БАРИКАДЕ

Давид Млинек: Ми смо ПРОТИВ проглашења НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА, ми смо недвосмислено уз Србе!


Давид Млинек: Ми смо ПРОТИВ проглашења НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА,
ми смо недвосмислено уз Србе!

По признању независности Косова и Метохије од стране тадашње чешке владе, у Јаблонцу се појавио велики транспарент са текстом „Чеси су уз Србе – влада није народ „ (Jablonec support Srbija). На квалификационој утакмици Лиге шампиона између ФК Јаблонец и албанског клуба КС Фљамуртари (резултат 5:1) транспарент „КОСОВО ЈЕ СРБИЈА“ се подразумевао. У време изградње граничних прелаза између централне Србије и Косова и Метохије Давид Млинек је отворио јавни рачун за потребе прикупљања помоћи за Србе на КиМ, такође су штампане и мајице са интересантним текстом, при чему је приход од продаје био намењен у исте сврхе. За Иницијативу Никад граница са Косовом и Метохијом Димитрије Марковић је разговарао са Давидом Млинеком,  једним од вођа навијача чешког прволигашког клуба Јаблонец.

23.10.2013. ФБ Dimitrije Markovic, за ФБР приредила Биљана Диковић

FK-Jablonec-CZ-KOSOVO-IS-SERBIA Давид-Млинек-навијач-чешког-Јаблонца-над-Нисоу-фото-ФБ-Реци-не-ЕУ-

Давид Млинек (на слици лево) је један од вођа навијача чешког прволигашког клуба Јаблонец, из Јаблонца над Нисоу

***

Димитрије Марковић: Господине Млинек, шта Вас је навело на то да станете на страну Срба и да им пружите подршку упркос томе што је то у супротности не само са званичном политиком Ваше владе, већ и у супротности са званичним ставом великих сила, што значи да то са собом може да носи и одређене последице ?

Давид Млинек: Дакле, пре свега здраво. Пре него што одговорим на ваше питање, дозволите ми мали коментар на ваш увод. Транспарент који сте поменули “Чеси су уз Србе – влада није народ “ је био општа акција навијача неколико чешких клубова и појавио се на многим местима у целој Републици Чешкој. На мостовима изнад аутопутева, фудбалским стадионима, трговима већих градова итд. Идеја је дошла од навијача Баника из Остраве. У Јаблонцу је коришћен неколико пута док није коначно уништен од стране полиције током утакмице репрезентације до 21 године.
Истине ради, разлога за моје интересовање за ово питање је више, у првом реду, то је моје интересовање за историју. Мало ко, а посебно млађе генерације зна колико су Чеси и Срби увек били блиски. Само мало људи зна да су Срби као једини понудили помоћ Чехословачкој 1938 године, на хиљаде добровољаца се пријавило за одбрану чешких граница, мало ко зна да се у Србији масовно демонстрирало у знак подршке нама 1968 године, а многи људи су заборавили да се преко Југославије могло побећи иза гвоздене завесе. Наравно,ово су примери из времена у основи недавног, али може да се иде и много даље. Већ у 15. веку, чешки плаћеници су помогали у одбрани граница Србије против османлија, у19. веку су пак одлазили чешки добровољци у помоћ Србима у рату са Турцима, и по свим чешким земљама се прикупљала помоћ. Мислим да нема много земаља које су биле стотинама година толико блиске! Дакле, за мене лично је највећи и главни разлог тај морални дуг. Узео сам за своју, заклетву из времена наше прве републике “Верност за верност, љубав за љубав!“ (“Верност за верност,љубав за љубав!“ су речи које су користили Краљ Петар и чешки председник Т.Г.Масарик, примедба преводиоца)

Димитрије Марковић: Шта је био ваш извор објективних информација о догађајима у бившој Југославији? Када је реч о догађајима на Косову и Метохији, у којој мери је допринео у добијању објективне слике документарни филм чешког режисера Вацлава Дворжака „Отето Косово“?

