ДЕШАВА СЕ...

Киднаповани у Сирији: Ослобођени таоци сматрају да побуњеници стоје иза напада нервним гасом у Сирији


Киднаповани у Сирији: Ослобођени таоци сматрају да побуњеници стоје иза напада нервним гасом у Сирији

После 5 месеци у затвору код сиријских побуњеника, белгијски учитељ Pierre Piccinin(40) је срећан да је најзад код куће

Овај текст је за СРБски ФБРепортер приредила и превела др Зорица Митић.

Ragnar Skre (NTB), Brussel,  29.09.2013.

Pierre Piccinin (у средини) током његове претходне посете - Алеппо 2012. година. Овај белгијски учитељ био је 5 месеци у заробљеништву код сиријских побуњеника. Фото: Pierre Piccinin.

Pierre Piccinin (у средини) током његове претходне посете – Алеппо 2012. година. Овај белгијски учитељ био је 5 месеци у заробљеништву код сиријских побуњеника.
Фото: Pierre Piccinin.

„То је био пакао, како за мене тако и за моју фамилију“, каже он за NTB (Норвешки Телеграмски Биро) из родитељске викендице у Белгији.

Piccinin и италијански новинар Domenico Quirico требало је да  извештавају о рату са унутрашње стране, из редова Слободне Сиријске војске (FSA), али су завршили тако што су пали у руке исламистичке групе Al-Farouk.

Априла месеца ове године, на путу ка граду Al-Qusair у правцу Дамаскуса њихову колону је око 3 сата ујутру зауставила група побуњеника позната као Абу Омар бригада. Они су их скинули голе, везали и одвели са собом. Puccinin је убеђен да их је продала организација – покрет FSA којима су они веровали.

Закључани

Прва два месеца су били закључани у мрачним подрумима док се водила битка гранатама за Al-Qusair. Млади војник режима је био са њима и њега су мучили струјним ударима, а касније су га покупили усред ноћи и стрељали.

У јуну месецу су њих двојица предата Al-Farouku, другој исламистичкој групи, која их је вукла наоколо, третирала као животиње и давала им храну кад су они хтели.

Puccinin, који је објавио две књиге о Сирији којима подржава побуњенике против председника Bashar al-Assada од почетка 2011, снебива се да спекулише шта је био мотив киднапера.
„Al- Farouk су бандити. Они живе од тога шта могу да извуку од оних који ту живе“, каже он.

Покушај бекства

Једанпут је један од бандита ставио Quiricu пиштољ на чело и правио се као да ће да опали. Белгијанац је био најуплашенији код свог другог покушаја бекства. Побуњеници су имали паузу за молитву. Њих двојица су искористили то, уграбили две пушке и потрчали у пустињу. Следећег јутра су били ухваћени и тортурисани. Пред крај заробљеништва су их држали у Bab al-Hawa код Турске границе. Тада су схватили да су преговори око њих у току, али је предаја прекидана много пута тако да на крају нису могли да буду сигурни и да верују како су слободни.

Али, 8. септембра су прошли границу и пребачени су на Ciampino аерордом у Риму.

Посебну пажњу побуђује то да Piccinin и Quirico тврде да су чули разговор између побуњеника о коришћењу отровног гаса. То је било 30. августа, једну недељу после спроведених напада гасом на периферији Дамаскуса.

„Ми смо чули два мушкарца, једног генерала Слободне Сиријске Војске и једног официра у Al-Farouk, који су стајали у суседној соби и разговарали са трећим човеком преко skypa, који је имао оксфордски нагласак“, тврди Piccinin.

„Прво су разговарали о ситуацији у Либанону и Египту. Онда су почели да говоре о Ghouta. Ја и  Доминико нисмо знали тада да је тамо био напад гасом.
FSA-генерал је био љут и казао да је било много мртвих, стотине. Skype-глас је рекао да су употребили гас и да је ситуација измакла контроли.
Al-Farouk официр је рекао: `Ти си рекао да ће бити само 50 мртвих!`
Skype-глас одговара: `То је било неопходно. То ће променити много тога у рату`.“

Побуњеници су одговорни

Piccinin је убеђен да побуњеници стоје иза напада гасом у Ghouta 21. августа.

„Нема нити једног разлога да Assad користи хемијско оружје. Но, побуњеници су могли да имају користи призивањем и увлачењем целог света у конфликт“, каже он.

Quirico потврђује за белгијски le Soir да је он чуо исто.

– Да ли сте променили своје мишљење о конфликту?

„Не, FSA је маргиналозиван и побуњеници су окупирани од стране исламистичких група које се снабдевају из Саудијске Арабије и Катара. Запад је чекао предуго да помогне умерене и сада је то све прекасно“, каже он.