ДЕШАВА СЕ...

Извјештај НАТО: За Маркале криве Изетбеговићеве снаге


Извјештај НАТО: За Маркале криве Изетбеговићеве снаге

Од 9. до 11. августа у шведском граду Дегерфорс одржана је конференција под називом „Нордијски разговори о миру“. На скупу је учествовало више организација и мировних активиста из Шведске, Норвешке и Данске, међу њима и организација Јустиција Пакс Веритас са сједиштем у Стокхолму, која се бави питањима везаним за конфликте у бившој Југославији.

18.08.2013. justitiapaxveritas, за ФБР приредила Биљана Диковић

Ola-Tunander

Професор Ola Tunander, један од учесника овогодишњих Нордијских разговора о миру

Током тродневне конференције одржано је низ занимљивих предавања везаних, између осталог, за пузајуће учлањивање Шведске у НАТО пакт, текућу пропаганду о рату у Сирији, легитимирање војних интервнеција САД и НАТО пакта преко доктрине R2P (Responsibility to protect – Обавеза заштите).

Један од говорника на скупу нордијских мировних активиста био је и професор Ola Tunander са Института за мировне студије у Ослу (Peace Research Institute Oslo).
Током предавања „Послије Либије – Сирија и сталне чланице Савјета безбједности УН“ Tunander је упоређивао пропаганду из Либије и Сирије са оном из рата у бившој југословенској републици Босни и Херцеговини.

Норвешки професор, са блиским везама у НАТО пакту, испричао је у вези бомбардовања сарајевске пијаце Маркале, за које су окривљени Срби, да му је више извора – представник кризног штаба НАТО-а, предсједавајући у војном комитету НАТО-а Vigleik Eide, те каснији норвешки министри одбране и спољних послова – саопштило да је закључак истраге НАТО пакта био да је за бомбардовање била одговорна „босанска страна“, како је назвао снаге под контролом Алије Изетбеговића.

– Сви су рекли да је НАТО-ов закључак био да се радило о босанском `нападу на властито становништво`. Али ово никад није саопштено јавно. А изгледа да је уобичајено да се, на примјер, уочи одлука у Уједињеним Нацијама, изводе такозване „фалсе флаг операције“, дакле преваре нападом на властито становништво, да би се на тај начин легитимирала војна интервенција“, рекао је норвешки стручњак.

За гранатирање сарајевске пијаце Маркале Хашки трибунал осудио је српског генерала Станислава Галића, док се тај ратни злочни налази и на оптужницама у текућим процесима против бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића и команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића.

„Нордијски мировни разговори“ одржани су по први пут прошле године, такође у Дегерфорсу. Овогодишња конференција завршена је најавом демонстрација у Стокхолму 4. септембра под паролом „Не Великом Брату Обами“, поводом предстојеће посјете америчког предсједника Шведској.

Justicija Paks Veritas
Stockholm 18 август 2013

1 reply »