СЕНЗАЦИОНАЛНО – Побуњеници признали западном новинару – Пројектиле смо добили од Саудијске Арабије! Нисмо знали како се користе!

ЗАПАДНИ НОВИНАР: Хемијски напад код Дамаска извели побуњеници – грешком

21:11 30.08.2013. ФАКТИ

СЕНЗАЦИОНАЛНА ОТКРИЋА ДОПИСНИКА ИЗ СИРИЈЕ АГЕНЦИЈА AСОШИЈЕЈТЕД ПРЕС И MINT PRESS NEWS ДЕЈЛА ГАВЛАКА

  • ПРВО ПРИЗНАЊЕ ПОБУЊЕНИКА: Те пројектиле смо добили од обавештајне службе Саудијске Арабије којом руководи принц Бандар бин Султан, од једног саудијског официра који је рекао да се зове Абу Ајеша 
  • ДРУГО ПРИЗНАЊЕ ПОБУЊЕНИКА: До напада је дошло несрећним случајем – зато што, напросто, нисмо знали како да поступамо са пројектилима које смо добили
  • ТРЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ПОБУЊЕНИКА: Људи који су нам предали оружје нису објаснили како се оно користи, уопште нам нису рекли шта је то. Нисмо знали да је то хемијско оружје

ДОПИСНИК са Блиског Истока агенција Aсошијејтед Прес и Mint Press News Дејл Гавлак написао је чланак у којем тврди да су му сиријски побуњеници фактички признали да су користили хемијско оружје у нападу на Источну Гуту на периферији Дамаска.

Тврдили су му да је сам напад био „последица несрећног случаја“ и њиховог незнања.

         „До својих сазнања сам дошао након бројних разговора са лекарима, становницима Гуте и борцима опозиције. Многи од њих  су уверени да су устаници добили хемијско оружје од обавештајне службе Саудијске Арабије којом руководи принц Бандар бин Султан, а управо су они (устаници) одговорни за хемијски напад на Гуту“, написао је Гавлак.

Према његовим речима, „устаници“ су му сами говорили да је до напада дошло несрећним случајем – зато што они, напросто, нису знали како да поступају са пројектилима које су добили.

„Мој син је пре две недеље дошао код мене и питао шта мислим какво је то оружје које су га замолили да довезе“, – испричао је Гавлаку Абу Абдел-Монејм, отац једног од бораца, који живи у Гути.

Како пише Гавлак, син Абдел-Монејма погинуо је, заједно са још 12 побуњеника, у подземном магацину где су сакривани ти пројектили. Абдел-Монејм је изјавио да су побуњеници добили оружје од једног саудијског официра који им је рекао да се зове Абу Ајеша. Бојеву муницију коју је он предао побуњеницима, сведоци описују као „цилиндре“ или „дугачке балоне са гасом“.

Жена из редова побуњеника, коју Гавлак једноставно зове К., жалила се да људи који су им предали оружје „нису објаснили како се оно користи и да им уопште нису рекли шта је то. Ми нисмо знали да је то хемијско оружје!“.

„Када Бандар даје људима такво оружје, он треба да размишља о томе да га преда онима који знају да рукују са њим“, – изјавила је К.

Она, према Гавлаковим речима, као и многи други побуњеници, није хтела да каже своје пуно име.

5 comments

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s