Српско удружење ЋИРИЛИЦА – ПРОТЕСТ

Српско удружење ЋИРИЛИЦА – ПРОТЕСТ

Српско удружење ЋИРИЛИЦАБеоград

у име више хиљада својих чланова и следбеника  објављује

 

ПРОТЕСТ

 

поводом нецивилизованог понашања и гажења људских, грађанских и националних  права, које се спроводе у Хрватској према српском народу, његовом језику и  писму, као и свеукупној нематеријалној и материјалној баштини  Срба.

Подсећамо да је наци-фашистичка  Независна Држава Хрватска 1941. г. почела геноцид над Србима забраном ћирилице, да је од тада до 1945. г. побила око милион ненаоружаних и невиних Срба: деце, жена и стараца.

Такође указујемо на чињенице да је Хрватска држава од 1941-1945. и од 1991-1995. срушила више стотина базних објеката српске културе, да би после протерала више стотина хиљада Срба са њихове исконске територије, без материјалне одштете и права на повратак.

Стога удружење ЋИРИЛИЦА

ТРАЖИ

од свих политичких чинилаца Европе и света, а посебно Европске уније, чији је Република Хрватска пуноправни члан,  да оштро реагују према виновницима затирања основних људских права и слобода.  У супротном, разумећемо да је Европска унија престала да баштини европске вредности или да те вредности  не важе за припаднике српског народа.

С тим у вези ово удружење

ОПОМИЊЕ

Републику Хрватску да мора дати Србима сва ускраћена права која већ 150 година уживају Хрвати у српској држави,  јер је и феудална Аустријска царевина дозвољавала Србима јавно коришћење писма и језика, који управо по уласку у Европску унију Хрватска забрањује или толерише забрану.

Удружење ЋИРИЛИЦА посебно

НАПОМИЊЕ

да се мора осујетити намера  Хрватске да остане при наци-фашистичком становишту као чланица Европске породице народа будући да крши и руши Повељу Савета Европе.

Удружење ЋИРИЛИЦА такође

ЗАХТЕВА

да државни органи Републике Србије  код међународних институција предузму одговарајуће  мере и подигну свој глас ради заштите људских и националних права српског народа, као и да се питање терора над српским писмом (као најстаријим  европским писмом) стави на дневни ред Савета безбедности и Савета Европе.

 

У Београду,                                                   за Управни одбор удружења

6. септембра 2013. године                   Миодраг Којић, потпредседник

Фејсбук објава

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s