Давид Млинек: Дакле, у доба интернета свако ко хоће, а та реч “хоће“ је невероватно важна, може да нађе практично све што је потребно да би добио објективну слику. Питање бих, ако дозволите, мало изменио. Шта наводи човека на то да те информације уопште тражи уместо да слепо конзумира оно што му mainstream понуди? Дакле, на првом месту за мене је то учешће САД. Од грађанских ратова не постоји ни један на коме САД нису зарадиле. То јепрви знак да нешто није у реду, а затим је потребно само да тражите и користите здрав разум. Наравно, у току претраге се дошло и до документарног филма господина Дворжака “Отето Косово“. Што је била још једна коцкица у мозаику која је потврдила оно што сам мислио о томе – да је истина негде другде!

Димитрије Марковић: У уводу смо поменули да сте штампали мајице са занимљивим тектом. Да ли би сте нам рекли шта је било написано, и дали кратки коментар на ово?

Давид Млинек: На предњој страни је била карта Србије са натписом КОСОВО ЈЕ СРБИЈА а позади овај текст: “ЗАШТО? Једнострано проглашење независности Косова 2008 године је упоредиво са Минхенским диктатом 1938, кршење међународног права и Резолуција Савета безбедности УН 1244 (1999), и невероватан ЗЛОЧИН НАД СРБСКИМ НАРОДОМ! У Србији се 1938 године, као у јединој земљи пријавило 150.000 добровољаца за одбрану граница Чехословачке! Хиљаде Чехословака су искористили помоћ Срба приликом емиграције 1968 године, Србија је била једина земља источног блока где су стотине хиљада учествовали у демонстрацијама против окупације Чехословачке. Ми смо ПРОТИВ проглашења НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА, ми смо недвосмислено уз Србе!!! Верност за верност, љубав за љубав!!!“
Текст јасно упућује на аналогију између Минхена 1938. и проглашења независности Косова у 2008, и у једном и у другом случају у питању је одузимање историјских територија неког народа као одлука велике силе. Није случајност да су под оба потписи истих земаља,Велика Британија, Немачка, Француска, Италија, у овом другом случају, прикључују се и САД .

FK-Jablonec-CZ-KOSOVO-IS-SERBIA FK-Jablonec-CZ-KOSOVO-IS-SERBIA

Димитрије Марковић: Како би сте оценили стање људских права данас на Косову и Метохији? Како коментаришете извештај Дика Мартија о трговини људским органима Срба са КиМ? Косово се такође означава и као транзитна земља за трговину наркотицима даље ка Европи?

Давид Млинек: Да ли је могуће да се некако уопште да оцена тренутног стања на Космету??? Како да се оцени ситуација људи који живе под сталном претњом од странеАлбанаца без могућности позивања на закон??? Како оценити апсолутну немогућност остваривања права за Србе??? Како оценити терор који доживљавају тамо??? Имају ли уопште на данашњем Косову Срби нека права???
Не знам шта да кажем о том извештају Дика Мартија, за мене је то нешто апсолутно ненормално. Та највећа лудост је чињеница да је све то дозвољено од стране великих сила. Али сви знамо да су за испуњење својих циљева САД и њени вазали спремне на све могуће прљавштине.
Косовски Албанци и дрога, то је и за нас Чехе прилично позната тема, када се у Чешкој каже косовски Албанац, онда се иза тога може мирно додати знак једнакости – трговина дрогама. Друштво у Чешкој има са њима сопствено искуство – трговина дрогом, проституција, наручена убиства, пуцњава из аутоматског оружја. Свиме овим су нас обогатили када им је владајућа гарнитура дала политички азил.

Димитрије Марковић: Да ли су ово све били разлози који су Вас навели на коментар, цитирамо: „Ако се Срби одлуче за повратак на Косово, јављам се као добровољац“…

Давид Млинек: Ја не мислим, једноставно тако осећам, да је то исправна одлука и ја одлучно стојим иза тога!

Димитрије Марковић: Можемо ли из овог Вашег коментара да изведемо закључак да употребу оружаних снага – Војске Србије сматрате за легитимну? У случају да не, онда шта је сврха њиховог постојања? Зар то није онда само узалудан трошак из државног буџета?

