Љиљана Јовановић

Ванредна вест: Руска Амбасада у Дамаску погођена минобацачком ракетом. Tроје повређених.


Руска Амбасада у Дамаску погођена минобацачком ракетом, троје повређених

 

RT 22. 09. 2013, 14:45
Превод: Љиљана Јовановић, СРБски ФБРепортер

 

damask

Изглед  Дамаска. (AFP Photo / Ammar al-Arbini)

Минобацачка ракета погодила је зграду Руске амбасаде у Дамаску, у Сирији, ранивши троје људи. Министарство иностраних послова Русије и власти Сирије предузимају додатне мере којима би се повећала сигурност.

“22. септембра ујутру  у кварту Мазра отворена је минобацачка паљба и једна мина је експлодирала на простору Амбасаде Русије у Дамаску” – објавило је у својој изјави Министарство спољних послова, додавши да је троје људи повређено али нико  није животно угрожен.

У кварту Мазра налази се неколико Сиријских  безбедносних институција, фудбалски стадион и ноћни клубови. Ранији извештаји су говорили  да се ради о два напада и да је више људи повређено, али то није потврђено.

“Руска Амбасада ради нормално”- изјавили су пре неког времена за Итар – Тас.

Задњих месеци како се грађански рат у Сирији распламсавао, побуњеници су гађали ракетама центар Дамаска, где се налазе Сиријске институције и многобројне амбасаде.

Раније, у фебруару, Руска амбасада је била оштећена када је у близини експлодирала ауто – бомба,  при том је убијено 50 људи на Дамаском аутопуту. У том нападу, према изјави Амбасаде, амбасада није била оштећена и нико није био повређен, само су од силине ударца попуцали прозори.

Данашњи напад на амбасаду изведен је након Руске понуде Сирији да своје хемисјко  оружје стави под контролу,  ради каснијег уништења.

Сиријски Министар иностраних послова Валид Моуалем, писао је организацији за контролу Хемијског наоружања да ће Сирија да се придружи Споразуму за контролу хемијског оружја. И сам Председник Башар  Асад је лично обећао да ће предати залихе хемијског оружја да би оно било уништено.

САД је запретила да ће користити војну силу да “одврати” Сирију од  поновних инцидената тог типа,  уколико Дамаск у року од недељу дана не преда листу са хемисјким оружјем, у складу са Споразумом о хемијском оружју.

Међународни одговор ће бити, према 7 поглављу Повеље УН, “напад из ваздуха, са мора, или са земље, војном силом  која је потребна да би се одржали међународни мир, и сигурност” – уколико друге мере не успеју, -рекао је Државни Секретар САД, Џон Кери.

Сирјски режим је Организацији за забрану хемисјког оружја, (OPCW) већ почео да доставља информације о хемијском наоружању, као што је било договорено између САД и Русије споразумом о предавању хемијског оружја под међународну контролу. Међутим,  у недељу је Министар Лавров изјавио да САД покушава да натера Русију да прихвати Резолуцију УН којом би се одзволила војна акција, док би за узврат САД помогле да Сирија уђе у Организацију за борбу пртив хемисјког наоружања (OPCW).
________
http://rt.com/news/damascus-russia-embassy-injured-203/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome