All

НОВА ГЕНЕРАЦИЈА ИРАНСКИХ „ДРОНОВА“: УСПЕШНО „КОПИРАЛИ“ ЗАРОБЉЕНУ АМЕРИЧКУ „СТЕЛТ ТЕХНОЛОГИЈУ“ (фбр превод)


Mahmoud Ahmadinejad

Донедавни ирански председник Ахмадениџад не крије задовљство освојеном (заробљеном) америчком супертајном технологијом, коју су иранци „преточили у дело“…

————————————

Америчка беспилотна летелица (РQ-170)реверзибилно пројектована у Ирану

22 септембар 2013, 11:56 пм.

РУСИЈА ДАНАСФБР ПРЕВОД: ЉИЉАНА ЈОВАНОВИЋ

дрон3

ТЕХЕРАН (ФНА)

———————–

Главни командант Иранске револуционарне гарде, (ИРЦГ) изјавио је да је произведена иранска беспилотна летелица реверзибилним инжињерингом америчке беспилотне летелице коју су пратили и уловили у Ирану крајем 2011. године, и да ће ускоро бити представљена  јавности.

“Сва меморија и рачунарски систем са ове летелице је декодиран и добре вести ће бити ускоро објављене не само у вези са RQ-170 већ и у вези са постигнутим оптимизацијама које су наше снаге урадиле производњом реверзног модела ове беспилотне летелице али и у области одбране и у другим важним достигнућима” – изјавио је Генерал Хосеин Салаами.

F-313-Stealth-Fighter-Jet-PrototypeMock-up-Qaher-F-313-or-Conqueror-313-is-the-latest-design-produced-by-the-Islamic-Republic-Iranian-air-force-IIAF-8

Поред „стелт дрона“, иранци су наводно већ произвели свој „стелт фајтер“, у сарадњи са кинеском војном индустријом…

4. децембра 2011. Иран је објавио да су његове одбрамбене снаге спустиле америчку беспилотну летелицу RQ—170, путем софистицираног “сајбер” напада. Ово је био први такав губитак САД. Амерички званичници су објавили да је губитак летелице у Ирану велики неуспех и фаталан ударац програму беспилотних стелт летелица.

RQ-170 има специјални премаз боје као код “невидљивог”, а облик крила “слепог миша” дизајниран је тако да омогућава да ова летелица непримећена доспе у ваздушни  простор других земаља.

За постојање ове летелице коју је произвео Локид Мартин,  зна се од 2009. када је први пут фотографисана на главном Америчком  аеродрому у Кандахару у Авганистану.

Беспилотни авион који је изгубљен од стране Американаца у Ирану је “стелт-невидљиви” авион који користи ЦИА у својим тајним мисијама, а то су америчке власти признале тек недељу дана касније након што је Иран заробио авион.

Авион спада у врло важан део ЦИА флоте, јер је обликован тако да избегне одбрану непријатеља.

Од   децембра 2011. Иран је пратио и ловио још неколико америчких беспилотних летелица,  различитих врста – модела.

У јануару је Заменик Команданта Иранске морнарице изјавио да је војска покушавала да ухвати два напреднија модела RQ типа беспилотних летелица.

дрон1

Ирански „револуционарни слоган“ у заглављу ове слике, каже: „ПРЕГАЗИЋЕМО АМЕРИКУ“…

“Јединице ваздушне одбране су  уловиле две беспилотне летелице“ – рекао је  заменик команданта Иранске морнарице за координацију, Адмирал Амир Растегари за ФНА .“Ове летелице су из серије 11 RQ  класе, једна од њих је ухваћенау Шахривару (од 21. августа до 19. септембра 2011)  [Sharivar 1390],  а друга летелица је ухваћена у Абану (од 22. октобра – до 20. новембра 2012.), изјавио је Растегари, додајући да “војска сада у свом истраживачком центру испитује две беспилотне летелице”.

Највећи део информација је декодиран у војном “Џихад истраживачком центру”,  али није пружио додатне детаље.

Информација је од стране иранског Адмирала објављена месец дана након што је  4. децембра 2012 објавио да су припадници Морнарице  (ИРГЦ)  уловили америчку  беспилотну летелицу која је преко Персијког залива нарушила ваздушни простор Ирана.

