ВЕРА

Отворено писмо Патријарху за одбрану Ваљевске Грачанице ….


Еколошки  покрет Србије

Др Милица Томашевић

Симе Игуманова 16/22, 1100 Београд,

milica.tomasevic@ipb.ac.rs

 

Српска Патријаршија,
Улица Краља Петра бр. 5
11000 Београд, Србија
Централа +381-11-3025-101

Кабинет Његове Светости Патријарха Српског
тел/факс: +381-11-3283-997
е-пошта: kp@spc.rs

 

Valjevska Gracanica

Ваша Светости,

 

Испред Еколошког покрета Србије, обратила сам вам се пре годину дана, уручивши писмо Вашем  викарном Епископу ремезијанском г. Андреју,  лично (прилог).

Молила сам Вас да се заложите за спас манастира Ваљевска Грачаница и да станете уз преко 30000 људи који су потписали документ: “Петиција народа Скупштини Републике Србије за ревидирање легалности и израду законски неопходне Студије оправданости пројекта хидро-акумулације Ровни код Ваљева”. Петиција је на Крстовдан, 27.09.2012. предата Скупштини на разматрање.

На све учињено – овај број људи, годину дана, није завредео ни одговор.

Уз поменути погубни пројекат стоји низ неправилности.  У свом претходном писму Вашој Светости,  као еколог сам указала да не постоји законски обавезна, Независна студија, о утицају ”пројекта” на животну средину. Одговорни за ”пројекат” су се оглушили и о упозорења стручњака – геолога, хидро-геолога и сеизмолога.

Супротно црквеним и државним правилима, одговорни ЈКП је манипулацијама укњижио духовно и културно добро Српског народа, па тако Грачаница није више ни власништво СПЦ!

На правди Бога, ових дана (09.08.2013) се партијски (СПС) челници спремају да руше Немању Радојичића, директора Завода за заштиту споменика Ваљево, који им смета пошто као, стручњак, верник и родољуб – брани Манастир.

Ваша Светости, обзиром да је за овакав криминал (зло)употребљен потпис тадашњег надлежног епископа Лаврентија, а без сагласности епархијског и патријаршијског Савета, то Вас молимо да се заложите код Владе Србије да се ове неправилности исправе и да спасете манастир Ваљевска Грачаница , ову средњевековну културну и духовну тековину под високим степеном заштите државе.

СПЦ коначно мора да устане у одбрану српских светилишта, кога ће бранити ако то неће?

За Еколошки покрет Србије

Др Милица Томашевић

V Gracanica- pretnja unistenjem

1 reply »