Љиљана Јовановић

Британски телеграф – Ко је био Гаврило Принцип?


Пред обележавање стогодишњице Првог светског рата чине се озбиљни покушаји пребацивања кривице на Србе. Данашњи вредносни систем пребацује се на 1914. Релативизује се кривица утврђена Версајским уговором. У овом тексту, аутор Тим Бучер покушава да реалније сагледа – Ко је био Гаврило Принцип?

***

 Човек који је почео Први Светски рат

 Ко је био Гаврило Принцип?

Aутор: Тим Бучер
Telegraph 30 август 2013. 1:05

Аустријски Надвојвода Франц Фердинанд и његова супруга силазе низ степениште Градске куће у Сарајеву,  И невини посматрач  Фердинанд Бехр. (слика је под:  © IWM)

Franc Ferdinand

Историја није била склона младићу који је изазвао Први светски рат, убиством Надвојводе Франца Фердинанда тог сунчаног  недељног јутра у Сарајеву.

Толико је огроман  утицај његовог дела, а толико скромно његово порекло из забити,  да се прича о Гаврилу Принципу увек  превиђа, да се погрешно прeдставља  и погрешно разуме.

Збркане теорије, често потпуно “откачене” и потпуно непроверљиве су почеле да круже одмах пошто је Гаврило Принцип пуцао из пиштоља  Браунинг  9 мм. 28. јуна 1914. – те радио је за  Масоне, био је агент Руске тајне обавештајне службе, био је крајње конзервативан, Српски националиста, или  је несвесно радио за Немачке ратне хушкаче..

Чак и најпознатија фотографија, која показује хапшење Гаврила Принципа после атентата, је проблематична. Фотографију користе историчари, новинари, и електронски медији, од AJTP Тејлор-а, приказана је у Википедији,  и сви греше.  У питању је потпуно невин посматрач Фердинанд Бехр.

Дакле, лишени предрасуда и грешака старих и оних насталих касније, постављамо  питање :

Ко је прави Гаврило Принцип?

Аустроугарски држављанин рођен у лето 1894 у малом селу Обљај. Датум је споран, забележен је као 13 јуни  и 13 јули у локалним изворима, јер је вероватно коришћен стари Јулијански календар, који је заостајао 12 дана иза новог Грегоријанског календара.

Без обзира који датум се узима, (13 јуни,  25 јуни, 13 јули  или 25 јули) Принцип је имао 19 година када је пуцао на Надвојводу .

Његово родно село је у данашњој  Босни,  мада  када се родио таква  нација није постојала. Западни Балкан је био мозаик  земаља које су биле подељене међу страним царствима.

Током 4 века његово село  је било под  Турском окупацијом, што је имало за последицу прелазак многих локалних Словена  у Ислам, а они су родоначелници данашњег  Босанског муслиманског становништва.  Али 1878. Босна је “на брзину” окупирана од стране Аустро-Угарске. Од тада је сваки осећај за Босански национални идентитет је била неостварива жеља.

Припадност Словенима, међу којима  је била Принципова породица, затим припадност православном хришћанству, које су исповедали, сврстава Принципа у Српски ентитет, мада он није био Србијанац. Да би био Србијанац, мораш да живиш у Србији, земљи  која се налази на истоку од Босне, а која је у крвавом боју извојевала независност од Турске Отоманске власти.

Принципова породица је била на дну у друштвеној хијерархији. Они су преживљавали као средњевековни кметови,  који су скоро сав свој принос били  обавезни да дају господарима, власницима пољопривредног земљишта. Живели су у колиби која је имала под од набијене земље, и  камене зидове, а покривена шиндром, сеченом од дрвећа у околини.

Шесторо од осморо Принципових  рођака је умрло у раном детињству, као бебе.

У потрази за бољим животом он напушта Обљај, 1907 године, уписује се у  средњу школу у Сарајеву, које је било главни град Аустроугарске колонијалне провинције. Тамо је  заблистао,  надмашујући  знањем школске другове  из богатијих породица.

Али баш ту у Босанским средњим школама су почели да расту млади изданци националиста, који су тражили ослобођење од колонијалне власти, а међу које се  убрзо и он укључио.

Кључна грешка коју праве историчари је у томе да они тврде да је Принцип подржавао Српски национализам, тражећи да Балканским простором завлада увећана Српска држава.

То једноставно није тачно. Сви докази показују да је Принцип подржавао Словенски национализам: чија идеја је била да странце треба протерати а да Словенским земљама треба да влада локално становништво, без обзира на етничку припадност, да ли су Хрвати или Срби или припадници  других етничких група.

После напуштања школе у Сарајеву, Принцип путује у Србију, где је зачета  завера о убиству. Тамо је добио помоћ од Српских националиста, али Принципови мотиви никада нису били искључиво Српски.

У тренутку када је ухапшен, након атентата у Сарајеву, он је био млађи од 20 година,  што је по  Хабзбуршким законима била граница за осуду на смртну казну. Уместо тога је осуђен на 20 година затвора, уз  једнодневно гладовање, без  хране  сваког месеца.

Умро је 1918 непосредно пред крај рата. Имао је  23 године, тело ми је разједено коштаном туберкулозом, у толикој мери, да му је десна  рука морала  бити ампутирана.

* Књига Тима Бучера (Trigger) “Окидач” биће објављена у мају 2014. године.

___________
Превод Љиљана Јовановић

1 reply »