Биљана Диковић

СТВАРНО БЕЗ ПРЕСЕДАНА: СЕЛО МОКЛИШТЕ ОПЕТ БЕЗ ВОДЕ!


СТВАРНО БЕЗ ПРЕСЕДАНА: СЕЛО МОКЛИШТЕ ОПЕТ БЕЗ ВОДЕ!

 

После текста који смо објавили на СРБском ФБРепортеру, прочитајте: Село Моклиште, Бела Паланка: На преко 40 степени целзијуса без воде! сутрадан је у Моклиште код Беле Паланке стигла вода. И било је воде седам дана… а онда су је опет искључили…
Чињенице су непобитне: ПО УСТАВУ СВИ ИМАМО ПРАВО НА ВОДУ.
И НИКО НЕ СМЕ ТО ПРАВО ДА НАМ ОДУЗМЕ, нека свако ради на време и како треба свој посао- и ЈКП ако хоће да наплати прво да направи мрежу која ће бити исправна за коришћење воде а не да је „стара сто година и да цури на све стране“ па да то после припишу корисницима, а мештани да плате САМО ОНО ШТО СУ ПОТРОШИЛИ… И ДА ПОДСЕТИМО – БЕЗ ОБЗИРА КОЛИКИ ЈЕ ДУГ НЕ СМЕ СЕ ИСКЉУЧИВАТИ ВОДА ОНИМА КОЈИ ЈЕ РЕДОВНО ПЛАЋАЈУ.

У ОВОМ СЛУЧАЈУ ЦЕЛО СЕЛО ЈЕ ИСКЉУЧЕНО, ОКО 300 ПОРОДИЦА, ЗБОГ 70-ТАК КОЈИ НЕ ПЛАЋАЈУ – А ВОДОМЕРИ СЕ МОГУ ПОЈЕДИНАЧНО ИСКЉУЧИТИ, ПА ГДЕ СЕ ЧИТА ПОТРОШЊА НЕГО НА ЊИМА…

Понашање директора водовода је апсолутно неприхватљиво и захтева позив на одговорност што се ПРВЕНСТВЕНО нису створили услови за редовно снабдевање водом становништва, па тек онда потраживао новац за потрошњу воде, и НАЈВАЖНИЈЕ – ОНИМА КОЈИ РЕДОВНО ПЛАЋАЈУ НИЈЕ ТРЕБАЛО УКИНУТИ ПРАВО НА ВОДУ, ТО ЈЕ ВАН ПАМЕТИ И ПРОТИВ ЗАКОНА И УСТАВА СРБИЈЕ, искључити 300 породица због 70-так које нису платиле потрошњу на 40 степени равно је свесном геноциду над становништвом. Да мештани нису имали три извора (са хигијенски неисправном водом за пиће) у селу само Бог зна шта би се догодило… не поновило се…

10.08.2013. за ФБР уредник Биљана Диковић

radojica-petkovic1

Фото СРБски ФБРепортер: Поред сеоске чесме у Моклишту – Радојица Петковић са мештанима.

Коначно је била и новинарска екипа РТС-а направила је прилог у Моклишту. У наставку преносимо тај текст.

субота, 10. авг 2013, 08:53 -> 09:05

Моклиште поново без воде

Мештани Моклишта код Беле Паланке поново су без воде – али не због суше већ због неплаћених рачуна. У нишком Водоводу кажу да ће воду укључити када измире или репрограмирају дуг од седам милиона динара. Невоља је што је вода искључена и онима који рачуне редовно плаћају.

Проблема с водом мештани Моклишта код Беле Паланке имају већ двадесетак дана. Вода им је сада искључена због дуговања нишком Водоводу, а због централног водомера у селу, немају је ни они који редовно измирују рачуне.

mokliste 11.jpg
Моклиште

Радојица Петковић направио је у свом дворишту импровизовани туш. У селу са око 300 мештана, он је један од стотину који редовно плаћа рачун.

„Долазила је цистерна из нишког Водовода, међутим нередовно дође, не прође сваком улицом. Имамо сеоске чесме на којима је вода хемијски неисправна, није препоручљива за пиће, само за техничку употребу“, каже Радојица Петковић.

mokliste 09.jpg

Дуг је настао, кажу мештани, јер су цеви дотрајале, па често пуцају и вода отиче без контоле.

„Редовно плаћам, по 50, 60 кубика трошим воде, највише у селу јер имам и највише стоке. Пре пар дана, тј. месец дана откако је нестала вода ја сам продао четири бика, морао сам по сили околности јер немам воду“, каже Гордан Илић.

У нишком водоводу кажу да су покушали да са мештанима договоре како да се измири дуг, али решења још увек нема.

„Нудимо као и свим корисницима на нашем систему уговор о репрограму дуга и отплату на више месечних рата, до 24, а већ су нека села то и учинила“, каже Зоран Игњатовић, портпарол ЈКП „Наисус“.

mokliste 50.jpg

Поједини мештани годинама нису плаћали рачуне. Њих је око седамдесеторо. Али највећи проблем, кажу у селу, је дотрајала водоводна мрежа стара четврт века.

„То је тај губитак због пуцања цеви, и због те мреже која треба да се изврши реконструкција. Локална самоуправа треба да одради посао и да ми урадимо уз њихову помоћ, и уз доброг човека који је вољан да нам помогне да то санирамо“, каже Предраг Јоцић.

У Белој Паланци су спремни да помогну, али је за то, кажу, неопходан конкретнији договор између мештана и Водовода.

Председник општине Бела Паланка Горан Миљковић каже да су већ почели неке прелиминарне разговоре о доводу воде око 850 до 1.000 метара који је у лошем стању.

„Општина је спремна да својим средствима, заједно са удруженим средствима мештана Месне заједнице Моклишта реши тај инфраструктурни проблем“, каже Миљковић.

Када нема исправне воде из водовода, мештани за пиће у врелим данима користе и ову, хемијски неисправну, како кажу, које има на сеоским чесмама са локалних извора.

———–

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Село Моклиште, Бела Паланка: На преко 40 степени целзијуса без воде!