НИКОЛИЋ У КИЈЕВУ ПРИЗНАО ДА СРБИЈА СА УНИЈОМ ПРЕГОВАРА „УЗ ОЗБИЉНЕ УСТУПКЕ”


НИКОЛИЋ ЈАНУКОВИЧУ: Поводом Косова се ЕУ понекад не понаша статусно неутрално

14:57 27.07.2013. ФАКТИ

У КИЈЕВУ ПРИЗНАО ДА СРБИЈА СА УНИЈОМ ПРЕГОВАРА „УЗ ОЗБИЉНЕ УСТУПКЕ”

ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић истакао је данас у Кијеву – у разговору са председником Украјине Виктором Јануковичем – да је Србија озбиљно посвећена европским интеграцијама, али да никада неће признати Косово, а да од ЕУ очекује да остане статусно неутрална.

 „Србија са Унијом преговара уз озбиљне уступке, али постоје питања о којима нема преговора“, рекао је српски председник.

Према његовим речима, „постоји један услов који Европа још није поставила Србији и чак је била принуђена да каже да је статусно неутрална, иако се тако некад не понаша“.

На тај „непостављени услов“, одговор Србије је – „независност Косова никада нећемо да прихватимо“, рекао је Николић.

Он је Јануковичу у Кијеву, где присуствује обележавању 1.025 година откако је стара Рус примила хришћанство, пренео захвалност на принципијелном ставу у вези са питањем Косова, и додао да је Србија дужна да оправда залагање и поверење Кијева.

Николић је истакао да је Србија доведена у ситуацију „да чини нешто што многе државе у свету не би, да преговарамо са онима који су незаконито прогласили независност на делу Србије“.

 „Ми смо искрено ушли у преговоре са Косовом и прихватили велики део реалности који се тамо дешава. Желимо да сви на Косову боље живе, као и да коначно установимо заштиту српске заједнице на КиМ“, рекао је Николић и додао да и ту наилазимо на отпоре, али да ћемо их превазићи.

Председник Србије је украјинском колеги казао и да Србија преговара са ЕУ како би уредила своју земљу по угледу на њене чланице у области правосуђа, полиције, борбе против корупције.

Говорећи о добрим резултатима Украјине у металуршкој индустрији, Николић је изразио наду да ће та земља инвестирати у металургију и у Србији.

Председник се захвалио Јануковичу на позиву да присуствује свечаном молебану поводом прославе 1025. годишњице крштења Кијевске Руси и истакао да му је била велика част да присуствује тој прослави.

„Била је велика част и понос видети толико патријарха, митрополита и председника на једном месту“, нагласио је председник Србије и додао да му је посебно драго што је прослави присуствовао и српски патријарх Иринеј.

Јанукович је изразио задовољство због посете српског председника Украјини, подсетио да је он приликом посете Београду наишао на веома добар пријем и да је уверен да ће на такав пријем наићи и Николић у Кијеву.

Јанукович и Николић су разговоре наставили иза затворених врата.

Николић је претходно присуствовао свечаном молебану поводом јубилеја „крштења Кијевске Русије“ код Споменика светом кнезу Владимиру у украјинској престоници.

Николића је на свечаности дочекао председник Јанукович, а молебану су присуствовали и председник Руске Федерације Владимир Путин и Молдавије Николае Тимофти.

Молебану у Кијеву присуствовали су и поглавари руске, украјинске и српске православне цркве и бројни црквени веродостојници.

У делегацији Србије, која је у петак допутовала у Кијев, су и саветници председника Србије, Марко Ђурић и Јасмина Митровић Марић, као и српски амбасадор у Украјини Раде Булатовић.

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s