ЕСФИГМЕН: Грчки монаси бацали Молотовљеве коктеле на извршитеље

ЕСФИГМЕН: Грчки монаси бацали Молотовљеве коктеле на извршитеље

Већ смо писали о проблемима монаштва из светогорског манасира Есфигмен Светогорском манастиру ЕСФИГМЕН прети нестајање – избацивали монахе уз асистенцију полиције, данас су се сукобили са извршитељима, нису дозволили да их иселе из манастира.

Група монаха из манастира Есфигмен на Светој Гори, које очекује пресељење, данас су се сукобили са извршитељима, и гађали их камењем и Молотовљевим коктелима, према изјави цивилних власти на Северу Грчке.

Associated press 
29.јули 2013, Солун/Грчка
за ФБР превела Љиљана Јовановић
приредила Биљана Диковић

esfigmen03

У инциденту који се догодио у понедељак ујутру испред канцеларије Манастира Есфигмен нико није повређен, нити је неко ухапшен. Извршитељи су се повукли са места догађаја. 

Видео запис са мобилног телефона који је направио један од побуњених монаха, показује да су извршитељи користили мале машине за земљане радове, и покушали да тако пробију канцеларије у Кареји, где је седиште свих 20 манастира који се налазе на Светој Гори.

100 монаха из преко хиљаду година старог манастира Есфигмен, су укључени у дугогодишњи сукоб са духовним вођом православних хришћана у свету, Васељенским Патријархом Вартоломејем I, због његових напора да поправи односе са Ватиканом.
 

Монаси су пркосили судском налогу да напусте манастир и цркву и да се пресeле у Кареју, 25 километара даље од манастира, на југ.

“Према информацијама које смо добили од полиције, Молотовљеви коктели су бацани на извршитеље” изјавио је Аристос Касмироглоу, цивилни гувернер Свете Горе.
“Закон се мора примењивати за свакога. И све стране морају да штите верски карактер места”. 
 

Монаси Есфигмена тврде да они штите вековну традицију, и зато су одбили да напусте манастирски комплекс, добијају храну од својих истомишљеника из свих делова Грчке.

Старац Савва, монах из Есфигмена, који је био сведок инцидента, изјавио је за АП: “Дошли су ујутру и почели да лупају на врата, ми смо их упозорили, ако нас буду провоцирали, да ћемо одговорити”.

Вест на енглеском језику прочитајте на линку: http://www.thenational.ae/news/world/europe/greek-monks-hurl-petrol-bombs-at-bailiffs#ixzz2aMXKBfza

 

2 comments

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s