ДРУШТВО

З А К Љ У Ч Ц И са 2. редовне седнице Привремене скупштине АП Косово и Метохија


З А К Љ У Ч Ц И

са 2. редовне седнице
Привремене скупштине АП Косово и Метохија

понедељак, 19. август 2013.
Извор: Никад Граница са Косовом и Метохијом

Skupstina AP KiM

Ставови и Закључци са 2. редовне седнице Привремене скупштине АП Косово и Метохија

1. Одржавање локалних избора у Републици Косово расписаних за 3. новембар 2013. године по Одлуци председнице Републике Косова Атифете Јахјага од 2. јула 2013. године, које организује и спроводи ЦИК Републике Косова на основу Закона о локалним изборима и Закона о општим изборима Републике Косова и посебно издатих Правила (17), а све у складу са законима и Уставом Републике Косова,

Неприхватљиво је за Привремену скупштину АП Косово и Метохија, зато што расписивање и спровођење поменутих избора није у складу са Уставом и Законима Републике Србије нити са Резолуцијом УН 1244. која је на снази и којом је потврђен суверенитетитериторијалниинтегритет Србије као правне следбенице СР Југославије.

2. Привремена скупштина констатује да због вишемесечног застоја у раду односно невршења уставних надлежности од стране Уставног суда Србије и недоношења одлука по званичним иницијативама за оцену уставности и законитости Бриселских споразума и пратећих уредби и аката за њихову имплементацију, долази до настанка ненакоднадиве политичке, правне и друге штете.

Зато се тражи што скорији прекид застоја у раду Уставног суда и доношења одговарајућих одлука, а док исте не буду донете, од Уставног суда Србије се тражи да јавно изнесе званични став или правна тумачења на питање да ли су грађани Србије са Косова и Метохије који поштују Устав и законе Републике Србије дужни и да ли имају право да учествују на локалним изборима које расписује друга – непризната држава. Такође, да ли грађани и органи Републике Србије могу да учествују у спровођену плана М. Ахтисарија и стратегије за интеграцију севера Косова, иако поменута документа званично није прихватио ни један орган Републике Србије.

Звечан, 16.август 2013.године

Председник привремене скупштине
Славко Стевановић