Љиљана Јовановић

Сиријска војска заузела стратешки важан град јужно од Дамаска


СИРИЈСКА ВОЈСКА ОСВОЈИЛА ГРАД ПОРЕД ДАМАСКА  

Сиријска војска је заузела у среду стратешки град на југу од Дамаска, јављају државни медији и посматрачи.

17.10.2013. ФБР превод Љиљана Јовановић

Ал Арабија
(Al Arabiya)

Free Syrian Army fighters fire their weapons during what the FSA said were clashes with forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad in Aleppo's Karm al-Jabal district
Сиријска војска у среду поново заузела град близу Дамаска који је држала Сиријска опозиција 16.10.2013. (фото Ројтерс)

Сиријски Посматрачи из Комитета за  људска права је јављају  да су снаге Сиријска војске потпомогнуте  Ирачком и Либанском Шиитском милицијом, освојиле град Bweidа, јавља Агенција Франс-Прес. (Agence France-Presse).

У близини града налази се светилиште Sayyida Zeinab, које поштују сви Шиити света.

Државна телевизија јавља да су војне снаге успоставиле мир у Bweidа-и, у провинцији око Дамаска, “тако што су уништили побуњеничке јединице и њихову ратну опрему”, према извору из АФП.

Владине трупе подржали су борци из Милиције Хезболаха, као и добровољци из Абул Фадл ал-Абас бригаде, међу којима је било Ирачана, како је изјавио Рами Абдел Рахман (Observatory director), Директор Комитета  за  људска права (СОХР):

“Напредовање војске је део напора да угуши  побуњенике у селима јужно од  Дамаска, да би их изоловала од побуњеника који оперишу у околини главног града” – изјавио је Абдел Рахман, за АФП.

Борбе су избиле и у среду у близини светилишта Sayyida Zeinab и у Хојеира округу, јужно од Дамаска.

Војска је опколила и немилосрдно тукла по побуњеницима који су држали  неколико месеци, под окупацијом округе јужно од Дамаска.

Последње обновљено: 16 октобар 2013, среда , 18:33КСА  -15:33  ГМТ