Командант ИРГЦ морнарице је рекао да се ради о беспилотној летелици “ScanEagle” нагласивши да се такве беспилотне летелице  лансирају са великих ратних бродова.

abc_iran_drone_nt_111208_wg
“ScanEagle је мала, јефтина беспилотна летелица дуге издржљивости коју су конструисали у “Инситу” филијали Боинг-а.

Иран је успео да конструише сопствени “ScanEagle” кроз репродукцију путем  контраинжињеринг технике.

У априлу ове године виши званичник иранског парламента изјавио је да је Иран реверзном техником пројектовања, произвео РQ-170, додајући да ће Иранска верзија ускоро имати пробни лет.

Храбро особље Оружаних снага ловило је америчке беспилотне летелице својим знањем и на основу сопствене науке, а Американци су одмах протествовали и  тражили беспилотне летелице назад – изјавио је Председник парламентарне комисије за националну безбедност и спољну полититку, Алеадин Бороујерди, у северном граду Решт априла ове године.

Iranian-Equipment_1-320x222

Иранци су одлучни да покажу американцима да „нож има две оштрице“…

Иран је спустио неколико беспилотних  летелица, али Бороујерди није прецизирао које су то летелице. Али је објаснио да су “обратним инжењерингом одмах почели да реконструишу беспилотне летелице (Ирански научници, чим су оборене те летелице) и  ускоро ће Иранска верзија америчких беспилотних летелица летети у Иранском ваздушном простору, чиме ће се показати снага и моћ Иранске Исламске  републике.

Бороујердијева информација се односи на RQ-170 која  има специјални премаз боје као код “невидљивог”, а облик крила “слепог миша” дизајниран је тако да омогућава да ова летелица доспе у ваздушни  простор других земаља непримећена.

RQ-170-stealth-drone-lockheed-martin

О постојању ове летелице коју  је произвео Локид Мартин зна се од 2009, када је на главом Америчком  аеродрому у Кандахару у Авганистану  први пут фотографисана.

Беспилотни авион који је изгубљен од стране Американаца у Ирану је “стелт-невидљиви” авион који користи ЦИА у својим тајним мисијама, а то су америчке власти признале тек недељу дана касније након што је Иран заробио авион.

Авион спада у врло важан део ЦИА флоте, јер је обликован так ода избегне одбрану непријатеља.
Иранци су приземљили много америчких  беспилотних летелица  и започињали су одмах са њиховом реверзибилном репродукцијом. У задње време Иран је веома напредовао у авио индустрији, а посебно у конструкцији беспилотних  летелица.

дрон2

У априлу су снаге Иранске ваздушне одбране  изложиле своје САРИР( ТРОН)  беспилотне летелице у част Националног  Дана Војске.

Обраћајући се новинарима том приликом, Командант ПВО базе  “Кхатам Ол-Анбиа”  бригадни генерал Фарзад Есмаиели је изјавио да је “САРИР”  беспилотна летелица великог домета, дуге издржљивости, и способности избегавања радара.

“САРИР” може да носи фотоапарате али и ракете “ваздух- ваздух” и десетине ових беспилотних летелица је произведено и сада се користе-додао је он.

Раније овог месеца Иран је изложио свој  најновији модел беспилотне летелице,  који су дизајнирали и произвели домаћи инжињери.

Стелт беспилотна летелица названа Хемасех (Epic) приказана је посебном прликом  у присуству Министра одбране Ахмеда Вахидија, бригадног генерала.

Свечаност је одржана на маргинама конференције одржане у знак сећања на мученике, из министарства одбране?!

Обраћајући се новинарима, на маргинама церемоније, Вахиди је рекао да су беспилотне летелице конструисане од стране иранских стручњакаи одбрамбене индустрије, а да су способне да истовремено врше праћење и прислушкивање али и да  врше борбене мисије.

Раније је Заменик министра за индустријско истраживање Мохамед Еслами рекао новинарима да “ХЕМАСЕХ” има веће могућности у односу на друге Иранске беспилотне летелице,  и да може да лети на већим висинама, да лети дуже а има већу издржљивост.

