ДЕШАВА СЕ...

МАРШ за Слободу семена и Слободу хране: НЕПРАВЕДНИ ЗАКОНИ НЕ ТРЕБА ДА СЕ ПОШТУЈУ


МАРШ за Слободу семена и Слободу хране: НЕПРАВЕДНИ ЗАКОНИ НЕ ТРЕБА ДА СЕ ПОШТУЈУ

Биљана Грба (Барет)

НЕПРАВЕДНИ ЗАКОНИ НЕ ТРЕБА ДА СЕ ПОШТУЈУ
07.09.2013. говор др Вандане Шиве, приредила Биљана Грба

Ја сам у банци семена Навдање где више од 25 година, с љубављу и пажњом чувамо свако семе на које наиђемо. Ово је место које ми даје највећу радост, наду и унутрашњи мир. УНУТРАШЊИ МИР: зато што овде нема конфликта, ни између биљака ни за биљке; ово је комунална банка семена која се дели са свима. РАДОСТ: зато што је живот о радости, уметност живота је уметност радосног живљења и НАДУ: зато што живимо у времена када се невероватно сећање сваког од овог семена: сећање на земљу, наше претке, сећање на еволуцију… сво то сећање се покушава да избрише од стране мало корпорација у току само неколико година, да би могли да наплате ауторска права тако што генетски измене семена.

И зато ми позивамо вас да се придружите покрету за Слободу семена и Слободу хране, посебно у току ове две недеље активности од 2.октобра, годишњице Гандијевог рођења до 16. октобра који су УН посветиле Светском дану хране.

Где год да погледате, доносе се закони да би неограничено право на храну и семена за обичне људе постало илегално. ЕУ комисија покушава да озакони да је илегално имати локална семена.

Колумбија: на сељаке се пуца на улици, зато што је САД-Колумбијски споразум о слободној размени увео право на интелектуално власништво над семеном а Колумбијанци виде семе као њихово заједничко културно наслеђе.

У Африци: донети су закони о хармонизацији, било да су у питању узгајивачева права или патентирање и обавезна регистрација.

Различити начини сузбијања слободе за семе, сузбијају слободу сељака и сузбијају слободу обичних грађана који би желели да изаберу из разноликости, који би желели да знају шта једу. И то је разлог зашто ми желимо законе за декларације на храни.

Битка за декларације у Калифорнији изгубљена је због 40 милиона долара које је платила индустрија. Сада, у свакој држави у САД, свеједно да ли је то Вашингтон или Хаваји, људи траже једноставну слободу: право да знају шта једу. Како демократије могу да постоје ако нису дозвољена ова основна права?

Ганди нас је учио да све док се верује да се неправедан закон мора да поштује, толико дуго ће и ропство да траје. И зато ми одбијамо да сарађујемо са законима апархејда у Јужној Африци; зато је Мартин Лутер Кинг, пре 50 година, са покретом грађанских права, говорио о сну, сну где ће свако бити слободан и равноправан. Тај сан се наставља, сан за сваку врсту, да сваки лептир, свака пчела, свака кишна глиста, сваки организам у земљишту буду слободни, да се свако семе и свака сорта развијају у слободи; да најсиромашнији сељак и најмање дете имају слободу да сеју семе и убирају плодове из тог семена у будућности.

И зато вас позивамо да идентификујете законе у вашој земљи  који одузимају ова права: Земљи, нашим сортама и људским бићима. Идентификујте и онда да урадимо оно што је Ганди урадио са Законом о соли Британцима. Реците им ми нећемо прихватити ваш неправедан закон. Британци су покушали да од производње соли направе монопол. Ганди је одшетао до обале, узео со и рекао: „Ми ћемо произвести нашу со, ми вас нећемо слушати“.

Неправедни закони се не прихватају и 2.10.2013 би требао бити дан када славимо неприхватање неправедних закона за ропство семена у циљу да семе има своју слободу.

16.10.2013 је Светски дан хране. Пре тога морамо марширати 12.10.2013 понављајући марш против Монсанта, да идемо право до њихове капије, свугде у свету, да им кажемо:“Можете купити све приватне војске света, можете сваког научника и активисту да означите као ловачки пси. Ми се не бојимо, нећемо дозволити владавину Монсанта Монсантовим законима да обликује наша семена, нашу пољопривреду, нашу храну“.

16.10. Монсанто је сам себи дао светску награду за храну за спашавање света од глади. 72% хране у свету долази са малих породичних газдинстава.

Прави хероји су баштовани и сељаци са малих имања, наше мајке и баке, кувари у комшилуку, баштовани са пијаце. 16.10.2013 указаћемо почаст правим херојима хране који нам дају праву храну.

Хајде да прославимо поклоне разноликости природе. Хајде да прославимо сваку особу која припрема безбедну, здраву, најквалитетнији систем хране могућ. Хајде да прославимо слободу семена и слободу хране и да се заветујемо њиховој одбрани, без обзира колико корпорације желе да преузму наше семе и храну, ми им то нећемо дозволити.

И стајаћемо заједно као једно човечанство, свако од нас на свом малом месту али као једно у нашој свести, једно у нашој солидарности, једно у нашем заједничкој одлучности за слободу семена и хране, ми смо снажнија сила него најбруталније корпорације у њиховој диктатури. У току ове две недеље акције, ми ћемо славити заједно са вама.

прилог:

Act for Seed & Food Freedom: 2-16 October 2013