Љиљана Јовановић

Русију, Казахстан и Киргизију напада нови „рекомбиновани“ вирус СИДЕ: HIV 02_AG/А


Русију, Казахстан и Киргизију напада нови „рекомбиновани“ вирус СИДЕ: HIV 02_AG/А

У Русији је откривена нова генетска варијанта ХИВ вируса,  који се активно шири земљом.
Нови вирус је откривен у ССЦ “Вектор” у Колтосову, у Новосибирском региону, према информацији коју је објавио локални портал “Наукоград пресс.ру”    16.10.2013. 13:32

17.10.2013. ФБР превод Љиљана Јовановић, за ФБР приредила Биљана Диковић

В лабораториях «Вектора».

В лабораториях «Вектора».

Током студија истраживачи су радили на 17 узорака крвног серума узетих од особа заражених једним од два типа HIV-1 (Вируса хумане имунодефицијенције). Девет од испитаних узорака је било гентска варијанта позната већ као Подтипови А и B,  као и  подтип 02_AG. Осталих 8  одређених узорка имало је нову рекомбиновану форму 02_AG/А.

Као што  су испитивања показала сваки од  типова вируса HIV-1 и HIV-2 имају велики број подтипова. На пример: подтип C HIV-1 је распрострањен у Африци, подтип А(I) у Русији,  подтип B – у САД и Европи.

Када продру у човекове ћелије различите врсте вируса могу да размењују генетски  материјал, па се од њих рекомбинацијом формирају нови генотипови. Сваки од њих добија свој гено типски број, 02_AG је генотип настао рекомбинацијом А и G HIV-1.

Нови вирус, нађен у Русији у себи садржи рекомбинацију 02_AG и  „Руске“ варијанте подтипа А. Први случајеви ове форме вируса откривени су већ 2006. године у региону Новосибирска.

А у садашњем времну они чине 50% нових случајева ХИВ оболења. Великом брзином вирус се распростире не само у Сибиру, (Кемерово, Новокузњецк, Благовенск, Хабаровск) већ  су појаве овог типа вируса констатоване  у Чеченији, Киргистану и Казахстану.

Према речима Начелнице одељења за ретровирусе “Вектор” Наталије Гашникове овај тип HIV-1 може имати највећу отпорност и бити најраширенији вирус у Русији. Можда ће се ширити много брже од досад водећег типа вируса А.

138285
Референце:
http://www.naukogradpress.ru/glavnoe/2013/10/16/kol-tsovskie-ucheny-e-obnaruzhili-novy-j-variant-vich-1/