Љиљана Јовановић

Безбедност против људских права: Камерон каже да би Велика Британија могла да одбаци ECHR (Европску Конвенцију о људским правима) “да би сачувала безбедност земље”


Безбедност против људских права: Камерон каже да би Велика Британија могла да одбаци ECHR (Европску Конвенцију о људским правима) “да би сачувала безбедност земље”

Британија би могла да одбаци Европску Конвенцију о људским правима, тако да би легално могла да “избаци” људе који угрожавају земљу и њен начин живота, изјавио је премијер Велике Британије, Дејвид Камерон. Критичари сумњају у његову искреност, говорећи да би такав потез ВБ довео до раскида са ЕУ.

02.10.2013. rt.com, ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

dejvid kamerоn

Британски Премијер Дејвид Камерон (foto AFP/Džon Thys). 

У првој изјави овог карактера Британски Премијер је за BBC1 рекао да је спреман да прекине везе са Судом у Страсбуру, да би га онемогућио да се меша у Британско правосуђе.

“Уопште ме не интересује које смо конвенције потписали, као Премијера ме интересује да одржим безбедност земље”– рекао је Камерон.

На питање да ли би Енглеска ишла толико далеко да одустане од Европске Конвенције о људским правима,  Камерон је изјавио: “Можда је то где смо завршили”.

Он је објаснио да би на тај начин могли да се из земље избаце они који нису добродошли у земљу.

“Под руководством конзервативне владе, коју ја водим, биће могуће да се много брже из земље избаце људи који угрожавају нас и наш начин  живота” – изјавио је на BBC1, у недељеном интервјуу Дејвд Камерон, вероватно узимајући  у обзир политичку кампању за Торијевце, јер ће за неких 20 месеци у Великој Британији бити организовани општи избори, 2015-е године.

Према Камероновим речима Велика Британија би могла да почне да одбацује “Европску Конвенцију о људским правима”, и да почне поново да користи домаћу “Повељу о правима”.
Тако да када случајеви буду решавани према Европској конвенцији то би било практично “на најнижем могућем нивоу”. Он је указао да би само под влашћу енглеских конзервативаца (Торијеваца) то било изводљиво.

Међутим његова страначка колегиница, министарка унутрашњих послова, Theresa May у понедељак је отворено изјавила да за би се одбацила Европска Конвенција о љуским правима, морају да се реизаберу Торијевци 2015. године. Она је додала да таков обећање треба да буде укључено у изборни Манифест странке. Она је такође додала да би одбацивање “Европске Конвенције о људским правима” била будућа опција за Велику Британију. (ECHR –European Convention of human rights)

“Бесмислено је да Британска Влада мора да иде тако далеко  да би се отарасила опасног странца! Ако би напуштање Европске Конвенције помогло да се поправе наши закони, онда је то оно што  треба да урадимо” – изјавила је Theresa May на конференцији Конзервативне странке.

ECHR – Европска Конвенција о љуским правима, која је постала доминантан и над “Енглеским људским правом”, а која се примењује од 2000-е, довела је до сукобљавања у судским одлукама, и доношења контроверзних одлука, као што је био слсучај са Палестинским муслиманским свештеником, Абу Катадом. Госпођа Theresa May је била лично укључена у десетогодишњу судску битку око депортовања Абу Катаде из Лондона у Јордан, одакле су наводно тражили да се Абу Катада, наводни Ал Каидин терориста, депортује због  завере и везе са планираним терористичким нападима.  Покушај депортације је више пута спречен одукама Суда за људска права, уз објашњење да би осумњичени исламиста био мучен, и да не би имао фер суђење у Јордану.

Предмет још веће мржње међу Енглеским Евроскептицима, ECHR је постао када је изазвао нервозу међу грађанима због инсистирања да хиљаде затвореника у Великој Британији, међу којима је било убица, силоватеља, имају право да гласају, и да се неке пресуде на доживотни затвор  поново  разматрају и суде.

abu katadu
Foto AFP/Andrej Kovie;
Сликано 13.новембра 2012 године, показује  Абу Катаду, осумњиченог за тероризам, како долази у свој дом у северозапдном Лондону, након пуштања из затвора.

“НЕСПОСОБНОСТ ИЛИ НЕПОШТЕЊЕ?”

Али без обзира на “одуство здраворазумског смисла” у одлукама Суда у Стразбуру, када се то гледа из Енглеског угла, Камерон је још увек  “у основи  непоштен”, због својег обећања да ће напустити Европску Конвенцију, изјавио је Џерард Батен (Gerard Batten), посланик из UKIP, Енглеске  Независне странке (UK Independence Party) за РТ (Russia Today). Према речима Батена, да је Камерон “прави” он би већ изјавио да је време да Велика Британија напусти Европску Унију.

“Не можете бити члан ЕУ, ако нисте члан Савета Европе, а не можете бити члан Савета Европе а да нисте потписали  Конвенцију о људским правима” – објаснио је Батен.

“Не могу да одлучим да ли он тиме показује своју неспособност или непоштење” – изјавио је енглески политичар.

Осим тога Камерон је имао важну улогу у прихватању Европске Конвенције у ЕУ, а у складу са Лисабонским договором, који је једногласно подржан на Савету Европе.

“Да је Премијер стварно желео да задржи Велику Британију далеко од ECHR, Европске конвенције, он би ствар зауставио још док је била на `путу` – истакао је Батен.

Члан 6, Лисабонског договора, који је потписан у децембру 2007. године од стране свих чланица ЕУ, а ступио је на снагу у децембру 2009, има клаузулу по којој чланице  ЕУ прихватају ECHR. Мада то прихватање није почело технички пре 2010. године. До данас то није сасвим завршено, што је довело до издавања упутства (документа) о ефикасном прихватању ECHR, од стране чланица ЕУ. Овим документом се унутрашњи правни систем земаља чланица ЕУ, подвргава независној спољашњој контроли.

(Објављено 30. септембра 2013. 20:23, Измењено: 1. октобра 2013. 03:44)

Ознаке: Cameron, Court, EU, Election, Human rights, Politics, UK