РУСКИ председник Владимир Путин позвао је ноћас САД да се одрекну примене силе против Сирије

Путин позвао САД и њихове савезнике да се јавно одрекну удара по Сирији

02:11 11.09.2013. ФАКТИ

УПОЗОРИО ДА ЈЕ ТО ПРЕДУСЛОВ ЈЕР СЕ НЕ МОЖЕ ЈЕДНОСТРАНО РАЗОРУЖАТИ ЗЕМЉА КОЈОЈ ПРЕТИ АГРЕСИЈА

  • Руски лидер открио да је о могућности да Сирија под одређеним условима своје хемијске арсенале препусти међународној контроли у Санкт Петербургу разговарао са Бараком Обамом

РУСКИ председник Владимир Путин позвао је ноћас да се одрекну примене силе против Сирије јер је то – предуслов да Дамаск пристане да своје хемијско оружје стави под међународну контролу.

„Иницијатива може остварена једино под условом ако Американци, а и сви који поводом Сирије подржавају САД, саопште да одстају од примене. Јер, ако такву изјаву не чујемо, како навести Сирију, или било коју другу земљу, да се једнострано разоружа док се се против ње спрема насилна акција“ – упозорио је руски лидер.

Он је подсетио да је Дамаск своје хемијско оружје сматрао алтернативом атомском оружју Израела, али је ипак подвукао да Москва рачуна да ће Сирија пристати не само да га стави под међународну контролу, него и да га потом уништи и потпише конвенцију о забрани хемијског оружја.

Путин је открио да је о могућности да Сирија под одређеним условима своје хемијске арсенале препусти међународној контроли у Санкт Петербургу разговарао са Бараком Обамом. Притом је указао да су такву могућност претходно више пута разматрали и експерти и други политичари.

„Договорили смо се да актуелизујемо рад на таквој могућности и да тај посамо препустимо државном секретару САД и министру инотраних послова Русије“ – нагласио је.

С обзиром на обрт који се догодио, осам америчких сенатора је иницирало нови текст „сиријске резолуције“ у којем се указује да се Уједињеним нацијама даје време да хемијско оружје Сирије ставе под међународну контролу.

 

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s