АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Милан Новичић: Да ли смо ми као народ нормални?


Да ли смо ми као народ нормални?

ko-je-ovde-lud


Пише Милан Новичић

Да ли смо ми као народ нормални? Многи ће се на мене наљутити зарад мог мишљења да нисмо.
Трпимо поскупљења. Руше нам државу. Злостављају породице. Од нас и наших најмилијих праве робове. Све је мање слободе у овој земљи. Додуше, овде морам да напоменем – како за кога!

Немој да булазниш Милане. Зар не видиш да су хапсили Мишковића, да су привели разне менаџере и директоре. Да се води борба против корупције.

Да, да. Стање никада није било боље.

Мало по мало, а наслов у новинама, убила мужа, скочио са моста, претукао трудну жену, ушао у Скупштину наоружан (ухватише га нажалост), неђена мртва беба, итд. Већ ти је мука да читаш даље. Скрати себи муке. Иди на неку другу страницу. Тамо ћеш прочитати како је Екрем поје… неку клинку, како је Љубина ћерка у другом стању са њеним мужем, да су разноразне „ВИП“ личности са овим или оним замениле партнере, да је неко од њихове деце у току ноћи добило високу температуру и да не набрајам све редом. Узми брате мили – сестро слатка било које новине или упали ТВ и баци око на било који канал и уживај, слади се ВИП срећи – несрећи.

Пример први. У време ДОС-ове владавине догодила се ужасна трагедија. Возило једног од министарстава са све упаљеним ротационим светлима је убило једну девојку усред Београда. Епилог – Колико је мени познато сва кривица тј. кривично је одговарао само возач поменутог возила, а у возилу је био и тадашњи министар Драган Веселинов. Није поента ни у томе. Чисто сумњам да је возач самоиницијативно упалио ротациона светла. Након свих ових година од тада све више живим у убеђењу да су ротације биле укључене безразложно. Не сећам се да је тада у посети земљи био неки страни високи званичник. Чак, колико се сећам није била заказана ни седница владе. Могуће је да се дотичном господину журило јер се успавао, а могуће је и да је журио на свеже спремљене шкембиће, па греота да се охладе. Возач је осуђен на 5 година,. Касније је казна смањена на 4, а министар кривично није одговарао. Е то се већ зове злоупотреба службеног положаја. Да не причам о томе да је истрагом утврђено да је на семафору било упаљено црвено светло, а министар је сведочио да је било зелено?

Пример други. Уби Митровић девојку на пешачком. Чим се сазнало ко је починилац, на Пинку, иначе мом најомиљенијем срање каналу са највећом гледаношћу (што ме нимало не чуди, јер ми нисмо нормалан народ чим можемо да гледамо Фарме, Великог брата, Луду кућу, Прељубнике, итд.) је издато саопштење како је то велика трагедија за обе породице и како би отац поменутог несрећног младића дао све да може да буде на месту настрадале.

Види чуда! Даде старији Митровић све. Дао нам забаву. Већ у раним јутарњим сатима поменути власник телевизијског канала весело је лупкао палцем по његовој бас гитари. Заиста трагично. Најмање што сте могли учинити Митровићи, јесте то, да барем на један дан поставите црну слику на свих 100 Пинкових канала, тј. прецизније, да ни на једном од њих не емитујете програм било којег садржаја.

Да се барем на томе завршило. Не. Кренуло се и даље у пропаганду. Те можда је на семафору било зелено светло, те девојка је у маниру најбржег спринтера претрчавала преко пешачког, итд. Наставило се и са лицитирањем око тога колико ће млађани добити робије, по систему ко да мање! Трагично је и то што је младић побегао са места несреће. Али молим Вас да га разумете. Сувуше је млад. Неискусан. Јако се узрујао, потресао и није знао шта да ради, па је брже боље пожурио на аеродром да се посаветује са татом. Узрујан, узнемирен? И у таквом стању је возио до аеродрома. Право је чудо како у тој својој узрујаности није на путу до аеродрома покосио још неког пешака. Богу хвала да није дошло до још неке несреће! Претпостављам да то неће утицати на коначну пресуду!

Пример трећи. Да није жалосно, било би смешно. Додуше могло би се сврстати и у рубрику веровали или не! Или је саобраћајцу само довољно рећи: “Знате, ја сам Кркобабићев унук“? На сву срећицу у тој несрећи дете је остало живо. Верујем да у овом случају возач није крив, јер се несрећа догодила ван пешачког. Једино је смешна изјава возача.

Да ли Закон о саобраћају важи за све подједнако или да се вратим на почетак текста, како за кога? Да ли је битно и важно овој земљи и законодавству да сте „ВИП“ или сте само „обичан смртник“?

Да се одмах разумемо. Нисам ја Евро-фанатик. Напротив. Али са оваквим законодавством, извршиоцима истих, а Бога ми и са законодавцима далеко смо ми од ЕУ интеграција. А да будем злурад – мени као великом антијевропејцу овакво стање и одговара.

Кад рекоше тј. када наши лекари заказаше операцију оном 73годишњаку? 2023? Путуј Европо!

И шта очекивати? Да ми овако ненормални нормално уредимо земљу? Ма дај. Ко кога овде зај……

Сутра ће моје дете, твоје дете, нечије друго дете (не дај Боже никоме), настрадати под точковима неког другог џипа. Неког другог „ВИП“ возача!

Хоћемо ли и даље ћутати и бити ненормални?

 

1 reply »