Вучић потписује са Емиратима Јат, оде и Аеродром: Зарад тренутне од 200, губи се око 900 карго милиона добити – економија ван памети


Вучић потписује са Емиратима Јат, оде и Аеродром: Зарад тренутне од 200, губи се око 900 карго милиона добити – економија ван памети

Шеик добија и аеродром у Београду?

Немаштина и празна државна каса навели су Владу Србије да размишља о давању у дугорочни закуп Аеродрома “Никола Тесла”, једне од ретких профитабилних државних фирми. У мору губиташа таквих је мало, али као природни монополиста, Аеродром успева да сваке године оствари добит од око 30 милиона евра. Међутим, сама идеја о закупу по мишљењу синдиката Аеродрома је спорна, и то из неколико разлога.

27. 07. 2013. Љ. Ивановић – Вести | фото: Бета, за ФБР приредила Биљана Диковић

3341_aerodromnikolateslabeogradterminal2_f

Златна кока: Аеродром “Никола Тесла”

– Незванично се говори о давању Аеродрома у закуп на 20 до 30 година. Такође, помиње се да би вредност закупа била око 100 милиона евра. Није ни реално да неко закуп плати више, с обзиром на то да је процењена вредност Аеродрома 220 милиона евра. Дакле, лако је закључити да ће закупац за три деценије инкасирати најмање 900 милиона евра – каже за “Вести” Дејан Поповић, председник Синдиката Аеродрома “Никола Тесла”.

Још једна спорна ствар је и то што се као потенцијални закупац, према речима ресорних министара и премијера Дачића, помињу фирме из Уједињених Арапских Емирата, односно сам Етихад који 1. августа преузима и 49 одсто Јат ервејза.

– Сумњамо да би могла по среди бити директна погодба, а не равноправно надметање и да би се могло догодити да је права “мета” Етихада заправо Аеродром “Никола Тесла” као златна кока, а не Јат који држава настоји да што пре удоми јер сама нема новца за опоравак те националне компаније – наводи Поповић.

Према ономе што се говори у круговима боље упућених, сва је прилика да је Аеродром дошао као неки заслађивач Етихаду да практично преузме Јат, односно, држава је решила два проблема – утрапиће Јат и инкасираће новац довољно велики да макар привремено закрпи рупу у буџету.

– Ми сматрамо да држава то не треба да ради, иако као власник и Јата и Аеродрома она на то има право. Ми упозоравамо на неодговорно понашање и најаве из владе јер се зарад краткорочне користи дугорочно губи енорман новац – додаје Поповић.
302892_vucic-seik-beta_f
Дугорочни закуп: Александар Вучић и Мухамед бин Зајед

 

Вучић аминује Етихад

Више није никаква вест да вицепремијер Александар Вучић отвара фабрике, води борбу против корупције, бави се војском, Косовом, Европом, да га има свуда, тамо где му је место и тамо где није. Да ништа крупно у Србији не може да прође без њега потврдило се поново, па ће тако Вучић, а не премијер Дачић, или министар саобраћаја Мркоњић, 1. августа закључити с Етихадом уговор о стратешком партнерству са Јатом.

 

Карго милиони

Београдски аеродром ће у наредних десетак година зарађивати вишеструко више новца него досад. Наиме, до уласка Словеније у ЕУ, Љубљана је била главни регионални карго центар, а онда се тај посао преселио на загребачки Плесо. Сада кад је Хрватска у Унији, посао се сели у Београд. Нема сумње да они који меркају Аеродром то знају, те њихова зарада свакако неће бити 900 милиона евра, већ знатно већа. Питање је само због чега би то Влада Србије допустила.

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s