НЕЗАВИСИМАЈА ГАЗЕТА објавила: С-300 и руски војни стручњаци су већ у Сирији

„НЕЗАВИСИМАЈА ГАЗЕТА“: С-300 и руски војни стручњаци већ су у Сирији

19:48 03.09.2013. ФАКТИ

РУСИ НАВОДНО ДО СТАЊА БОРБЕНЕ ПРИПРАВНОСТИ ДОВОДЕ ЧЕТИРИ ДИВИЗИОНА ЧУВЕНИХ ОДБРАМБЕНИХ РАКЕТНИХ СИСТЕМА

  • Утицајни и озбиљни московски дневни лист тврди да су током последње две године испоруке ових система ПВО Сирији реализоване у најстрожој тајности
  • НГ још тврди: Формације овог ракетног система су маскиране и распоређене у регионима у којима углавном живи шиитско становништво лојално режиму Башара Асада
  • Руководилац волонтерске информативне агенције  Anna-news, Марат Мусин, чији дописници две године константно раде у борбеном распореду сиријске армије, сматра могућим да се у сиријским формацијама ПВО већ налазе руски војни саветници, а да је обука сиријских стручњака за руковање са С-300 почела тек у децембру 2012.

Пише: Владимир МУХИН, „Независимаја газета“ (Москва)

ДОСАД је ракетни систем земља-ваздух „Бук“ био главно средство сиријске армије за ПВО.

Војно-дипломатски извори потврдили су за „Независимују газету“ саопштење лондонског листа „Ал’-Кудс ал-араби“ да се руски ракетни систем С-300 и наши војни саветници већ налазе у Сирији. При том је истакнуто да су током последње две године испоруке ове врсте наоружања ПВО у ту земљу реализоване у најстрожој тајности.

На сиријској територији сада се налазе сва четири дивизиона система С-300, а испоручени су према уговору потписаном 2010. године.

Формације овог ракетног система су маскиране и распоређене у регионима у којима углавном живи шиитско становништво лојално режиму Башара Асада. Није искључено да је председник РФ, Владимир Путин, пренео ту информацију премијеру Израела Бењамину Нетањахуу.

У овом случају Русија нема тајни пред Израелом, јер, како наглашава Министарство иностраних послова РФ, С-300 је одбрамбено оружје и не подлеже ембаргу на испоруку наоружања Сирији.

Саопштења о могућим испорукама руских средстава ПВО у Сирију почела су да се појављују у страним медијима од новембра 2011. г., иако је очигледно да су испоруке активиране у последњих пола године од када је руско војно-поморско присуство у Средоземљу константно и када су велики десантни бродови Црноморске, Балтичке и Северне флоте почели да изводе чартер-пловидбе у сиријску луку Тартус.

По оцени експерата, за превоз једног дивизиона С-300 довољна су три велика десантна брода.

Вредна пажње је чињеница да су се саопштења о испорукама С-300 Дамаску појавила пошто је Израел почетком маја 2013. бомбардовао неколико објеката у Сирији и када су западне државе  почеле да предлажу да се формирају хуманитарни коридори и уведе зона забране летења изнад те земље.

Руководилац волонтерске информативне агенције  Anna-news, Марат Мусин, чији дописници две године константно раде у борбеном распореду сиријске армије, не сматра таква саопштења за „информативно застрашивање из Москве“.

„Постоји велика вероватноћа да су С-300 већ у Сирији“ – изјавио је Мусин за „НГ“. По његовим речима, Москва је током последњих година пружала активну војно-техничку помоћ Дамаску.

Поред осталог модернизовала је многе сиријске системе ПВО, који су испоручени још у време СССР-а (С-125, „Печора“,  „БУК“ и тсл.) и извела њихова тестирања. Али, по његовом мишљењу, „проблем није толико у броју противваздушних средстава, колико у њиховој стручној примени“.

Он сматра могућим да се у сиријским формацијама ПВО налазе руски војни саветници.

Сасвим је могуће да ће они највише бити присутни у формацијама С-300, будући да рад са таквим компликованим системима захтева значајне вештине и знања, а обука сиријских стручњака за рад на њима, према неким изворима, почела је тек у децембру 2012.

Пуковник Владимир Попов, који је дуго времена служио у јединицама ПВО, сматра да је мало вероватно да ће Израел покушати да уништи С-300 на сиријској територији, јер би то био јавни акт агресије. Мада, он такође сматра да ће Израелци нишанити С-300 снагама опозиције.

„И  кад би их се дочепали, бојовници не би могли да примене С-300, зато постоји вероватноћа да би једноставно уништили те компликоване противавионске системе. Због тога – сматра он,  позиције ПВО и руских војних саветника треба појачано обезбеђивати“

Совјетска војна историја има искуство у реалним борбеним дејствима ПВО у обезбеђивању ваздушне одбране Сирије.

По сећањима председника Савеза војних ветерана Сирије, Валерија Анисимова, године 1983-1984. под маском туриста у Тартус су достављена два совјетска пука ракетних противавионских система комплетирана са ЗРС С-200 „за узајамно деловање са снагама и средствима ПВО Сиријске Арапске Републике (САР). Ти пукови су активно учествовали у одбијању напада израелске авијације по трупама САР“. По информацији Анисимова, „у домету су тада били Либан, Израел, Јордан и акваторија Средоземног мора“.

Могуће је да ће такву  зону домета имати ПВО Сирије и пошто буду у стању приправности руски системи С-300, чији радијус дејства износи од 75-150 километара. Заиста, имају чега да се плаше Израел и носачи авиона САД, који дежурају поред обала Сирије.

***

attentionSky defender: Assad ‘We received 1st shipment of Russian S-300 missiles’

TEL AVIV – The Syrian government already has received a first shipment of S-300 air defense missiles from Russia and is waiting for more, stated President Bashar al-Assad in a television interview today.

Assad told Hezbollah’s Al-Manar television station that Syria “has got the first batch of Russian S-300 missiles” and “the rest of the shipment will arrive soon.”

Citing Arab intelligence sources two weeks ago, WND was first to report that S-300 missile batteries had reached Syria.

Israeli security sources said two weeks ago there was no information to support the Arab claim.

Speaking to WND last week, the same Arab intelligence sources who first claimed S-300 batteries were already delivered to Syria now say other advanced Russian anti-aircraft missiles arrived in Syria in the last few days.

The sources said a Russian delivery of 9K720 Iskander missiles reached Syria last week. The system is an older version of the S-300.

Asked about the latest report, Israeli security officials did not immediately comment on the matter.

After Al-Manar texted to reporters excerpts of Assad’s comments today, the Associated Press reported that the Syrian leaders actual comments differed. The AP said Assad was vague on whether the Russian shipment included the S-300 defense system.

He said in the interview that his forces would respond strongly to any future Israeli strike on Syria.

Syria did not respond when Israel struck a suspected shipment of advanced weapons near Damascus earlier this month. But Assad said he will respond next time.

“If we are going to retaliate against Israel, this retaliation should be a strategic response,” he said.

S-300 missile batteries are able to intercept manned aircraft and guided missiles.

Two days ago, Russia confirmed plans to sell the surface-to-air defense missile systems to Assad’s regime.

The Wall Street Journal reported that Syria has been making payments on a 2010 agreement with Russia to purchase four batteries for $900 million, with delivery expected within three months.

The Journal reported the S-300 package included six launchers and 144 operational missiles, each with a range of up to 200 miles.

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s