ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Вацлав Клаус: Огромну грешку праве сви балкански лидери који журе у ЕУ


Вацлав Клаус: Огромну грешку праве сви балкански лидери који журе у ЕУ

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ЧЕШКЕ НИЈЕ УВЕРЕН ДА ЛИ ЋЕ ЕУ У САДАШЊЕМ ОБЛИКУ ОПСТАТИ ПОШТО СЕ ЕВРОПА ДРАМАТИЧНО МЕЊА НАГОРЕ

25.08.2013. Факти.орг, за ФБР приредила Биљана Диковић

Вацлав Клаус бивши председник Чешке

БИВШИ чешки лидер Вацлав Клаус препоручио је земљама западног Балкана да не хрле у Европску унију, већ да пре уласка концентришу напоре на сопствени политички, економски и социјални развој.

„Балкански лидери могли би да направе огромну грешку покушавајући да уђу у ЕУ што пре. То би била трагична грешка и никоме не бих саветовао да је направи“, рекао је Клаус у интервјуу македонским медијима Сител и Вечер.

Према његовим речима, у интересу балканских држава јесте да се развију политички, економски и социјално како би били спремни за улазак у ЕУ под добрим условима.

„Али муњевит улазак у ЕУ је погрешна идеја… и то вам заиста не саветујем“, казао је Клаус, који борави у вишедневној посети Македонији.

На питање како види будућност Балкана, Клаус је одговорио да сматра да ЕУ није заинтересована нити способна да у овом тренутку прихвати нове чланице.

„Чешка непрестано подржава балканске државе на путу ка ЕУ, али, као посматрач, морам да приметим, мада нисам срећан због тога, да не постоји озбиљна дебата око проширења ЕУ“, казао је он.

Клаус је рекао да није уверен чак ни да ли ће ЕУ у садашњем облику уопште постојати у будућности пошто се Европа драматично мења нагоре.

Бивши председник и премијер Чешке оценио је да Унија пати од недостатка демократије и да грађани немају могућности да утичу на одлуке које се доносе у Бриселу.

„Пуно одлука и надлежности треба да буде враћено на европске државе, којима треба препустити да саме одлучују“, казао је он.

Клаус је, такође, изразио скептицизам према опстанку евра као заједичке валуте, а руководство ЕУ, укључујући високу представницу за спољну политику Кетрин Ештон и председника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза, назвао је „европским бирократама“ са слабим осећајем за демократију.

1 reply »

  1. Нажалост Србија нема власт јер Николић – Вучић – Дачић су неписмена боранија која све ради на штету Срба и Србије. ини су зликовци српског народа. Шта очекивати од неписменог гробара Томе, Вучића и Дачића. Они раде за Тачија, фашистичку велику албанију и ништа добро за Србију. Томо иди печи ракију и врати се твом послу плетења џемпера и чарапа. Ништа више од тога и незнаш. ЕУ је зликовачка творевина Немаца која све више прераста у ону хитлерову фашистичку творевину.

    Свиђа ми се