Ванредно Стање

СРБИ Први појединачно и екипно: Међународни падобрански скуп у Мађарској


СРБИ Први појединачно и екипно: Међународни падобрански скуп у Мађарској

Дешавања са Падобранском репрезентацијом Србије на Европском првенству у Србији тешко да би некога заинтерсовала да наши најбољи “небески скакачи” нису доживели праву бламажу на овом такмичењу. После пређених 4.000 километара по доласку у хотел сазнали су да Савез није уплатио средства за њихов боравак. После оглашавања Александра Цветковића, смедеревског падобранца и репрезентативца Србије на Фејсбуку које су пренели и поједини српски медији, паре су легле на рачун организатора такмичења, али брука је пукла. По завршетку такмичења, на коме је заузео 46. место, селектор му је саопштио да на њега више не рачунају. Упркос свему, Цветковић је са својим колегама о свом трошку отпутовао у Мађарску на Међународни падобрански куп где су, под заставом Србије, у конкуренцији 45 падобранаца из 11 земаља освојили прво место у појединачној и екипној конкуренцији. 

Преносимо разговор који су НАШЕ НОВИНЕ направиле са Александром Цветковићем који је ИЗБАЧЕН ИЗ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ  ЈЕР ЈЕ ОТКРИО „НАЛИЧЈЕ“ СРПСКОГ СПОРТА. 

09.09.2013. НАШЕ НОВИНЕ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Александар-Цветковић

Како си примио одлуку челника Савеза да више не скачеш за Србију? После свега што се издешавало, да ли си очекивао нешто слично?

-После свих година и медаља и пехара освојених за Србију, морам да кажем да сам очекивао овакав епилог. Већ годинама покушавам да се изборим за стипендију која ми припада, али је не добијам због неких  такозваних правилника. С друге стране, има и оних који су добили стипендију, а ни са чиме је нису заслужили, али они су њихови. Нисам члан ниједне странке, ја се бавим само спортом и због тога не могу да добијем стипендију. Можете само да замислите како смо се осећали када су нас питали, по доласку у Москву, да ли плаћамо кешом или картицом? Нама су пре тога рекли да је све плаћено и обезбеђено. Три дана сам седео на земљи док су се остале репрезентације припремале за шампионат. Када сам ту муку пренео новинарима уследило је избацивање из репрезентације. Испало је да сам ја лагао јер су за све били криви Руси који су послали погрешан број рачуна за уплату пара. Не могу да верујем да су само нама послали погрешан број, а свима осталима прави. Да све буде чудније, радило се о цифри од око три хиљаде евра. Већ 15 годинама скачем и више немам снаге да се борим са оваквим стварима и да на својим леђима носим овакав терет. Покушавао сам неколико пута да направим договор са челним људима Савеза али без успеха. Јако сам огорчен и разочаран.

Шта планираш даље у оваквој ситуацији?

– Покушаћу да пронађем државу која ће умети да цени моје знање и скакаћу са њих. Волим своју земљу, али не могу да радим са људима који гледају само свој џеп и свој интерес. Својевремено сам се надао да ће доћи до промена у Ваздухопловном савезу. Чекам већ осам година и више немам времена за чекање. Ја сам сада у Мађарској остварио невероватан резултат, као и екипа која је заузела прво место.  На ово такмичење смо отишли о свом трошку. Ја сам појединачно иза себе оставио Ласла Оршија вишеструког светског првака.

Ускоро поново пакујеш кофере и падобране и летиш пут Америке. Под чијом заставом ћеш сада скакати ?

-Под заставом Србије јер браним боје своје, а не њихове Србије. Учествујем на отвореном првенству Америке и надам се добром резултату. Није ми први пут да скачем „преко баре“ и увек сам на том континенту постизао добре резултате.

Колико је новца потребно за врхунске резултате? Чини ми се да си јако близу европском и светском врху.

– За једну екипу која броји пет чланова потребно је између 40 и 60 хиљада евра. Сигуран сам да би тада у Србију донели европску и светску медаљу. Ја сам петоструки шампион Србије, два пута првак Југоисточне Европе, све што је могло да се освоји на Балкану, освојио сам.  За европски и светски врх потребно је много више новца. До сада сам ја све финансирао. Ако будем успео да нађем спонзора можда се једног дана  вратим у Србију. Ја не тражим помоћ. Мени треба подршка, а то је јако тешко у Србији. То мучи све спортове у Србији. Тако мало је потребно да будемо у светском врху. Нажалост, људи који би требало да брину о томе не раде свој посао.

Тако прича Александар Цветковић, само дан после одличног резултата у Мађарској и два дана пред одлазак у Америку . Осим њега, о свом трошку у Мађарској су скакали Жељко Ђурђев, Драган Бодрожић и Горан Стојановић.