Љиљана Јовановић

“Велики зајмодавац” Кина позива САД да избегну банкрот


Ми тражимо да САД предузме озбиљне кораке да реше финансијски проблем  на одговарајући начин, пре 17 октобра, (политички проблем) око “плафона” задуживања и тако спречи банкрот САД и тиме сачувају безбедност Кинеских инвестиција у САД као и глобални економски опоравак – рекао је Џу.

***

“Велики зајмодавац” Кина позива САД да избегну банкрот

РТ,  7.октобра 2013, 14:30
Превод: Љиљана Јовановић

Kina

 Заменик Министра финансија Кине Џу Гуангиао (Ројтерс)

Пошто  прекид рада Владе САД улази у своју другу недељу и само је 10 дана дели од банкрота (неиспуњавања обавеза), највећи Амерички зајмодавац Кина је упозорила Америчку Владу да предузме  озбиљне кораке да се спречи банкрот, и да осигурају Кинеске инвестиције.

Кина као највећи амерички страни инвеститор, “ природно је  веома забринута догађањима у погледу  фискалног пада САД ” како је Ројтерс цитирао заменика министра финансија Кине, Џу Гванђао, који је први пут дао изјаву у име Кинеске Владе а поводом  17.октобра који представља крајњи датум до када САД морају да одобре повећање лимита америчког  дуга.

Кина тренутно држи  22,85% америчког дуга, од 16.700 милијарди $, што је чини највећим америчким кредитором.

grafikon

Секретар за финансије САД Јакоб Лев, рачуна да ће САД остати без новца до 17. октобра, јер имају мање од 30  милијарди $, готовог новца на располагању, уколко се Конгрес не договори о својим плановима за потрошњу.

Ми тражимо да САД предузме озбиљне кораке да реше финансијски проблем  на одговарајући начин, пре 17 октобра, (политички проблем) око “плафона” задуживања и тако спречи банкрот САД и тиме сачувају безбедност Кинеских инвестиција у САД као и глобални економски опоравак – рекао је Џу.

Сличан буџетски застој, који се јавио 2011. коштао је САД губитка 3А рејтинга, и снижавања рејтинга државе према стандарду “Standard & Poors” на АА+.

“Надамо се да су САД у потпуности научиле лекцију из прошлости”– рекао је Џу.

Тада је проблем са “плафоном дуга” 2011. године,  разрешен у последњем моменту након веома оштрог упозорења о могућој  финансијској катастрофи због неиспуњавања финансијских обавеза. Сада опет звоне звона на узбуну, уз упозорење Секретара за финансије Џека Лева ( Jack Lew) да је рат око буџета “играње ватром” и зато он моли Конгрес да усвоји потребан закон којим би се Влади омогућило да повећа лимит државног дуга.

Недостатак споразума у Конгресу САД могао би да кошта Америку “неизвршења обавеза”- (другим речима: банкрота) првог у историји САД, што би изазвало глобалну економску кризу сличну оној у 2008 или гору. Криза из 2008, је земљу гурнула у најгору  рецесију, од Велике депресије из 1930-их.

Повећање висине дуга је од виталног значаја за америчке интересе и светску економију, али је Председник Представничког дома Републиканац Џон Бенер, инсистирао да повећање плафона задуживања мора да дође уз одређене услове. У недељу Бенер се заклео да “нема шансе” да Републикански законодавци пристану да се подигне “плафон задуживања” уколико се у то не укључе и услови да се контролише дефицитарна потрошња.

Гласови у у Дому нису ту да само допусте повећање дуга, већ Председник (Обама) ризикује да не може да одговори обавезама због одбијања да са нама разговара”- рекао је Бенер.

Затварање је довело до тога да стотине хиљада радника не раде, изазвало је затварање националних музеја и паркова, зауставило рад низа владиних служби.

Светла тачка у застоју у Вашингтону је  враћање радника из савезних служби на посао. Према одлуци Секретара за одбрану  Чака Хегела скоро 350.000 људи је враћено назад на посао,  јер се он позвао на тумачење Пентагона  Закона  “Плати наше војне снаге” (“Pay Our Military Act”).

Они који су остали код кућа или раде без плата,  су за корак ближи  надокнади коју ће добити када се прекид рада Владе заврши.  Сенат може да ове недеље ради на мерама које су у суботу једногласно прихваћене у Конгресу.