ОБАЛЕ СИРИЈЕ “начичкане” ратним бродовима – САД-а, Русије, Француске, Италије, Велике Британије…

ОБАЛЕ СИРИЈЕ “начичкане” ратним бродовима – САД-а, Русије, Француске, Италије, Велике Британије…

Дамаск — Источно Средоземље је практично “начичкано” ратним бродовима светских сила након што је Одбор америчког Конгреса одобрио напад на Сирију. Осим САД и њених западних помагача, пред сиријску обалу своје бродове је послала и Русија.

08.09.2013. Србин.инфо,  за ФБР приредила Биљана Диковић

ruski-ratni-brodovi

ратни бродови Руске Федерације

Москва тврди да нема намеру да се оружано умеша у сукоб. Али свакако ће прикупљати обавештајне податке за себе, а вероватно и за режим Башара ал-Асада у Дамаску.

РТ (Russia Today) овако види однос поморских снага пред обалама Сирије:

ratni-brodovi-sirija

САД

У зони акције налази се пет ‘потпуно спремних’ вишенаменских разарача класе Аркајг Бурк: УСС Рампејџ, УСС Махан, УСС Стаут, УСС Грејвли и УСС Бери. Сваки на себи носи више десетина крстарећих ракета томахавка, које су коришћене и у ваздушним интервенцијама у Либији 2011. године. Ракете томахавк користе се за прецизније гађање одабраних циљева, а домет им је око 1850 километара. Пројектили земља-ваздух штите ове бродове од напада.

americki-ratni-brod-700x458

RT.com наводи да би под водом могла бити и једна од четири америчке подморнице с крстарећим пројектилима (једна може носити до 154 ракете томахавки). Иначе, те подморнице могу носити и нуклеарни арсенал.

Од раније је познато да су Американци својој флоти придружили и амфибијски транспортни брод “УСС Сан Антонио“ с неколико хеликоптера. Иако САД одлучно тврди да не планира никакву копнену инвазију у Сирији, реч је о броду направљеном да изврши копнено искрцавање до 800 маринаца.

Релативно близу, у Црвеном мору налазе се и “суперносач” авиона Нимиц, крстарица Принстон, те разарачи Вилијам П. Лоренс, Стокдејл и Шуп. Севером Арапског мора плови носач авиона Хари С. Труман, заједно са морнарицом које га штити. Све заједно, то је скоро 20 пловила која се брзо могу ангажовати у рату у Сирији.

 

Русија

За сада једина сила у мору пред Сиријом која на обали има своју базу – Тартус. Додуше, према више извора, то већ годинама није класична војна база.

РТ спомиње, али не потврђује, информације о великом броју руских ратних бродова посланих у источни Медитеран. Међу њима су наводно, или ће бити до краја месеца: десантни бродови Николај Филиченков, Александар Шабалин, Адмирал Невелски и Пересвет, затим разарач Настојчивиј, корвета Штил, ракетна топовњача Ивановец, ракетна крстарица Москва те фрегате Сметљивиј и Неустрашимиј. Ту је и извиђачки брод Приазовје праћен десантним бродовима Минск и Новочеркаск.

Ruski-brodovi-u-Siriji

Није објашњено што би толико бродова, посебно десантних, могло да ради у зони очекиваног рата. Поготово ако је веровати изјавама руског војног врха да не намерава да ратују “ни посредно ни непосредно“..

Ruski-ratni-brod

 

Француска

француски ратни брод Сирија

Фрегата Шевалије Пол, једна од најмодернијих којима ова држава располаже, намењена је противракетној обрани. Ту је и транспортни брод Диксмуд. Војни врх демантовао је да ће учествовати у војној акцији, али учествују у тренинзима и припремама операције. Буде ли Француска била део нападачких акција, то ће вероватно чинити ваздушне снаге.

 

Италија

италијански ратни брод Сирија

Два италијанска ратна брода, фрегата и разарач торпеда, спремни су за испловљавање, али требало би да се упуте не ка Сирији, него према суседном Либану. Због страха од ширења сукоба и на ту државу, Италијани желе да заштите 1100 италијанских војника који се тамо налазе у склопу УН-ових снага.

Велика Британија

Britanski-brod1

Претпоставља се да су у Средоземљу носач хеликоптера ХМС Илустријус, фрегате Вестминистер и Монтроз, амфибијски брод Булварк, нуклеарна подморница Тајерлес, те шест помоћних бродова Краљевске морнарице. Но засад тешко да ће смети да учествују у нападима које најављује САД јер је премијер Давид Камерон неочекивано изгубио подршку за војну интервенцију у парламенту.

 

One comment

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s