Давид Млинек: Недвосмисмислено, чему би иначе била армија него да заштити национални интегритет??? Употреба србске војске би била савршено легитимна!!!

Димитрије Марковић: Како се по Вама може решити проблем на Косову и Метохији? Господин Вацлав Дворжак је у једном разговору изразио мишљење да косовске Албанаце чека судбина судетских Немаца – после Другог светског рата три милиона судетских Немаца су исељени у Немачку, док је њихова имовина у одузета у корист државе. Да ли би сте се сложили са мишљењем господина Дворжака?

Давид Млинек: То би било решење, можда једино могуће!

Димитрије Марковић: Прошле године сте посетили Србију. Какве утиске носите о Србији? Једном сте поменули како сте изненађени тиме што су Вашег малог сина на улици умели да помазе по глави и случајни пролазници? Да ли то говори можда нешто о србском менталитету?

Давид Млинек: То искуство са сином било је за мене невероватно, шетате се по граду где вас уопште нико не познаје, а сретнете три дедице и како избегавате пролазнике на тротоару тако један за другим помилују ваше дете по коси, просто тек тако, без разлога, из задовољства, и наставе даље. То је овде код нас апсолутно немогуће, људи у Србији су много ближи међусобно и то може да се осети. Та срдачност је апсолутно невероватна и разоружавајућа. То шта сам тамо доживео ми је помогло да разумем Србе као народ, њихово невероватно пријатељство, њихову искрену срдачност, њихову љубав према земљи, њихов заслужени понос. Заљубио сам се у Србију!

Димитрије Марковић: Питања КиМ и уласка Србије у ЕУ су међусобно повезана. Одлука од стране ЕУ о датуму почетка преговора о приступању Србије ЕУ била је условљена имплементацијом тзв. Бриселског уговора (Бриселске диктатуре, Бриселске издаје) којом се признаје независност КиМ од Србије. Улазак у ЕУ није само економско питање, већ носи са собом и захтеве за промену система вредности, кроз имплементацију одређених закона. Тиме пре свега мислимо на законе који се тичу сексуално девијантних особа, којима се угрожавају права традиционалне породице. Какав је, дакле, Ваш став као грађанина Европске уније према ЕУ?

Давид Млинек: ЕУ је средство за ликвидацију самосталних националних држава и стварање тупе, лаке за контролу, масе раднике без права!!!

Димитрије Марковић: САД? НАТО?

Давид Млинек: Почећу од других, НАТО је имао смисао у биполарном свету као противтежа Варшавског пакта, данас је ова организација репресивни део агресивне политике неколико великих сила.
САД су фабрика која не ради без горива, њено гориво су долари, а њен главни покретач привреде – рат. Без ратова нема долара.

Димитрије Марковић: Пре пар месеци навијачи Јаблонца су скупили новац, купили плишане играчке и однели их болесној деци у болницу у Јаблонцу. Персонал је добио цвеће, о чему је писала штампа. На другој страни, навијачи неколико клубова из Србије, Црне Горе и Републике Српске организовало је прикупљање помоћи за људе на КиМ. Зар нису ово одлични примери по којима би требало да се управљају и други? Имате ли контакте са навијачима Партизана (ФК Партизан), Црвене Звезде (ФК Црвена звезда), или других клубова у Србији?

Давид Млинек: У животу имамо само две опције, или да окренемо леђа проблемима других, или да покушамо да помогнемо. И једно и друго се увек враћа, зато ја рађе помажем. Сви ми имамо могућност избора, али наравно, што више људи учествује у сличним акцијама, тим свакако боље.
Наравно, имам познанике међу навијачима Звезде и Партизана, али не мислим да спадају међу вође на навијачкој сцени.

Димитрије Марковић: Неколико речи за крај?

Давид Млинек: Живимо у времену које је само по себи сулудо, време када перверзија постаје норма, у време када педофили хоће некаква права, у време када се нађу такви који та права хоће да им дају, у време када се губе основне вредности, у време када новац вреди више него част, у време када политичка коректност вреди више него истина!!! Утолико више је потребно да се држимо заједно – Верност за Верност, Љубав за Љубав!!!

——

jablonec support srbija