Ћирилица

Српско удружење ЋИРИЛИЦА – ПРОТЕСТ


Српско удружење ЋИРИЛИЦА – ПРОТЕСТ

Српско удружење ЋИРИЛИЦАБеоград

у име више хиљада својих чланова и следбеника  објављује

 

ПРОТЕСТ

 

поводом нецивилизованог понашања и гажења људских, грађанских и националних  права, које се спроводе у Хрватској према српском народу, његовом језику и  писму, као и свеукупној нематеријалној и материјалној баштини  Срба.

Подсећамо да је наци-фашистичка  Независна Држава Хрватска 1941. г. почела геноцид над Србима забраном ћирилице, да је од тада до 1945. г. побила око милион ненаоружаних и невиних Срба: деце, жена и стараца.

Такође указујемо на чињенице да је Хрватска држава од 1941-1945. и од 1991-1995. срушила више стотина базних објеката српске културе, да би после протерала више стотина хиљада Срба са њихове исконске територије, без материјалне одштете и права на повратак.

Стога удружење ЋИРИЛИЦА

ТРАЖИ

од свих политичких чинилаца Европе и света, а посебно Европске уније, чији је Република Хрватска пуноправни члан,  да оштро реагују према виновницима затирања основних људских права и слобода.  У супротном, разумећемо да је Европска унија престала да баштини европске вредности или да те вредности  не важе за припаднике српског народа.

С тим у вези ово удружење

ОПОМИЊЕ

Републику Хрватску да мора дати Србима сва ускраћена права која већ 150 година уживају Хрвати у српској држави,  јер је и феудална Аустријска царевина дозвољавала Србима јавно коришћење писма и језика, који управо по уласку у Европску унију Хрватска забрањује или толерише забрану.

Удружење ЋИРИЛИЦА посебно

НАПОМИЊЕ

да се мора осујетити намера  Хрватске да остане при наци-фашистичком становишту као чланица Европске породице народа будући да крши и руши Повељу Савета Европе.

Удружење ЋИРИЛИЦА такође

ЗАХТЕВА

да државни органи Републике Србије  код међународних институција предузму одговарајуће  мере и подигну свој глас ради заштите људских и националних права српског народа, као и да се питање терора над српским писмом (као најстаријим  европским писмом) стави на дневни ред Савета безбедности и Савета Европе.

 

У Београду,                                                   за Управни одбор удружења

6. септембра 2013. године                   Миодраг Којић, потпредседник

Фејсбук објава