Осамнаестогодишњи помен жртвама НАТО злочина на Зловрху код Рогатице

Осамнаестогодишњи помен погинулима на Зловрху

Субота, 31.08.2013.
Извор: Општина Рогатица

alt

На планини Зловрх, на граници између општина Рогатица и Сребреница, дана 30.08.2013. године, служен је 18-годишњи помен и парастос за десеторицу настрадалих припадника Рогатичке лаке пјешадијске бригаде ВРС. Животе су ту, у ноћи између 29. и 30. августа 1995. године, у нападу НАТО авијације на репетитор на коме су се налазили, изгубили: Андрија Обрадовић (43), браћа Бакмаз Љубомир (40) и Драгомир (38), Велемир Ујић (27), Раденко Сорак (33), Милан Станишић (27), Зоран Нерић (32), Милош Јовичић (36), Зоран Сорак (20) и Дарко Мотика (19).

alt

Вијенце и цвијеће на споменик положиле су породице погинулих, представници општине Рогатица, те регионалне и општинске Борачке организације. На мјесту страдања прислужене су свијеће-паљенице, а парастос је служио рогатички протојереј Рајко Цвјетковић.

alt

„Знам да не постоје ријечи којима вас могу утјешити. Знам да ваше ране не блиједе ни послије 18 година. Једино што можемо ми живи учинити јесте да не заборављамо ваше најмилије као ни циљеве због којих су погинули. Већина настрадалих рођени су или су живјели неких десетак или више километара одавде. Погинули су, фактички, на својој земљи, а од оних који на њој нису имали разлога да траже било шта. Наши јунаци су своје животе положили на олтар своје отаџбине и то никад не смије бити заборављено“ рекао је начелник општине Томислав Пухалац.

alt

Иако је репетитор 1995. године погођен са три авио-бомбе, упркос томе четворица војника преживјела су бомбардовање: Каришик Драго, Божић Раденко, Гојковић Зоран и Делић Жељко. Споменик десеторици погинулих прошле године вандали су оскрнавили и оштетили, па је морао бити обновљен. Само неколико километара ниже налази се други споменик – српским војницима који су изгинули у муслиманској засједи 1992. године у колони која је покушала доставити храну посади на репетитору на злом мјесту и злог имена – Зловрх.

 

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s