Притисак на Србе јужно од Ибра да гласају за Тачијеве Србе – Изложени смо претњама, уценама и физичком насиљу!

Шиптарски избори на КиМ: Срби под притиском

Срби на окуп 01/09/2013 у 12:34 часова /

ne separatistickim izborima 600x338

Уочи шиптарских избора, нове стрепње за српски живаљ јужно од Ибра. Тражи се гласање за партије које учествују у шиптарској власти

ДОК представници српских органа на Космету истичу да је формирање јединствене листе подржане од власти у Србији при крају, међу српским становништвом у покрајини све су чешће притужбе на рачун Срба, челника странака које учествују у раду шиптарских институција. Наиме, по тврдњама саговорника “Новости”, српско становништво, пре свега јужно до Ибра, изложено је притисцима Срба који партиципирају у шиптарској власти.

– Ситуација у српским срединама у Косовском Поморављу је напета, јер су житељи овог дела покрајине изложени претњама Срба који су део шиптарских инститиција да гласају за њих. Недавно смо имали и случај да је човек који је јавно рекао да неће гласти за представнике институција које раде по косовском систему добио батине – истиче за “Новости” Срђан Митровић, начелник Косовскопоморавског округа. Он наглашава да су Србу уплашени, али сада од поступака својих сународника који су део шиптарских власти.

Осим “обичних људи” претњама су изложени и радници у косовским институцијама, пре свега у општини Грачаница која ради по систему Приштине. Већина њих не жели да открива идентитет из страха да не остану без посла. А Владета Костић, начелник Косовског округа објашњава да су ови радници уцењени да уколико желе да задрже посао, морају гласати за Србе представнике приштинске власти.

– Осим што добијају празан формулар на којем стоји 15 колона које су дужни да попуне именима својих рођака и пријатеља, запосленима се одузимају личне карте које ће им бити враћене после трећег новембра за када су заказани избори – каже Костић.

Он истиче да се запослени жале и да им је угрожено право на слободне изборе и демократско право да гласају за кога желе.

Поменути формулар носи натпис “Савез косовских Срба”, чији је представник Бојан Стојановић, председник општине Грачаница. Он негира да је формулар намењен радницима.

Тај папир служи за прикупљање сигурних гласова за предстојеће шиптарске изборе и не видим никакав проблем у томе – одговара Стојановић на оптужбе да радницима прети отказом уколико не попуне формуларе именима сигурних гласача.

ЗЛОЧИНАЦ ТАЧИ: БЕЗ ЛОГА НА ГЛАСАЧКОМ ЛИСТИЋУ

Ратни злочинац Хашим Тачи рекао је на састанку владе да највероватније гласачки листићи на изборима 3. новембра неће садржати лого републике Косово. – Многи неће аплаудирати гласачким листићима али је важно да ће они бити законити – рекао је злочинац Тачи на седници владе, а преносе приштински медији. Он је још једаред поновио да је најважније да се избори од 3. новембра одрже на читавој територији земље.

НОВОСТИ / СРБИ НА ОКУП

One comment

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s