ДЕШАВА СЕ...

Србски средњошколац Жарко Ранђеловић је најбољи математичар на свету!


‘АЈМО ЈЕДАН ВЕЛИКИ АПЛАУЗ!

  Србски средњошколац Жарко Ранђеловић је најбољи математичар на свету!

Жарко Ранђеловић, ученик трећег разреда специјализованог математичког одељења нишке гимназије “Светозар Марковић” освојио је златну медаљу на 54. математичкој олимпијади у Колумбији, док се Иван Дамњановић, ученик другог разреда нишке гимназије “Бора Станковић” из Ниша окитио бронзаним одличјем.
-Осећај је заиста сјајан, поготово зато што сам некада мислио да је немогуће проћи у тим, а камоли освојити златну медаљу на овако престижном такмичењу. Било је око 100 земаља са око 550 такмичара укупно.

28.07.2013. БРАНКО ЈАНАЧКОВИЋ- АЛО, за ФБР приредила Биљана Диковић

Жарко Ранђеловић  III8 Фото: Константин Каменов

Жарко Ранђеловић III8 Фото: Константин Каменов

Конкуренција је била огромна, поготово јер су се такмичили представници из најјачих држава, које сваке године покупе добар број златних медаља. И ове године, ти исти такмичари су били на врху, а такође су добар успех постигле и земље које иначе немају толико добре резултате, тако да је за златну медаљу баш доста поена било потребно, за разлику од претходних година. Због тога сам задовољан што сам ипак имао довољно за злато, каже Жарко Ранђеловић који нам се јавио из Колумбије.

Четири медаље српским математичарима

Чланови српске репрезентације освојили су укупно четири медаље и две похвале. Поред Ранђеловићевог злата и Дамњановићеве бронзе, сребрну медаљу освојио је Максим Стокић ученик Математичке гимназије из Београда а бронзано одличје припало је његовом школском другу Симону Стојковићу из Београда.

У породици Ранђеловић пресрећни су због великог Жарковог успеха у Колумбији.

-Позвао ме је телефоном и рекао: “Злато је наше”. Пресрећан сам и поносан на свог сина што је успео да оствари овај велики успех и уједно свој сан, иза којег стоји изузетан рад и труд. Од шестог разреда основне до другог разреда средње школе он је освојио сва републичка такмичења из математике и физике јер воли да учи и да се такмичи. За олимпијаду се спремао интензивно две године.

Очекивао је сребро или бронзу, али се потајно надао злату, каже отац талентованог ученика Југослав Ранђеловић.

Он вели да је конкуренција била жестока а задаци изузетно тешки.

-Колико су тешки били задаци сведочи и то да је професор математике који је са њима отпутовао један задатак решавао три сата. Такмичење је било у два дана а решавала су се по три задатка. Поле првог дана, Жарко се јавио и рекао да очекује пласман између сребра и злата. После другог дана такичења о оцењвивања, припало му је златно одличје. Он је срећан јер је то прижељковао, али је веома скроман младић и не воли да се хвали, нити други да га хвале, прича Југослав.

Жарко Ранђеловић  III8 Фото: Константин Каменов

Геније из Ниша: Жарко Ранђеловић III8 /Фото: Константин Каменов

Иван Дамњановић, један је од најмлађих чланова државне математичке репрезентације, па тиме његово одличје има такође велики значај.
-Ми смо пресрећни, он је презадовољан јер је остварени успех надмашио његова очекивања. Задаци на математичкој олимпијади, која је најелитније светско такичење за ученике, иначе су веома тешки а ове године су били претешки. Иван је вежбајући пре поласка, проценио да неће успети да освоји медаљу, тако да је остварени успех још већи. Ово му је трећа медаља, што ће му сигурно бити још подстрек да учи и вежба и настави да стиче интернационално искуство. Он је тек друга година средње школе, тако да ће имати прилике да се такмичи још две године, И надамо се, освоји још одличја, каже Иванов отац Горан Дамњановић.

Србија 34. на свету!

Србија у укупном пласману освојила 34.место, што је огроман успех, с обзиром да су учествовале 103 нације, међу којима је велики број многољуднијих држава од на наше земље. Двојица талентованих нишких математичара као чланови државног тима недавно су освојили сребрну и бронзану медаљу на Балканској олимпијади на Кипру, па су им нове медаље само наставак тријумфа на математичким смотрама уз овој години.
Математичка репрезентација јуче је кренула пут Србије.

4 replies »

  1. TO JE STO SRBIJA TREBA DA BUDE PONOSNA. SRECNI RODITELJI RANDJELOVICIM NEKA VAM JE SRECNO. PRAVI SRBIN, ZGODAN I PAMETAN. TESLA BI BIO PONOSA, A SIGURAN SAM DA CE SE OVOJ VESTI OBRADOVATI I NASA „SRPSKA MARIJA KIRI“ Dr. JASMINA VUJIC, SA UNIVERZITETA U BERKLEY-u, PA JOJ OVO PROSLEDJUJEM, JER JE I ONA JEDAN OD TALENATA SRBIJE I PONOS SVIH NAS. JOS JEDNOM CESTITO ZARKU I PORODICI.

    Свиђа ми се

  2. Cјајно! Честитам ти,надо Србска! Нека те,Господ благослови на путевима твојим! Честитке целој репрезентацији Србије,професорима иродитељима!

    Свиђа ми се