Ванредно Стање

Устиколина: Федерална полиција дрско упала на парастос и привела неколико особа


Устиколина: Федерална полиција дрско упала на парастос и привела неколико особа

Фоча Приликом обележавања 21.годишњице страдања 43 српских цивила зверски убијених 23.априла 1992.године у селу Јабука код Фоче док се служио помен парастос у порту храма Светог Преображења Господњег на Јабуци на непримерен начин упали су припадници Министарства унутрашњих послова Босанско-подрињског кантона Горажде, Полицијске управе Устиколина, рекао је за Глас Српске Милан Николић, председник Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Фоча.

Полиција из Устиколине у Федерације БиХ упала је у недељу у порту храма Светог Преображења Господњег у Јабуци, код Фоче, током парастоса за 43 српска цивила убијена 1992. године у овом селу, након чега је десетак младића из Српског народног покрета 1389 одведено на разговор у полицију пренеле су Вести.

28.07.2013.Глас Српске, Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

полиција

Према речима Милана Николића, председник Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Фоча, он је покушао да разговара са униформисаним лицем које је држало пендрек у руци, а други за пасом и који је на дрзак и нецилизиван начин далеко од професионалног тражио лица која су наводно пријавили становници Устиколине.

„Представио се чини ми се као замјеник командира, али од вике нисам чуо његово име и презиме.
–  Покушао сам да му објасним да се може разговарати и да нема никаквих проблема да обави разговор са тим младићима,али док се заврши парастос. Он је наставио повишеним тоном да води монолог и да изиграва силу док су га  колеге чекале са џипом полиције, каже Николић.“

Он је додао да су на овај начин повређена верска и грађанска осећања припадника српског народа, породица настрадалих, преживелих мештана Јабуке и осталих грађана који су присуствовали парастосу и обележавању сећања на страдале Јабучане.

„- На наше инсистирање они су се повукли неких стотињак метара ниже и сачекали да се заврши парастос када су десетак младић из Српског народног покрета 1389. Дрско и уз демонстрацију вербалне силе позвали на разговор у Полицијску управу Устиколина. Сви ми који смо били у Јабуци сагласили смо се да ћемо кренути са њима, каже Николић.“

Приведени младићи су у полицијској управи задржани „неких пола сата“ и када су изишли казали су да их је полиција фотографисала, пописали имена и претили казнама.

Глас Српске је пренео и да је полиција у Устиколини навела да их је група грађана обавестила да су их „вријеђали на националној основи и да су имали мајице са двоглавим орлом, тврдећи да су и показивали три прста и провоцирали локално становништво“.

„Један од очевидаца, који због безбједности хтио да остане анониман казао је да је чуо од једног полицајца како је у Горажде у сједиште Мупа БПК неко пријавио да се на Јабуци код цркве пуца и да је горе вашар којим се наводно провоцира бошњачко становништво.

Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Фоча најоштрије осуђује овакав вандализам полиције МУП-а Босанско-подрињског кантона и позива надлежне да санкционишу одговорне због скрнављења вјерског обреда и угрожавања слободе кретања српског народа на територији Ф БиХ која је под њиховом контролом.

У селу Јабука у нападу припадника Армије Републике Босне и Херцеговине у зору тог 23.јула од 43 звјерски мучених и убијених Срба најмлађа жртва је био тринаестгодишњи Ново Елез,а најстарија је била слијепа старица од деведесет година.

За овај злочин и поред бројних саслушања свједока и доказа који постоје у харању у 11 села око Јабуке над српским живљем која су до темеља уништена нико није одговарао.

2 replies »