуна. Томислав Николић има две могућности. Да га политички „разбаштини“, или да га „као сина“ испрати са „отпремнином“ и поздрави његове даље лудости. Ни једно ни друго неће помоћи Вучићу да се извуче од изолације коју му је одређена од светских центара моћи
  Прошле недеље, Српска напредна странка је прославила мали јубилеј. Пет година од оснивања. А већ на власти, и пред распадом! Дневни лист Информер, билтен Александра Вучића, драматично је најавио 11. октобра на насловној страни, као ексклузивну вест – Почео рат у СНС – Лов на Вучића! Сутрадан је на насловној страни свог службеног гласила председник напредњака одговорио – Хоће да ме смене! Па нек пробају!
  Након прошлогодишњих мајских парламентарних и председничких избора, када је новоизабрани председник Србије Томислав Николић поверио мандат за састав Владе Србије Ивици Дачићу, тада потпредседник, а потом и председник Српске напредне странке Александар Вучић, започео је свом жестином рат против кандидата за премијера Дачића, и Владе у којој је он планиран за подпредседника! Крвави пир овог шизофреничара и педера још траје. Да подсетимо: одмах по именовања Дачића за мандатара, Вучић је брже боље одлетео у САД, на састанак са службеником у Стејт департменту.
  Када је 15. јула прошле године из Вашингтона, у кратком саопштењу, Александар Вучић између осталог поручио да је имао разговоре у Стејт департменту и да ће “…Сједињене америчке државе подржати Србију на европском путу и у борби против корупције и криминала, али да постоји отворена питање Косова и Метохије, и да ће Србија морати да прихвати болне компромисе“ – било је јасно шта нам овај шизофреничар обећава. „…Уверен сам да ћемо испунити оно што је претходна влада договорила“ – поручио нам је, а режимски медији нису нагласили да је он разговарао, уствари, са нижим службеником Стејт департмента у Канцеларији за Евро-Азију и шефом одсека за Балкан Дејвидом Бергером! Реч је, иначе, о треће разредном службенику америчке дипломатије!
  Шта је, заправо, тражио господин Вучић у Стејт департменту, када му је осам дана раније, заменик државног секретара спољних послова САД-а описао ставове америчке политике и њена очекивања од Србије?
  Од америчког саговорника, г. Дејвида Бергмана, господин Вучић је тражио велика улагања САД-а и америчких компанија у Србију. Одговорено му је, како је то кратко саопштио Стејт департмент, да државним новцем располаже Конгрес САД, а да америчке компаније самостално одлучују о инвестицијама по свету, и да је Србија на последњем месту, по том питању. У том разговору господину Вучићу је саопштено да је договорено, да Русија има новца и да планира велика улагања у Србију!
  Неколико месеци након оснивања Српске напредне странке, Владан Батић ме позвао на кафу у хотелу Москва. Били су присутни новинари Миломир Марић, Предраг Сарапа и мој помоћник Никола Влаховић. Владан нас је обавестио да му је Миодраг Ракић јавио да је Вучић, пред камерама Ракићеве тајне службе, дао свечану заклетву да ће, кад му се нареди, разбити тек основану партију, да ће је одвојити од Томислава Николића и да ће заједно са жутима вечно владати Србијом.
  Мени је било нелагодно, а одговорио сам кратко: да, у Србији је све могуће – мада сам имао оперативне информације које су потврђивале страсну љубавну везу Александра Вучића и скота Миодрага Ракића. Наиме, након што је Војислав Коштуница поднео оставку, Вучић је, истог тог момента, прекинуо сваки контакт са његовим шефом кабинета Александром Никитовићем. Дуго сам пратио, по потреби посла, њихове контакте и шетње поред Дунава, и често ми се, док сам реферисао, повраћало, јер политичко деловање Вучића је за жаљење и презир. Њега занима само туђе дупе, и новац. Он је опчињен шефовима кабинета Важних Другова. А Миодраг Ракић, његова нова љубав, је био шеф кабинета председника Србије Бориса Тадића.
  Вучићев сан-коалиција са демократама
  Од почетка Вучићеве мисије у Влади Србије, његових свакодневних најава о инвестицијма, милијардама долара, о обрачуну са корупцијом и организованим криминалом, о “болним и тешким суочавањем са оним што нас очекује“, написао сам, још у августу прошле године, да ће нас политика Александра Вучића одвести у потпуну пропаст, и да је сасвим могуће да са њим Србија нестане као држава! Да ли је Вучић спроводио ових 15 месеци политику Српске напредне странке? О, не, не.
  Као и што је Таблоид и претпоставио у августу прошле године, Вучић је снажно спроводио политику мафије која је поражен на прошлогодишњим изборима. Уз пуну подршку Томислава Николића, Вучић је оставио, ван сваке логике и законских ограничења, на месту директора полиције Милорада Вељовића, десну руку Миодрага Ракића, који је на челу полицијске мафија која дави Србију, а директиве добија од полиције и мафије из Црне Горе! Опчињен утицајем који је претходно имао Миодраг Ракић, већ првог дана, уласком у Владу Србије, Вучић је, уцењујући председника Николића, захтевао да га, ван уставног устројства, он именује за “координатора рада свих служби безбедности у Србији“.
