Америка

Њујорк: Албанска дијаспора тражи права у Црној Гори


Њујорк: Албанска дијаспора тражи права у Црној Гори

Декларацију су потписали представници утицајних организација “Деде Гјон Лули”, Фондација “Плав-Гусиње” и “Ана е Малит”, као и удружења “Малсиа”, “Краја” и “До Симон Филипај”…

15.10.2013. РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић

Протест Албанаца у Њујорку

Протест Албанаца у Њујорку

Шест организација које окупљају албанску дијаспору у Сједињеним Америчким Државама потписале су заједничку декларацију о заштити интереса Албанаца у Црној Гори.

Како преноси портал „малсиа.орг“ потписиници декларације су се обавезали да заједнички дјелују на побољшању положаја сународника у Црној Гори, а као први корак превиђене су заједничке демонстрације у Њујорку на којима би исказали незадовољство због односа црногорске власти према Албанцима.

Декларацију су потписали представници утицајних организација “Деде Гјон Лули”, Фондација “Плав-Гусиње” и “Ана е Малит”, као и удружења “Малсиа”, “Краја” и “До Симон Филипај”.

“Потписнице декларације сложиле су се да ускоро организују демонстрације у Њујорку, и покажу да Албанци у САД не заборављају своју браћу у Црној Гори. Показаћемо неслагање због односа Владе Црне Горе према нашим сународницима и констатног кршења њихових права”, наводи се у саопштењу.

Организације „Малсиа е мадхе“ и „Деде Гјон Лули“ су крајем септембра организовале демонстрације у Њујорку због одлуке кровне организације дијаспоре Албанско-америчког националног савјета да на годишњу свечаност позову премијера Мила Ђукановића. Потписиници декларације поручили су да ће се за права сународника борити и лобирањем код америчких политичара.

„Тражићемо помоћ од Стејт департмента до Вашингтон, све у циљу да помогнемо браћи у Црној Гори“, наводи се у саопштењу потписница декларације.