Бранко Станић

Бранко Станић: Полемика


Uncle Sam Бранко Станић

ВИДОВДАНСКИ ЛЕТОВИ (4)

На Видовдан, 28. јуна 1989. године, Слободан Милошевић је хеликоптером слетео на Газиместан, а 28. јуна, 12 година касније, полетео је у Хаг. Били су то летови који су започели и окончали једну драматичну епоху о којој ће историчари, и не само они, тек имати шта да причају и пишу.

 

ПОЛЕМИКА

Србија, четвртак, 28. јун 2001. године

Тренутно се у Србији води полемика дал’ испоручити, ил’ не испоручити бившег председника Југославије. Не знам ко води у полемици ал’ је извесно да ће бивши председник у Хаг отићи иако му је забрањено да путује у иностранство. То ће му само додатно искомпликовати ионако тешку ситуацију јер ће тиме учинити још један прекршај. А да ли је тачно и колико је тачно све у вези хладњача и ископавања знају једино гробари, а њих нико ништа не пита.

Они што су против испоруке плаше се наметања колекитивне кривице целом народу, а они који су пак да се хитно испоручи брину за будућност своје деце. Ово му изађе на исто. Народ чине и деца, а и деца су део народа. А у вези кривице и добијања пара постоје многе комбинције, па зато о томе нећу ништа причати.

У понедељак вече (25.06.2001) Батић у једној емисији на телевизији изјави да су му рекли да ће после хапшења и испорука за Хаг највиђенијих Срба старог резима, осумњичених за ратне злочине на просторима бивше Југославије, на ред доћи и остали. Рано је још да каже ко је све на списку, али ће и Фрањо Туђман постхумно одговарати за учињена дела. Тако каже он, Батић, министар Правде.

А Коштуница, текући председник, дан касније, имао је конференцију за штампу поводом актуелног питања. Нисам се на време укључио, а понешто сам и заборавио од онога сто је председник прич’о. А сећам се да је каз’о да му није јасно да су неки од Милошевићевих дојучерашњих најближих сарадника сада највећи заговорници да се он хитно испоручи у Хаг, пре свих Човић и Михајловић. А рекао је још да је по притисцима међународне заједнице Милошевић оличење Нерона, Џингис кана и Стаљина, истовремено, што је мало претерано, вели Коштуница. Иначе садашњи председник се залаже за правне норме у оквиру легалних институција државе.

А паре ће стићи у нашу земљу, обећавају  са запада, чим бивши председник напусти земљу, никако другачије. Било би боље да ми прво видимо мало пара па да га тек онда испоручимо. То се некада звала капара. Ако им је толико стало до њега нека га, брате, прво капаришу, зна се већ како се то ради, па ће га онда сигурно добити.

А дал’ је ово крај једне политике нећу, нећу па на крају све дам. У ствари, нико њега неће ништа ни питати. Ни дал’ ‘оће, ни дал’ неће.

Почетком јуна СПС је у Шапцу одржао митинг. Пропагнадни леци су убацивани у поштанске сандучиће. Један сам пронашао и ја.

Letak SPS

Летак из поштанског сандучета

Летак је мало забајатио, сада би актуленије било нешто овако:

Србија ни за шта!

СлободаН за Србију!

Мало пре, за време доручка, један мој колега рече:

– И ова опозиција не зна шта ради.

– Чекај, да се разумемо, на коју опозицију мислиш?

– Па на ове… – мало заста, па настави  – …на ове  из власти.

Колега није далеко од истине. ДОС је опозиција сам себи. Нигде на свету нема да је неко на власти и да се још зове опозиција. Време је да се преформулишу у ДВС или, што би дуже рекли, у Демократску власт Србије, ако баш мора у називу да стоји реч демократија.

 

ВИДОВДАНСКИ ЛЕТОВИ

Аустралија, петак, 29. јун 2001. године

Догађаји претичу једни друге. Јуче сам деци читао твоје писмо и показивао им фотографије. Посебно су били заинтересовани за ону са хеликоптером. Нисам могао знати да ће бити поменут у данашњим агенцијским вестима:

ПОДГОРИЦА /СРНА/ – Портпарол Демократске партије социјалиста Игор Лукшић рекао је у Подгорици да је информација да је бивши предсједник СР Југославије Слободан Милошевић на путу за Хаг дефинитивна потврда да СР Југославија више не постоји. Он је рекао да је Милошевићевим изручењем закључена његова политичка одисеја и авантура која је овом простору нанела много зла. Ријеч је о невероватној симболици, јер је Милошевић 28. јуна, на Видовдан 1989. године, хеликоптером слетео на Газиместан, а 28. јуна 2001. године полетио за Хаг. Тиме је закључена његова политичка одисеја и авантура која је овом простору нанијела много зла, рекао је Лукшић.

Мени, пак, изгледа да овим задњим летом почиње један нови мит.

Што се тиче изручења, и ја мислим да пошто су га дали без капаре тешко да ће шта значајније добити. Пре да ће се на томе сломити.

Uncle Sam

Ти си следећи!

 

3 replies »

      • Ама какве паре, какви бакрачи! Нису паре дали у кешу, него , бато, кредите, и то по зеленашким каматама. а да је повезано са децом јесте. Не само са децом, него и праунучићима. Мислим, они ће морати да враћају. Закаснила са читањем, али шта да радимо, можда ћете ви ( мислим на аутора и верног пратиоца) имати прилике да прочитате!

        Свиђа ми се