Ванредно Стање

Станислав БРАНКОВИЋ: Средња класа умире са својом савешћу…


БРАНКОВИЋ: Средња класа умире са својом савешћу, када изневери вредности на којој почива њен друштвени смисао

Данашње стање друштва у Србији коментарисао је на свом ФБ профилу Станислав Бранковић, његов коментар као и целовиту вест са портала листа Данас на тему ђачких екскурзија преносимо у целости…

23.10.2013. ФБ, Данас, за ФБР приредила Биљана Диковић

fonet-bozidar-petrovic380_h300

фото: fonet-bozidar-petrovic

ФБ Станислав Бранковић

Средња класа умире са својом савешћу, када изневери вредности на којој почива њен друштвени смисао.
Тешко је у систему који је корумпиран од врха до дна окривити само учитеље и наставнике што користе прилику да се и они гребну за неки излет до Прага или Венеције, преко новчаника добростојећих родитеља чију децу се труде да снабдеју знањем о култури ка којој читаво друштво стреми (тј. срља) „безалтернативним путем“…јел… Тамо и у срединама где родитељи јесу највећма добростојећи, то и није неки проблем, али… када се за тим маниром урбаних центара поведу и њихове провинцијалне колеге, што је, сада већ успостављен тренд са снагом обичаја, у банкротираним варошима и градићима где се преживљава, једва, на једвицате јаде, где се преко трећерукашких провинцијалних тур-оператера којима су ти аранжмани са директорима школа главни извор прихода, онда је то безочност и идиотизам без преседана. И то од људи које професија обавезује да такве ствари знају и разумеју… и не раде.
Али то је најбољи показатељ како се обездушила у тежњи ка материјалном и стрци за статусним симболима свест осиромашене средње класе. Срамота !
—————————————————————-
„Бројни су начини како се намештају понуде – од тога да се огласи расписују за одређене агенције, да приликом јављања на оглас неке агенције у школе шаљу две коверте, једну званичну и другу са списком коме колико новца иде, до случајева да школа условљава агенцију да заузврат организује бесплатно путовање за наставнике. Представник једне туристичке агенције са којим смо разговарали потврђују да их оваквих захтевима школе „држе у шаци“, али напомињу да те излете финансирају из свог џепа и да то није урачунато у цену аранжмана ђачких путовања које плаћају родитељи. Јавна је тајна да поједини директори и чланови њихових породица летују о трошку агенције које бирају за извођење екскурзија, као и да је неким наставницима омогућено да уз одељење на путовање воде и своју децу.“

***

Бројне незаконитости приликом избора туристичких агенција
за школска путовања

Како се намештају ђачке екскурзије

НАША ПРИЧА
Аутор: В. Андрић

Београд – Избор туристичких агенција преко којих ученици иду на екскурзије и рекреативну наставу један је од извора корупције у образовању, на шта је недавно указано и у извештају Организације за економску сарадњи и развој (ОЕЦД).

У документу „Јачање интегритета и борба против корупције у образовању Србије“ наводи се да „постоји сива зона код набавки које се предузимају новцем прикупљеним приватно од родитеља за организацију школских екскурзија“, као и да постоји могућност намештања понуда, јер нема званичне контроле тендера који школе расписују за избор агенција преко којих ће ђаци путовати.

Покушај да се ђачка путовања уведу у легалне токове обавезом да школе расписују јавну набавку за избор агенција изазвао је бурне реакције не само у туристичкој привреди већ и међу просветарима. Занимљиво је да су овога пута поједини синдикати просветних радника стали на страну директора школа и Министарства просвете, тврдећи да Закон о јавним набавкама није применљив на ђачка путовања, иако већ годинама указују на злоупотребе у тој области.

Бројни саговорници Данаса нису желели јавно да говоре како се намештају екскурзије, али према ономе што смо незванично чули, у неким школама постоје разрађени механизми који омогућују фаворизовање одређених агенција.

Према Правилнику о организацији екскурзија, одлуку о избору агенције доноси комисија, у којој су директор школе и чланови савета родитеља одељења ученика за које се организује путовање. Формално, то значи да је директор увек у мањини и може да буде прегласан, али је у пракси ситуација другачија.

– Намештени конкурси постоје свуда где иста агенција годинама води ученике неке школе на екскурзије, рекреативну наставу или излете. У великом броју школа савети родитеља су само маска, а одлуку о избору агенције заправо доноси директор. Познато је да у савету родитеља углавном седе они који не желе да се замерају директору и који гласају за све што он предложи. Често су то родитељи чија деца нису баш добри ђаци и они желе да преко савета остваре неке привилегије – каже за Данас дугогодишњи директор једне београдске основне школе.

Бројни су начини како се намештају понуде – од тога да се огласи расписују за одређене агенције, да приликом јављања на оглас неке агенције у школе шаљу две коверте, једну званичну и другу са списком коме колико новца иде, до случајева да школа условљава агенцију да заузврат организује бесплатно путовање за наставнике. Представник једне туристичке агенције са којим смо разговарали потврђују да их оваквих захтевима школе „држе у шаци“, али напомињу да те излете финансирају из свог џепа и да то није урачунато у цену аранжмана ђачких путовања које плаћају родитељи. Јавна је тајна да поједини директори и чланови њихових породица летују о трошку агенција које бирају за извођење екскурзија, као и да је неким наставницима омогућено да уз одељење на путовање воде и своју децу.

Ипак, многе од ових злоупотреба остају на нивоу спекулација, јер је, према сазнањима Данаса, број жалби на избор агенција просветној инспекцији занемарљив.

Организовани ланац

Форум београдских гимназија недавно је упозорио да је јавна тајна да у Србији постоји петнаестак повлашћених туристичких агенција које увек „победе“ на тендерима. „Многи директори школа изаберу баш њих, вероватно по нечијем налогу. То значи да је у питању организован ланац у продаји ђачких екскурзија и да су многи директори само крајњи извршиоци у том ланцу. Овај проблем се никако не може свести на школе, већ је реч о далеко широј појави, слично осталим незаконитим појавама у друштву“, тврде у Форуму.