Трупе Баршара Асада заузеле град Хомс!

Трупе Баршара Асада заузеле град Хомс- Сирија добила прву партију руских С-300

30.07.2013, 15:28

Сирия Хомс армия руины развалины

Фото: EPA

Један од највећих градова у Сирији – Хомс, скоро у потпуности контролишу трупе Башара Асада. Овај успех има симболички значај – устаници сматрају Хомс престоницом револуције. Ослобађање града од побуњеника званична влада назива окретницом у грађанском рату који траје две године. Експерти ипак оцењују ову победу суздржаније.

Владине трупе настављају да истискују сиријске побуњенике. Ново поглавље у серији победа које су однеле у последње време јесте успех у граду Хомс. То је трећи по величини град у Сирији. И сада, како рапортирају борци Башара Асада, он је скоро у потпуности под њиховом контролом. Хомс ће бити потпуно одчишћен од устаника у наредна два-три дана. При томе, како изјављују званичне сиријске власти, победа у Хомсу ће бити преломни моменат који ће утицати на читав ток даљег супротстављања побуњеницима. Коментарише експерт за Блиски Исток професор Георгиј Мирски:

Хомс је заиста важан град. Две године владине трупе нису успеле да га заузму. То је сасвим јединствена ствар! Две године читава армија, јака, наоружана од главе до пете, није могла да заузме овај град који је, ако је веровати председнику Башару Асаду, штитила шачица неких терориста, бандита и пробисвета.

По миљшењу Мирског, успех у Хомску, као и сви недавни успеси владиних трупа, условљени су укључивањем бораца Хезболаха у сиријски конфликт. Рат у Сирији све више стиче обрисе религиозног. Другим речима, он се претвара у сукоб сунита и шита. У тој ситуацији либански Хезболах који чине шити сматрао је за дуг да подржи брата по вери Башара Асада. Резултат је низ победа које су однеле владине снаге, укључујући успостављање контроле над градом Ел-Кусејра. Мишљење председника Института за Блиски Исток Јевгенија Сатановског.

Владине трупе побеђују у првом реду зато што имају авијацију и оклопну технику. А као друго, зато што им се ослободила жива сила. Она се ослободила на рачун бораца Хезболаха који су им притекли у помоћ. То је око 8 хиљада људи који ратују на страни Асада. Они су омогућили Дамаску да деблокирају снаге. Пошто се до данас армија бавила искључиво заштитом државних установа, војних база, ваздухопловне инфраструктуре. А када имате довољни број бораца да пређете у офанзиву, ви онда и прелазите.

Ипак прерано је тврдити да је Асадова победа решена ствар. За сада су опозицију активно подржавали само сунитски монарси Персијског залива. Ипак убзро у помоћ могу да им притекну САД. Истина, овде има једно али. Американци се оправдано плаше да оружје које су спремни да предају устаницима, може да доспе у руке не умерених опозиционара, већ исламских екстремиста. Тим пре што управо радикали из Џабхат ан-Нусра, а не представници Слободне сиријске армије сада воде у табору опозиције. Дошло је већ до тога да јучерашњи противници Асада данас полажу оружје, сматрајући да је боље да земљом управља Асад, него изроди из стуктура повезаних са Ал-Каидом. То може да натера САД да одустану од идеје да у Сирију испоручују преносне противавионске комплексе. Уз то, како је истакао Јевгениј Сатановски, Америкнаци су навикли да подржавају победнике – ако трупе Асада настављају да истискују побуњенике, САД се неће мешати у унапред изгубљен рат.

***

Асад: Сирија добила прву партију руских С-300
 30. јул 2013.
S300

Сиријски председник Башар Асад је у интервјуу либанском ТВ каналу Al Manar изјавио да је у Сирију стигла прва партија руских противваздушних ракетних комплекса С-300, пише у четвртак израелски Yedioth Ahronoth.

Према подацима ових новина, Асад је додао да се ускоро очекује у следећа партија комплекса С-300.

Глас Русије

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s