БАРИКАДЕ

Катастрофални хигијенски услови у 40 грачаничких контејнера – насеље за нужни смештај већ 10-так година


Катастрофални хигијенски услови у 40 грачаничких контејнера – насеље за нужни смештај већ 10-так година

Катастрофални хигијенски услови у грачаничком контејнерском насељу

Четрдесет контејнера на платоу испред Црвеног крста у Грачаници нужни су смештај расељеним породицама са Косова. Неке од њих су у овом насељу смештене скоро читаву деценију.

27.07.2013. КИМ, за ФБР приредила Биљана Диковић

kontejnersko_naselje_u_gracanici(Фото КИМ)

Контејнери-собе од десетак квадратних метара, у којима се налазе кревети, шпорети на дрва и ормани, оскудна су домаћинства у којима живе избеглице. Тропске врућине им, како кажу, у овом лименом насељу не представљају ни део проблема које им узрокују нехигијена и зима.

Наташа Виријевић у контејнеру живи са супругом и шесторо деце. Без посла је и живи од социјалне помоћи. Њена најстарија девојчица је инвалид од рођења, слепа је и има тумор на мозгу.

“Живим овде са осмочланом породицом четири године. Услови за живот су катастрофални, прошле године сам са петоро деце лежала у болници због жутице. Не радимо нигде, за дечији додатак не испуњавамо услове зато што нам нису сва деца рођена на Косову. Примамо само од социјалну помоћ”, казала је Наташа.

Драган Столић из Приштине, још један од станара овог насеља, каже да су услови за живот испод свих критеријума.

“Овде живим са супругом и два сина, раније смо живели у Приштини и дошли смо овде после мартовског прогона. Што се тиче помоћи, одавно ништа није било. Помажу нам у плаћању једног дела струје, 330 KW по породици. У зимском периоду то је мало, не траје ни 7-8 дана, тако да су људи више у мраку”, казао је за КИМ радио Драган Столић.

У насељу постоји пет функционалних купатила која користи, укључујући малу децу и инвалиде, укупно 67 особа.

“Овде живим са супругом, доселили смо се пре 2 године. Влада велика нехигијена, има доста мале деце. Раније сам живео у једној старој кући у Грачаници у још горим условима. Живели смо без воде и купатила”, додаје Радомир Милентијевић .

Последња помоћ коју су станари овог насеља добили је стигла из Холандије, када су деца која ту живе добила половне играчке и гардеробу.