Ужице: Уче децу да свирају без надокнаде


Ужице: Уче децу да свирају без надокнаде

Александра и Дарио Милосављевић подучавају децу са инвалидитетом. Малишани овладали гитаром, виолином, клавиром и одржали прве концерте.

27.07.2013. Новости-Н. ЈАНКОВИЋ, за ФБР Биљана Диковић

rep-uzice_620x0

ПРОФЕСОРИ виолине и соло певања, сестра и брат Александра и Дарио Милосављевић, донели су Ужичанима хармонију какве у граду на Ђетињи није било: без новчане надокнаде, без помоћи општинара и разних фондова, “о свом трошку” и у сопственом Едукативном центру “Арс нова” – они музици подучавају шеснаесторо деце са инвалидитетом.

Тек је осам месеци прошло откако су ови малишани одсвирали прве тонове на клавиру, гитари, виолини и опробали се у певању, а суграђане и своје поносне родитеље већ су обрадовали низом успешних концерата у Ужицу, Вишеграду, Чајетини…

– Имамо у “Арс нови” 130 “редовних” полазника, а у једном трентку, уз много бојазни, одлучили смо се за рад с децом са инвалидитетом. Догодило се право чудо. Малишани су су заинтересовани и радосни су су због новог искуства, а нама оплеменили животе. Трудимо се да их научимо музици и да их укључимо у друштвена збивања – каже Дарио. – Сада идемо даље, охрабрени смо талентом и напретком полазника, желимо да што више деце са инвелидитетом код нас постану музичари. Почињемо са радом и у Чајетини, Пожеги…

Дарио и Александра малишанима су на располагање ставили своје знање, скупу опрему, инструменте, простор за који плаћају закуп…

– Није да нисмо тражили помоћ, обраћали смо се општини, разним фондовима, али без успеха, нисмо ни на чијем буџету. Потребно нам је мало, попут “лифт столице”, јер треба уз степениште стићи у учионице… Али све док “на другој страни” будемо могли да зарадимо довољно новца да “покријемо” основне трошкове, “гураћемо” без ичије помоћи – одлучан је Дарио. – Резултати нас терају на то.

Раде Ћалдовић (9) клавир не види, али је за девет месеци савладао поставку инструмента по класичном школском програму, а затим и прве композиције. Иза њега су већ три концерта.

– По препоруци професора наставићу да свирам клавир, али ће певање у будућности постати приоритет, кажу да имам апсолутни слух – говори дечак за клавиром.

Иза тамних наочара, Никола Јовановић је рок звезда “Арс нове”. У свет жестоке музике ушао је захваљујући оцу, али је у једном тренутку пожелео да учи од професионалаца.

ИСПУЊЕН ЖИВОТ

У “Арс нови” има и мало старијих. Марија Карадаревић (31) је за јединствену школу чула у Удружењу оболелих од церебралне и дечје парализе, прихватила се виолине, а данас – свира. Требало је руке “наговорити” да гудало држе како треба, а прсте да “слушају”. На исти начин, у школи се нашао и Никола Маринковић (31). Он је већ свирао хармонику, али се заљубио у клавир и певање.

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s