Устиколина: Федерална полиција дрско упала на парастос и привела неколико особа


Устиколина: Федерална полиција дрско упала на парастос и привела неколико особа

Фоча Приликом обележавања 21.годишњице страдања 43 српских цивила зверски убијених 23.априла 1992.године у селу Јабука код Фоче док се служио помен парастос у порту храма Светог Преображења Господњег на Јабуци на непримерен начин упали су припадници Министарства унутрашњих послова Босанско-подрињског кантона Горажде, Полицијске управе Устиколина, рекао је за Глас Српске Милан Николић, председник Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Фоча.

Полиција из Устиколине у Федерације БиХ упала је у недељу у порту храма Светог Преображења Господњег у Јабуци, код Фоче, током парастоса за 43 српска цивила убијена 1992. године у овом селу, након чега је десетак младића из Српског народног покрета 1389 одведено на разговор у полицију пренеле су Вести.

28.07.2013.Глас Српске, Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

полиција

Према речима Милана Николића, председник Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Фоча, он је покушао да разговара са униформисаним лицем које је држало пендрек у руци, а други за пасом и који је на дрзак и нецилизиван начин далеко од професионалног тражио лица која су наводно пријавили становници Устиколине.

“Представио се чини ми се као замјеник командира, али од вике нисам чуо његово име и презиме.
–  Покушао сам да му објасним да се може разговарати и да нема никаквих проблема да обави разговор са тим младићима,али док се заврши парастос. Он је наставио повишеним тоном да води монолог и да изиграва силу док су га  колеге чекале са џипом полиције, каже Николић.”

Он је додао да су на овај начин повређена верска и грађанска осећања припадника српског народа, породица настрадалих, преживелих мештана Јабуке и осталих грађана који су присуствовали парастосу и обележавању сећања на страдале Јабучане.

“- На наше инсистирање они су се повукли неких стотињак метара ниже и сачекали да се заврши парастос када су десетак младић из Српског народног покрета 1389. Дрско и уз демонстрацију вербалне силе позвали на разговор у Полицијску управу Устиколина. Сви ми који смо били у Јабуци сагласили смо се да ћемо кренути са њима, каже Николић.”

Приведени младићи су у полицијској управи задржани “неких пола сата” и када су изишли казали су да их је полиција фотографисала, пописали имена и претили казнама.

Глас Српске је пренео и да је полиција у Устиколини навела да их је група грађана обавестила да су их “вријеђали на националној основи и да су имали мајице са двоглавим орлом, тврдећи да су и показивали три прста и провоцирали локално становништво”.

“Један од очевидаца, који због безбједности хтио да остане анониман казао је да је чуо од једног полицајца како је у Горажде у сједиште Мупа БПК неко пријавио да се на Јабуци код цркве пуца и да је горе вашар којим се наводно провоцира бошњачко становништво.

Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Фоча најоштрије осуђује овакав вандализам полиције МУП-а Босанско-подрињског кантона и позива надлежне да санкционишу одговорне због скрнављења вјерског обреда и угрожавања слободе кретања српског народа на територији Ф БиХ која је под њиховом контролом.

У селу Јабука у нападу припадника Армије Републике Босне и Херцеговине у зору тог 23.јула од 43 звјерски мучених и убијених Срба најмлађа жртва је био тринаестгодишњи Ново Елез,а најстарија је била слијепа старица од деведесет година.

За овај злочин и поред бројних саслушања свједока и доказа који постоје у харању у 11 села око Јабуке над српским живљем која су до темеља уништена нико није одговарао.

Advertisements

2 comments

  • Fino,poceli su da nam i crkve skrnave.Treba li da pred crkvama postavljamo straze?

    Like

    • A u Backom Novom Selu hoce da grade dzamije!! Kada su to tamo ziveli Muslimani???

      Like

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s