**************************

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТ:

ИРАН ТВРДИ ДА СУ ЗАВРШИЛИ ДЕКОДИРАЊЕ ОБОРЕНЕ ЦИА  БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ

Време објављивања: 23.септембар 2013, 18:34
Редакцијско објављивање: 23. септембар 2013, 21:06
РУСИЈА ДАНАСФБР ПРЕВОД: ЉИЉАНА ЈОВАНОВИЋ

Ирански дрон

Ирански пар држи модел заробљене Америчке  РQ-170 беспилотне летелице  током прославе 33 годишњице Исламске револуције на Азади (Тргу слободе) у Техерану, 11. фебруара 2012. (фото: АФП/Ата Кенаре)

Ирански званичници су изјавили да су успели да декодирају податке о надзору и да дешифрују софтвер извађен из беспилотне летелице коју је САД  изгубила пре две године, у близини града Касхмар.

Хоссеин Салами, Главни Војни  командант Иранских Чувара Исламске  Револуције (ИРГЦ), изјавио је за “ФАРС” Новинску агенцију да је аналитичарима коначно успело да “разбију” систем који  се користи у беспилотној летелици “РК-170 Сентинел”, коју су успели да приземље у децембру 2011.

Иранци су тврдили да су спустили беспилотну летелицу, када је, без дозволе,  повредила ваздушни простор Ирана. А нешто касније ЦИА је објавила да је беспилотна летелица која је била у извиђачким летовима над Авганистаном нестала.

Када су из САД тражили да им врате летелицу, Салами је за ФАРС изјавио:

“Ниједан народ не воли да му над земљом  круже шпијунске беспилотне летелице друге земље, а  нико не шаље шпијунску опрему и  добијене информације  назад у земљу порекла”.

Скоро две године касније Салами је  објавио  најновије достигнуће Иранских стручњака у вези са беспилотном летелицом.

“Сва меморија и рачунарски систем  из ове летелице су декодирани (прочитани) и неке добре вести ће бити објављене у скоријој будућности, не само о РК-170, већ и о обратном модификовању овог модела беспилотне летелице, али и у области одбране и другим важним достигнућима- цитира ФАРС.

Када су Ирански војници преузели команду над овом беспилотном летелицом, (the unmanned aerial vehicle’s UAV) даљински систем није успео да обрише податке,  од тада су  Ирански научници били окупирани настојањем да декодирају систем и податке, повремено објављујући како посао напредује.

Иако ЦИА није објавила какве су карактериситке ове беспилотне летeлице, прављење реверзибилног сиситема Сентинела,  је успех за сваку земљу,  која жели да сазна о технологији америчких шпијунских  беспилотних летeлица.

“Она (РК-170) носи низ система који би били од велике користи не само Ирану већ би био потенцијални златни рудник за Кину и Русију,” изјавио је  творац робота Петер Сингер за  “Лос Ангелес Тимес” 2011-е.
“Лоше је што ће они добити све – изјавио је анонимни амерички званичник за “ТИМЕС”,  “али и Кина и Русија ће такође све добити”.

У међувремену, према извештају Њујорк Тајмса који је објављен овог викенда, сугерише се да су кинески научници заузети сопственим покушајима да имитирају америчке беспилотне летелице.

Едвард Вонг је у петак објавио у Њујорк Тајмсу да су кинески хакери који су у вези са државом, повезани у “Comment Crew cybergroup” су у задње две године имали на мети најмање 20 страних фирми које раде на пословима безбедности у САД, у нади да  би ситним крађама могли да дођу то тајни које би биле корисне за програмирање кинеских беспилотних летелица.

iranplane-shiny03

Ирански „стелт фајтер“…

“Верујем да је ово највећа кампања коју смо видели а која је била усмерена на технологију беспилотних летелица” – изјавио је Вонгу Дариен Киндлунд, Директор за контролу опасности од шпијунаже у Калифорнијској  компанији “FireEye” .

“Ово се лепо  поклопило са настојањем кинеских власти да изграде своју соптвену технологију беспилотних летелица”

Веб сајт, “Vice’s Motherboard“ веб сајт је ове недеље објавио да је од 2011 године било најмање 123 интернет напада на америчке  компаније које раде на  технологији беспилотних летелица, који су примећени од стране сигурносних служби, и при том цитирао Киндлунда који је рекао да су напади “углавном успешни”.

—————-

ПОВЕЗАНИ ЛИНКОВИGENERAL HOSSEIN SALAMI IRAN ENGINEERING US RQ-170 DRONE QUOTED RQ-170 SENTINEL DRONE

Downed US drone in Iran  AfghanistanCIAChinaDronesHacking,IntelligenceIranSecurityUSA