Љиљана Јовановић

Аустралијска војска се извињава за изазивање великих пожара у Новом Јужном Велсу


Аустралијска војска се извињава за изазивање великих пожара у Новом Јужном Велсу

Вршилац дужности Аустралијског начелника ваздушне одбране, Маршал Марк Бинскин (Air Marshall Mark Binskin), у четвртак се извинио због тога што су војне снаге изазвале пожаре који бесне по Новом Јужном Велсу. У пожарима је изгорело скоро 50.000 хектара земљишта, уништено је неколико кућа, а умрло је три особе, укључујући ту два пилота хеликоптера. 

25.10.2013. за ФБР превела Љиљана Јовановић, извор: theaustralian.com, приредила Биљана Диковић

NSW Australia pozar
“Ја се извњавам, јер утврђено је да  је то био  почетак пожара у Mine-у.” Ово је Бинскин изјавио новинарима, јер је истрагом утврђено да је пожар избио у State Mine-у током војне вежбе, западно од Сиднеја.

Војни командант је изјавио да ће Војска да изврши  сопствену истрагу, тврдећи: “да  војска не крије  сопствену одговорност” али је престао да говори када је требало да понуди  компензацију људима којима је у пожару све страдало.

“Почетак `несрећног` пожара није могао да се угаси, јер је трајала војна вежба, уз употребу бојеве муниције, у тој области” – додао је Бинскин.

Пожари у State Mine-у су беснели недељу дана, уз снажан ветар који је доносио пожар у близину насељених места.

australia 1

australia 2

australia 3

***

Командант Одбране се извињава
због масовног шумског пожара

AAP, 24 октобар 2013,  5:13 ПМ.

Командант одбране се извинио због почетка огромног шумског пожара  у Новом  Јужном Велсу, који је уништио домове, изазван током војне вежбе западно од Сиднеја.
Пожар у State Mine-у још увек бесни изузетно снажно до Lithgova према Плавим паланинама (Blue Mauntains). Гори и данас, а већ недељу дана од када је почео, због експлозија током војне обуке на војном полигону.

Вршилац дужности Команданта одбране, командант Ваздушних снага Марк Бинскин, каже да је пожар избио током рутинске вежбе у Маrrangaroo-у 16 октобра, одговоран је за пожар који је горео на близу 50.000  хектара земљишта.

“Ја се извињавам јер је утврђено да је  ватра почела у State Mine-у”- рекао он  новинарима у седишту сеоске Ватрогасне службе”. “Ми ћемо утврдити чињенице као део наше истраге, али оно што ја знам  за  сада, да је било експлозивних акција, и  акција рушења као  део тренинга наших војника, у  њиховој  обуци за  војне операције  широм света”.

NSW је објавио да је полицијска истрага у току.

Командант Ваздушних снага Бинскин изјавио је да  је „одлука о наставку војне вежбе  донета на дан када је температура ваздуха била 23°C и са слабим ветром”.
“Опасност од пожара је била на доњој граници скале, по којој се забрањују активности због опасности од пожара”- рекао је он.

“Особље за одбрану је реаговало брзо након што је једна екссплозија довела до малог  пожара, у послеподневним сатима 16.октобра, али је морало да се заустави услед присуства убојних средстава око места пожара.”
“Посада за спасавање (RFS) је стигла у року од пола сата” – рекао је командант Ваздушних снага Бинскин.
“Сматрали су да је превише опасно да иду на одређена места где се ватра појавила, па су сачекали да се терен очисти, да би почели да се боре са пожаром”- рекао је он новинарима.

“Пожар није намерно изазван, већ је то несрећни случај, јер је на том терену вршена војна активност као део обуке, у време када није било забране због опасности од ватре”.

Рекао је “да се војска не склања од своје одговорности”,  али није понудио помоћ онима који су погођени шумским пожаром.
Командант Бирскин је рекао “да би унутрашња истрага овог инцидента,  могла да доведе до брзе промене у извођењу тренинга војске широм Аустралије”.

Раније је ватрогасна служба изјавила да је тешко проценити да ли је немар био разлог за појаву пожара, као што си  изјавили у сеоској потивпожарној заштити (Rurall Fire Service).

Одбрамбене снаге су изјавиле да врше сопствену истрагу.

Заменик Комесара проотивпожарне заштите Роб Роџерс (Rob Rogers) је одбио да  нагађа да ли ће ови пожари  довести до промене у протоколу вежби одбрамбених снага.
Рекао је да се не зна са сигурношћу  шта је пошло наопако.
“Када је почела ватра, да ли су људи интервенисали, да ли је било непажње или је то сасвим  случајно пожар започео. Мислим да би било прејудицирање рећи да постоји било каква врста немара”.

Комесар Шејн Фицсимонс (Shane Fitzsimmons) рекао је, да: и ако је Војна Одбрана изазвала ватру, очигледно је да је то било ненамерно и није било никакве “завере” у томе.
Он је бранио рад своје агенције током пожара који је уништио три куће, прошле недеље.

Пожар је настао на стрелишту са бојевом муницијом.
“Не можеш да пошаљеш ватрогасце или ватрогасна возила на стрелиште где се користи муниција. Не можеш да пошаљеш ни авион у близину да помогне око гашења пожара бацањем водених бомби. Ватрогасци су радили на и око места где је била војска са циљем да се ватра обузда пре него се пожар прошири.” – рекао је.
Господин Фицсимонс је рекао да услови у прошлу среду нису били такви да се вежба спречи а “вежба на стрелишту је ствар рутине”.
Рекао је да не зна колико је сати ватра горела пре него су стигле снаге (RFS) и док су биле у стању  да на гашењу пожара раде.

Градоначелник Блу Маунтина Марк Гринхил, (Blue Mountains, Mark Greenhill) изјавио је да је “пожар нанео огромне штете њиховој заједници, и захтевао да Војска објасни зашто је војна вежба (са експлозивом) вршила по сувом и ветровитом дану”.

1 reply »