  Вучић је пожелео да постане Миодраг Ракић! Јер и господин Ракић је, као шеф кабинета председника Србије, био секретар Савета за националну безбедност. Захваљујући чињеници да је његов шеф Борис Тадић био лењ, и да није волео да ради, Ракић је примао извештаје безбедоносних служби, које није ни прослеђивао председнику, а које он, по законима, није смео да чита! После се Ракић потпуно осамосталио, и самостално је руководио са Милорадом Вељовићем, директором полиције и Сашом Вукадиновићем, директором БИА, који су, по његовом налогу, прикупљали информације о личном животу политичара, о пословима тајкуна и мафије. Потом их је Ракић уцењивао, узимајући им милионске своте новца. Они су од банака подизали десетине милиона кредита, које нису враћали, а новац су прослеђивали Ракићу и Борису Тадићу. Зашто је Вучић одлучио да баш сада крене у обрачун са странком на чијем је челу?
  Оптужујући члана Председништва СНС-а и народног посланика Владимира Цвијана да му, наводно, ради иза леђа, Вучић је, уствари, објавио рат Николићу и странци, желећи да након свега што је урадио Србији, покуша да на власти остане заједно са Демократском странком? Вучић је за велике паре продао Космет, а након избора 3. новембра, Србија више неће бити присутна на Косову. Да би замајавао грађане сталном причом о себи, његовом месијанству и опасностима којима се наводно овај курвин син излаже да би нас спасао од пропасти, Вучић планира да обори Владу Србије и да на новим изборима, са патрљком од СНС-а, уђе у коалицију са Јовановићем, Чанком и Демократском странком. Тако он планира.
  Шта је “згрешио“ Владимир Цвијан?
  Вучић је плански ударио на Цвијана. Господин Цвијан је 28. марта 2010. године поднео оставку на место генералног секретара председника Србије! Он је, формално, био шеф Миодрагу Ракићу. По налогу Ракића, да Цвијан ипак буде под контролом, Вучић је позвао Цвијана у своју партију, свакодневно реферишући Ракићу о његовим активностима. Као искусном адвокату, Вучић му је у странци поверио деликатан задатак.
  О томе за Таблоид сведочи Ђорђе Вишекруна, доскорашњи блиски пријатељ Александра Вучића. Он тврди да је Цвијан, уочи прошлогодишње изборне кампање, био задужен да прикупља донације за странку. Чинио је то, каже Вишекруна, искључиво по Вучићевом налогу. Новац је доносио у странку и предавао их је Вучићу. Цвијан није узео динар за себе… Кад Цвијана склоне, тврди Вишекруна, онда Вучић више нема обавезу да врате паре…Ни Станку Суботићу Цанету, ни Славиши Пурићу, ни Мирославу Мишковићу, ни Јоци Амстердаму… А док им је доносио паре, био је супер, наводи Вишекруна.
  -Причао сам са Вучићем много пута о Цвијану, он га је хвалио као поштеног човека, и причао ми је колико су узели пара од Мирослава Мишковића, од Јоце Амстердама, од мање знаних бизнисмена и жестоких момака у време кампање. Много је пара у питању, и не знам како ће их Вучић оправдати. Поготову како ће изаћи на крај са члановима странке, који су од уста одвајали, распродајући имовину, давали су за странку по неколико хиљада, или десетине хиљада евра, а све је то завршило у Вучићевом џепу – тврди Вишекруна, и додаје да Вучић цепањем странке жели да се свих тих људи ратосиља.
  Када је ушао у Владу Србије, Александар Вучић је прогласио непожељним и неподобим за сарадњу све оне страначке активисте који су му дали новац и жестоко били ангажовани у кампањи странке. У министарствима су, по налогу Вучића, на кључним местима остали сви они са списка које му је доставио Миодраг Ракић. Незадовољство чланства СНС-а према Вучић сваким даном је расло, и хиљаде активиста су бесни и огорчени на председника странке.
  Ипак, више од свега тога, Вучића плаше неизмирене обавезе према Јоци Амстердаму…Све што Александар Вучић изговори, гола је лаж! Његова најављена борба против организованог криминала скандалозно се завршила. Ниједан значајан члан мафије Бориса Тадића није ни позван на разговор у полицију. Процесуирање оних који су учествовали у 24 приватизације државних предузећа прерасло је у лакрдију. Од 70 милијарди евра, колико је покрала мафија Бориса Тадића, Вучић није дирнуо ни у један рачун!
  Његов обрачун са Мирославом Мишковићем, који је позамашним свотама финансирао СНС и Вучића лично, резултат је налога који је добио од Владимира Бебе Поповића, који такође навија Вучића из Подгорице!
  Повратак Ракића и Вучићева нова плоча
  Саветници Александра Вучића у Влади су Ракићеви људи! Синиша Мали је био саветник Мирка Цветковића, а предходно директор за тендере у Агенцији за приватизацију. Сузана Васиљевић, са својим момком, Французом, обавештајцем, хара у Вучићевом кабинету! Александар Вучић у свом окружењу више нема страначких колега!
  Сви они који су опељешили Србију, спокојни су. Бранко Радујко, бивши генерални директор Телекома, за чијег мандата је ово јавно преузеће опљачкано за прко милијарду евра, не помиње се у јавности. Ни његове куће, возни парк, ни банковни рачуни. Лутрија Србије је опљачкана за 50 милиона евра, али ником ништа, бивша директора је садашња супруга Бориса Тадића.
  Смењени градоначелник Драган Ђилас пао је захваљујући упорности осамостаљеног Градског одбора СНС-а, на чијем је челу Небојша Стефановић, председник српског парламента. Иако је и сам Вучић оптуживао Ђиласа да је опљачкао за милијарду евра Београд, он му је јавно поручивао да не треба да брине. Он га неће мењати. Јер, Ђилас је плаћао и плаћао…
  У велике неприлике Вучић је доспео одласком Миодрага Ракића на лечење и Канцер центар у Њујорку. У том периоду, Вучић је лудовао и туговао, претио нам да он зна да је „готов“, да ће га убити, притом ружи Србе на сва уста. Повратком Ракића из Њујорка, Вучић мења плочу. „Лепи, кеву ти јебем, знаш шта си обећао. Шта чекаш, што не руши ту багру“- запретио му је Ракић. И Вучић се одмах дао на посао. Развалиће СНС и удружиће се са Ракићем, ако му Бог да живота.
  Двојац Ракић-Вучић планира да смене Ђиласа са места председника странке, ида на то место дође подпредседник Ракић. Онда би Ракић био начелу Владе Србије, док је жив, а Вучић би га после смрти заменио. Ракићу је, да подсетимо, извађена простата и тестиси и део плућног крила, а болест плућа је залечена. Од очију јавности крију се унутрашњи сукоби у СНС-у. Вучић их жељно очекује и продубљује. Њему су ближи чланови геј заједнице, којих је пуна Демократска странка и Чедина партија, него његови бивши радикали.
  Кружењем до лафета
  Да би ограничио Вучићево дивљање, Николић је свог сина Радомира поставио за председника Извршног одбора странке. Небојша Родић, одан Николићу, министар је одбране и контролише војне службе безбедности. Вучић жели да руководи Безбедоносно информативном агенцијом, а из Подгорице Поповић и црногорска мафија тражи од њега да на то место постави Родољуба Миловића, начелника Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије.
  Али, Вучић је сада у опкољавању. Његова суманута веза са арапским фундаменталистичким режимом, које је желео да уведе у Србију и отвори пут Ал Каиди да вршља по Европи, учинила га је човеком опасних намера. Он је изолован, и ниједан озбиљан државник не жели да се са њим сретне. Даље, његово ангажовање за саветнике Штрос Кана и Гузнера из Аустрије, показало је да је он малоумник, јер су обојица проскрибоване личности у у европским центрима моћи. Александар Вучић је од Албанаца узео милијарде евра за продају Космета. Али, Срби остају на својим огњиштима, а свет није више заинтересован ни за Албанце, ни за Косово. Шта ће бити ако Вучић не успе да испуни обећања? Са ким год се руковао, Вучић га је преварио. Он се преваром бави, као научно-истраживачким радом.
  Биографија Александра Вучића је оптерећујућа. Он је двадесет година био лајавац на европске интеграције, ратнохушкач, а сво време је био на апанажи Милошевићеве тајне полиције, и потом плаћеник Бориса Тадића. Сада је продао Космет, завршио је један богохулан посао, и они који су стајали иза тог пројекта желе да га се што пре ослободе. А зна се како су сурово завршили они који су се издавали и продавали.
  Пре три недеље, Вучић је за 500 хиљада евра купио извесној Тањи Ђукановић кућу у Лозници. Она му изиграва невенчану супругу, јер Вучић не сме да јавно призна да је геј. Упућени тврде да се овај психопата ноћу буди и сабира новац који је отео и опљачкао. Та похлепа ће му доћи главе.
  Према садашњем распореду снага, Вучић контролише скоро половину страначког Главног одбора, али га чланство по унутрашњости презире као обичног криминалца. С друге стране, осим што утицајни кругови желе Вучићево смакуће, српски председник Николић има овлашћења да га смени са места “координатора рада служби безбедности“, а може да утиче на чланство у СНС-у да Вучића истерају из партије. Наравно, Николић за сада нема таквих амбиција, јер му Вучић попушта и испуњава његове захтеве. Привремено.
  Рат у СНС-у брзо ће ескалирати, јер је Вучић, очигледно је, свима дојадио – и у странци, и у Влади, и у иностранству. А када се тај круг затвори, онда долази лафет.
  Милован Бркић / Таблоид“

  Свиђа ми се