Халбауер: Барикада на Ибру – политички симбол


Халбауер: Барикада на Ибру – политички симбол

Командант КФОР-а генерал-мајор Волкер Халбауер истакао је да неће наредити насилно уклањање барикаде на мосту на Ибру, у Косовској Митровици. Он је нагласио да су на Косову и даље на снази Резолуција УН 1244 и Кумановски споразум, што и он мора да призна, у време када политички врх Србије несебично предаје Косово и Метохију у руке Тачију, а противно тим истим међународно признатим документима и Уставу сопствене земље…

28.07.2013.КИМ радио, Танјуг, за ФБР приредила Биљана Диковић

folker_halbauer
Командант КФОР-а Волкер Халбауер

Он је поновио да је КФОР статусно неутрална и непристрасна мисија која није “ни на страни Београда ни на страни Приштине”.

“Мој претходник на месту команданта КФОР-а имао је тешких тренутака, он је ишао на насилно уклањање српских барикада. Ја мислим да је та барикада на мосту на Ибру заправо политички симбол, она представља страх и жеље тог народа тамо. Ја то разумем и зато нећу наредити насилно уклањање те барикаде,” рекао је он.

Политички процес траје и нема никаквог разлога да се та барикада насилно уклања, додао је генерал.

Халбауер је искључио било какво војно решење за север Косова и оценио да дијалог између Београда и Приштине показује да је политичко решење могуће.

“У дијалогу се отишло много напред и то је добро, то даје наду за коначан успех мировног процеса на Косову, рекао је генерал у интервјуу за “Политику”.

Према његовим речима, КФОР остаје статусно неутрална мисија ” и ту се ништа није променило”.

На питање да ли би, у светлу војног уговора између Косова и Албаније, војска Албаније могла да уђе на Косово и да евентуално дође до севера покрајине, Халбауер је рекао да “када је војска у питању, само он одлучује ко може да уђе на Косово.”

“Тај споразум између Косова и Албаније је СОФА споразум, више у домену размене информација и по мом мишљењу то нема утицаја на било шта”, рекао је командант Кфора и нагласио да су на Косову и даље на снази Резолуција УН 1244 и Кумановски споразум.

На питање да ли су косовске безбедносне снаге по њему косовска армија, генерал је рекао да од њега “нећете чути ту реч, ” и прецизирао да је “њихов задатак помоћ народу у случају природних катастрофа, цивилна заштита и слично”.

***

КОМЕНТАР НА ТЕКСТ О МОСТУ НА ИБРУ – НА СВОМ ФБ ПРОФИЛУ ДАО ЈЕ И Zoran Krasić

Зоран Красић

Прочитах у новинама један текст под насловом
Kfor neće uklanjati barikadu na IbruВидех и коментаре који су афирмативни за КФОР и Немца.
Вероватно већина и не зна о чему се ради. То су барикаде не оном мосту који се стално приказује у тв извештајима. Произилази да тај мост са барикадама треба да остане као споменик културе и како рече Немац
“zapravo politički simbol i predstavlja strah i želje” tamošnjeg srpskog naroda.

Српски народ има и превише споменика и симбола свог страдања.
Каже Немац да је његов претходник, опет Немац, грешио када је насилно хтео да уклони те барикаде. Како то Немац може да греши? Колико је људи страдало и било рањено од немаца на сличним барикадама током 2011 и 2012. гдине. И шта сад? Испада да овај Немац оптужује претходног Немца.
Да подсетим. Поред тог моста и уклањања барикада са тог моста други стратешки циљ у освајању северног дела Косовске Митровице је била зграда суда. Све су то Срби голоруки одбранили.
Данас је забрањено Србима да бране и мост и зграду суда, јер је Србија препустила све то Тачију. Мирно и уз манифестацију добросуседских односа уз похвале НАТО, САД и ЕУ.

Е сада још један важан податак. Низводно од тог моста са барикадама које се ту налазе и данас, налази се други модернији мост преко Ибра на коме нема барикада, у насељу Бошњачка махала, на коме одавно нема барикада.
По неким критеријума, овај мост са барикадама је ПОЛИТИЧКИ СИМБОЛ И ПРЕДСТАВЉА СТРАХ И ЖЕЉЕ ТАМОШЊЕГ СРПСКОГ НАРОДА.
Што се тиче оног другог мста, не знам да ли је раздаљина између та два моста и 300 метара, то је мост који је СИМБОЛ И ПРЕДСТАВЉА ЉУБАВ ТАМОШЊЕГ СРПСКОГ НАРОДА И ТЕРОРИСТА ТАЧИЈЕВОГ КОСОВА. Та љубав је Србима наметнута. Не НАТО бомбама и НАТО трупама, него од стране издајника. Све барикаде су уклонили АВ, ИД и ТН. Хвали Немац Србе, јер је јефтиније посао завршен, него да се укључивала НАТО машинерија. Колико су јефтини?
Све што је Тачи са РОСУ покушао рецимо 2011. године, у ово време, постигли су и завршили својим рукама АВ, ИД иТН.
После Чукаловића, велики је списак Срба који су заслужили највиша одликовања терористичког Тачијевог Косова.
Тешко Србији када је воде они које би Тачи одликовао.

Advertisements

2 comments

 • Pritisnuo PUT-IN! A general se DIVI kosovskim SRBIMA!
  Volker Halbauer – ich liebe Dich… Cim je studirao u Hamburgu – onda zna KO SU MU PRADJEDOVI…
  http://de.wikipedia.org/wiki/Volker_Halbaue

  Like

 • “Тешко Србији када је воде они које би Тачи одликовао…
  Хвали Немац Србе, јер је јефтиније посао завршен, него да се укључивала НАТО машинерија.
  Колико су јефтини (srbski IZDAJNICI)?”

  Bas tako (i na zalost) , Zorane…

  Like

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s