Љиљана Јовановић

Смртоносна амеба у градском водоводу убила двоје америчких малишана… Трагедија, последица недовољног хлорисања… (фбр превод)


Смртоносна Амеба која напада мозак, нађена у систему за снабдевање  пијаћом водом  у САД по први пут

АМЕБА УБИЦА
Животни циклус амебе Н. флоwерy ( Из Википедије)

Извор: Русија Данас, ФБР превод: Љиљана Јовановић
Објављено :17 септембра  2013 02:53
редакција:   18 септембра   2013 08:21

Наеглериа фоwлери, Амеба која воли топлу воду, пронађена је у водоводу у граду Ст. Бернард Парисх, југоистиочно од Њу Орлеанса, као су утврдили у Центру за контролу и превенцију болести.(ЦДЦ)

Паразитска амеба Н.флоwерy је убила двоје деце:  4-о годишњег дечака из Мисисипија и 12 годишњег дечака из подручја Мајамија. Дечаци су умрли у оба ова два одвојена инцидента док је девојчица Кали Хардиг 12 година из Арканзаса, преживела инфекцију јер је била подвргнута експериементалном третману у лечењу болести.

“Никада до сада нисмо видели да Наеглена насељава водоводе који се хемисјки третирају”– рекао је Др. Мајкл Бич, шеф за сигурност воде у ЦДЦ за НБЦ Неwс. “У читавој САД ово је јединствен случај”.

Наеглена нормално није опасна за људе чак и ако се купају у води или су је попили са водом, осима када доспе у нос, где се може закачити на олфакторни нерв, који преноси  мирисне сигнале у мозак. У њему се амеба репродукује што има за последицу отицање мозга и готово сигурну смрт.

Н.флоwерy се налази у топлим слатководним језерима, купалиштима, у Хот Спрингсу, и сличним местима. Водовод којим се снабдева Ст. Бернард, водом из Мисисипија, спречава пренос амеба рутинским дезинфекцијама,  обичним хлорисањем воде.

“Кључна ствар је у томе да се схвати да је ова амеба топлољубиво биће” рекао  је Бич,   Када температура воде почне да се подиже, морате бити изузетно опрезни са дезинфекцијом воде. Што сте удаљенији од водовода, ниво дезинфекције биће нижи.”:

Од 1962 до данас амеба Наегела флоwерy је укупно регистрована само код 130 случајева. Преживљавање напада ове амеба је врло ретко, девојчица Кали  Хардиг је  само 3-и случај који  је преживео  инфекцију.

Министарство здравља Луизијане је наредило дезинфекцију и испирање водовода у Св. Бернарду, што је посао који траје недељама – изјавили су званичници.

Они су такорећи “ шокирали”воду- изјавио је представник Кен Пасторик.  Последица насталих проблема је било недовољно хлорисање..