ВЕРА

Рајица Марковић: У СУСРЕТ ПРЕОБРАЖЕЊУ ГОСПОДЊЕМ


Рајица Марковић: У СУСРЕТ ПРЕОБРАЖЕЊУ ГОСПОДЊЕМ

18.08.2013. пише: ФБР аутор Рајица Марковић

фото: Барбара Милојковић Стевић

Планина Тавор – место Преображења Христовог
фото: Барбара Милојковић Стевић

Због преступа Божије заповести човек је истеран из Раја. Истеран из Раја грешни човек се постепено све више удаљавао од Бога. Бавио се конструисањем и зидањем својих амбициозних конструкција у потрази за срећом. Све људске конструкције биле су зидане на песку времена који се осипао под ногама и поново враћао у песак.

Силаском Сина Божијег у људску историју, оваплоћењем Речи Божије, грешни човек је добио још једну увек отворену могућност за исправљање живота. Бог је живео на земљи са људима, лечио људске болести и немоћи, пострадао од злобних владара овога света мученички на Крсту и победио смрт васкрсењем из гроба. Оставио је свету своју науку Јеванђеља, послао свога Светог Духа и залечио смртну рану човекову крштењем у име Оца и Сина и Светога Духа.

Овим својим деловањем Господ Исус Христос је учинио себе каменом темељцем вечног живота око кога су се Апостоли један по један узидали у темељ вечног живота Небеског Царства.

Као што је некад грешни човек истеран из Раја тако је безгрешни Син Божији истеран из грешног света, с тим што Бог грешнике није убијао кад их је истеривао, док су грешници убили Сина Божијег бесмртног и све Његове Апостоле и истинске следбенике.
Јеванђелска наука Сина Божијег позива сваког крштеног човека и даје му неопходне благодатне силе да свуче са себе старог грешног човека и да обуче новог човека по слици и лику Сина Божијег Господа Исуса Христа.

Ово је пут преображаја од грешног и безблагодатног до благодатног и по Богу праведног човека. Преображај старог у новог човека тражи од човека лични напор за који добија неопходне благодатне силе од Бога. Овај процес умирања и распадања грешника и на његовом месту подизања новог, за човека је болан и мукотрпан. Кроз велике муке и невоље умртвљује се стари у Адаму и оживљава нови у Христу.
На овом Путу преображења човека незаобилазно чека одбацивање и протеривање из света. Блажени прогнани правде ради јер је њихово Царство Небеско.

Никакво чудо онда што су многи одбацили камен темељац вечног живота и вратили се старим бајкама и новим конструкцијама својих срећних друштава по недовршеној и увек ограниченој људској мудрости.

Данас смо сви живи сведоци реконструкције једне обезвређене конструкције срећног друштвеног уређења од јуче. Такође смо сведоци умножавања болести које руше човека и скраћују људски век. Пред овим умноженим болестима медицина је немоћна, иако даје све од себе да се прикаже свемоћном.

Корен свих ових болести је неизлечив људском медицином и налази се у обезбоженој људској души која у лажљивом свету живи старим грешним човеком не трудећи се да га преобрази у новог Христом Господом показаног.

Грешан човек предаде себе у службу светском и сопственом греху, што је много лагодније од непрестаног труда над душом и преображаја старог у ново.

Умножише се медицинске операције којима се из грешника одстрањују грехом уништена ткива, после којих се он изнова враћа служби светском и сопственом греху. Једини истинити лекар који има моћ да спасе и душу и тело јесте Господ Исус Христос у коме имамо увек отворену могућност да се исцелимо и преобразимо из старог у новог.

preobrazenje

1 reply »

  1. Свет је створен по мери човека.
    Ако има човека , у дому који се Земља ѕове , да поимању свом,
    од Творца датом имању – спознању РАДОСНО ХРИСТОВО ЈЕВАЂЕЉЕ
    саопшти племенитом роду биће СЛАВА БОГУ.

    Свиђа ми се