Генијалац: Лазар Крстић задужује државу за милијарду долара

Генијалац: Лазар Крстић се задужује за милијарду долара

Београд – Влада Србије и министар финансија Лазар Крстић припремају емисију међународних обвезница којима би се држава задужила за још милијарду долара, сазнаје “Блиц”. Главни разлог за ново задуживање јесте тај што у буџету има пара само до краја октобра за редовно функционисање државе.

„Припреме за нову емисију државних еврообвезница вредних око милијарду долара су при крају. Жеља је, ипак, да то урадимо што је касније могуће јер рачунамо да ће нове мере Владе утицати на то да камате под којима се будемо задуживали буду ниже него данас. Али, и без обзира на то јасно је да више нећемо моћи да се задужујемо под условима као пре неколико месеци“, наводи извор “Блица” и додаје да Влада покушава да пронађе и алтернативно решење како да дође до свежег новца за буџет.

Lazar-Krstic-foto

Професор Милојко Арсић истиче за “Блиц” да ће Влада до краја године морати да се задужи за око 700 милиона евра.

„Бивши министар Млађан Динкић је рекао да у буџету оставља 784 милиона евра. А то значи да ће за два месеца буџет остати са ризично малим износом од око 400 милиона евра“, каже Арсић.

Арсић додаје да се до новца може доћи само новим задуживањем преко еврообвезница, али упозорава да то неће више бити повољно.

„Време јефтинијег задуживања је прошло јер сада можемо да добијемо зајам с каматама од шест, седам одсто. Алтернатива овом задужењу су само некомерцијални аранжмани који су политички мотивисани“, наглашава Арсић.

Тренутни минус у државној каси износи око 125 милијарди, с тим да је само у августу повећан за нових 25 милијарди динара. Званични подаци о минусу државе очекују се наредних дана.

БЛИЦ

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s