Ратко Паић: Русија не попушта ни фудбалерима са лажним пасошем Косова


Ратко Паић: Русија не попушта ни фудбалерима са лажним пасошем Косова

Пасош је државни документ који поред идентитета доказује и држављанство његовог власника приликом преласка државних граница и боравка у иностранству. Управо зато протекле недеље Русија није дозволила улазак фудбалеру са косовским пасошем и тиме је показала свој однос према самопроглашеној држави Косово. Другим речима, тиме је Русија још једном у пракси показала своју доследност у одбрани суверенитета Србије.

06.09.2013. Глас Русије

4serbia-flag-national

Ради се о томе да је играч швајцарског Сент Галена Кристијан Нуши кренуо у Москву заједно са својим тимом да би одиграо узвратну утакмицу баража за Лигу Европе против московског Спартака, али није могао да уђе у Руску Федерацију, јер руске власти, као што је познато, не признају ни ту нелегалну државну творевину на територији Србије, нити њене путне исправе.

Подсетимо, Кристијан Нуши је фудбалер средине терена, који је рођен у Клини на Космету, а по доласку у Швајцарску је играо за тамошње клубове Спијез, Вил и Арау, а од 2009. године игра за Сент Гален. Међутим, његов неспорни таленат за фудбалску вештину није му био довољан да одигра важну утакмицу у руској престоници, с обзиром да је свесно превидео чињеницу да Русија припада оној већини земаља у свету која не признаје самопроглашено Косово.

Такав случај се у августу десио у још једној земљи која истрајно подржава суверенитет Србије, а реч је о Украјини, где двојица фудбалера албанског клуба Кукеши нису добила украјинске визе за меч са Металургом из Доњецка у Лиги Европе, зато што су поседовали једино косовске пасоше, које Украјина не признаје.

Поменуто одбијање Русије и Украјине да издају визе спортистима који немају валидне пасоше било је повод да Фудбалски савез Косова уложи протест светској фудбалској организацији ФИФА, чији је председник Сеп Блатер, ни мање ни више, стао на страну косметског фудбалера са пасошем непостојеће државе, дословно рекавши да је „неправда учињена Нушију опасан преседан који показује нефер однос према косовском фудбалу“. Узгред, сасвим је јасно да се са таквим ставом председника ФИФА слажу и све оне земље Европске уније које су признале косовску независност, а самим тим и косовске пасоше.

Према томе, иако је реч о фудбалу који би по правилу требало да буде ослобођен сваког утицаја политике, у конкретном случају се ради искључиво о новом покушају афирмације косовске државности, а најмање о игрању лоптом. Као што се могло видети, и на пољу спорта се показао однос према суверенитету и интегритету Србије, односно према поштовању важећег међународног права.

Наиме, са једне стране се показала доследност Русије и Украјине у ставу да не може бити директног нити индиректног признања такозваног Косова, а са друге стране је демонстриран и став оних који мисле потпуно другачије, на штету Србије. У сваком случају, одбијање руских власти да допусте прелазак границе са путном исправом нелегалне државе може да послужи као још један пример одлучне подршке српском суверенитету.

Исто као што је то био и поступак руског ММА борца Михаила Кузњецова, који је пре неколико дана ушао на ринг уз песму „Ој, Косово, Косово“, а притом је на рукаву мајице носио и грб Србије. А такав симболички гест, како ми се чини, више није својствен чак ни већини српских спортиста.

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s